Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 58

Thread: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram




  1. #1
    NGL_BrSH is offline Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Maine
    Posts
    102

    Default GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    If i leave my computer off for about 4 hours or more.. when I come back only 4 out of 6 gigs will register in bios and obviously xp.

    I had this problem about 3 weeks ago.. so i went back to microcenter.. swapped out for another ud5 mobo and ordered a completely different set of ram instead of the ocz i had. I went for G. skill 1600 7-8-7-24 1.5v instead of the ocz which was slower and used 1.65v. Plus the G. Skill has xmp so i figured it might help. Well it was working fine up until a couple of days ago once I flashed my bios from F1 to F5.. which I did (even though it was working fine) to make sure it was compatible with the 930.
    If i boot.. let it warm up for a min.. power off.. restart.. everything is fine and i'm almost content doing that since it hauls ass when it's working well.
    But it should work fine. So please help.
    It does it when it's at stock 2.8 clock or in any overclocked speed.. currently i'm at 4.26ghz so thats what i'll show but it does it in 2.8 as well.

    Originally on the first board i check cpu pins twice.. loosened the waterblock to no avail.. this time i was extra extra careful putting it on just in case
    My temps are great 30 idle, 55 full tilt.
    I probably should flash backwards and see if it still does it.. but I hate that whole process in the first place, so hopefully someone can shed some light. My bet really is F5 bios has an issue since this is my 2nd board and a totally different set of ram.

    Advanced CPU Features:
    CPU Clock Ratio ................................ [21x]
    Intel(R) Turbo Boost Tech .................. [Disabled]
    CPU Cores Enabled ............................ [All]
    CPU Multi Threading .......................... [Disabled]
    CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Enabled]
    C3/C6/C7 State Support .................... [Disable]
    CPU Thermal Monitor ......................... [Enabled]
    CPU EIST Function ............................ [Enabled]
    Virtualization Technology ................... [Enabled]
    Bi-Directional PROCHOT ..................... [Enabled]


    Uncore & QPI Features:
    QPI Link Speed .............................. x36
    Uncore Frequency ..........................
    Isonchronous Frequency ..................[Enabled]

    Standard Clock Control:
    Base Clock (BCLK) Control ................ [Enabled]
    BCLK Frequency (MHz) ..................... 203MHz
    PCI Express Frequency (MHz) ........... [100]

    C.I.A.2 [Disabled]<-- not in my bios

    Advanced Clock Control:
    CPU Clock Drive ..............................[800mV]
    PCI Express Clock Drive ................... [900mV]
    CPU Clock Skew ............................. [0ps]
    IOH Clock Skew ............................. [0ps]

    Advanced DRAM Features:
    Performance Enhance ...................... [Standard]
    Extreme Memory Profile (X.M.P) ......... [Enabled]
    System Memory Multiplier (SPD) ........ 8.0
    DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [Auto]

    Channel A + B + C

    Channel A Timing Settings:
    CAS Latency Time ...................... 7
    tRCD ....................................... 8
    tRP ......................................... 7
    tRAS ....................................... 24 (from XMP settings)

    ##Channel A Advanced Timing Control##
    tRC ........................................ 40 (Should be = tRAS + tRP or above for stability)
    tRRD ....................................... 5
    tWTR ...................................... 6 (Must be Write to Read Delay/Same Rank - (tWL + 4)
    tWR ........................................ 12
    tWTP ....................................... 24 (tWTP Must = tWR + tWL + 4)
    tWL ........................................ 8 (tWL Must be CAS Latency -1)
    tRFC ....................................... 88
    tRTP ....................................... 6
    tFAW ...................................... 50
    Command Rate (CMD) ................ 2 (all from XMP settings)

    ##Channel A Misc Timing Control##
    Round Trip Latency ................... 56

    Advanced Voltage Control:
    CPU Load Line Calibration ................. Level1
    CPU Vcore ............................... 1.34375V
    QPI/VTT Voltage 1.150v …………1.260V
    CPU PLL 1.800v ....................... [AUTO]

    MCH/ICH
    PCIE 1.500v ........................... [AUTO]
    QPI PLL 1.100v ....................... [1.1]
    IOH Core 1.100v ..................... [1.16]
    ICH I/O 1.500v ....................... [1.5]
    ICH Core 1.1v ........................ [1.14]

    DRAM
    DRAM Voltage 1.500v .............. 1.500V
    DRAM Termination 0.750v [AUTO]
    Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO]</pre>


    intel i7 930
    Gskill 7-8-7-24 3x2gb sticks
    Sapphire HD5850
    PC Power & Cooling 750w
    raptor 74's raid 0
    SB x-fi Fatal1ty Champion edition
    Watercooled Apogee XT block, ic diamond 7 TIM
    Last edited by NGL_BrSH; 04-10-2010 at 08:30 AM. Reason: added info

  2. #2
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    600

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    i would try with a little more qpi voltage,it looks a bit low to me,even though your stable it could be the cause of you losing one stick when cold
    Gigabyte ex58-ud5 f12 bios
    Intel i7 920 d0 @3.8ghz 24/7-normal cpu voltage 1.18750v/c1e/turbo/multi threading enabled
    Ocz reaper DDR3 PC3-14400 (1800MHz) 3x2gb (OCZ3RPR1800LV6GK) 8-8-8-24-1t-@1.64v-1.3qpi
    Thermolab Baram cpu cooler
    Dual Boot
    1xsamsung 750gb hard drive-win7 ultimate 64
    1xsamsung 750gb hard drive-windows xp pro 32
    Ati x1950 pro gpu
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    1050w psu
    Nzxt lexa case
    http://i40.tinypic.com/2z3w377.jpg <=3.8ghz overclock template

  3. #3
    NGL_BrSH is offline Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Maine
    Posts
    102

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    even at stock speeds?

    Whats safe for it?

    and thank you for responding :D

  4. #4
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    600

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    it depends on your ram really,if your cpu is stock speed do you set your ram to rated speed or is it at default 1066 in bios? anything from 1.2000 to 1.4000 is safe to use,you shouldnt need any higher than 1.380000 though and i would try 1.30000,just try and see if it solves it if not set it back to 1.26000 or maybe that bios version doessnt support your ram so well as the previous bios
    Gigabyte ex58-ud5 f12 bios
    Intel i7 920 d0 @3.8ghz 24/7-normal cpu voltage 1.18750v/c1e/turbo/multi threading enabled
    Ocz reaper DDR3 PC3-14400 (1800MHz) 3x2gb (OCZ3RPR1800LV6GK) 8-8-8-24-1t-@1.64v-1.3qpi
    Thermolab Baram cpu cooler
    Dual Boot
    1xsamsung 750gb hard drive-win7 ultimate 64
    1xsamsung 750gb hard drive-windows xp pro 32
    Ati x1950 pro gpu
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    1050w psu
    Nzxt lexa case
    http://i40.tinypic.com/2z3w377.jpg <=3.8ghz overclock template

  5. #5
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Australia
    Posts
    128

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    If you're comfortable, I'd be interested to hear if flashing down fixes the problem (out of curiosity).

  6. #6
    NGL_BrSH is offline Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Maine
    Posts
    102

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    OK thanks Warren.. I'll try it soon.. unfortunately I've got to use it so i can't let it cool for now but I'll do it as soon as possible.

    You meant QPI/VTT voltage and not QPI PLL right?

    if that doesn't fix it, I will try downgrading bios.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    600

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    ^^^ yeah qpi/vtt
    Gigabyte ex58-ud5 f12 bios
    Intel i7 920 d0 @3.8ghz 24/7-normal cpu voltage 1.18750v/c1e/turbo/multi threading enabled
    Ocz reaper DDR3 PC3-14400 (1800MHz) 3x2gb (OCZ3RPR1800LV6GK) 8-8-8-24-1t-@1.64v-1.3qpi
    Thermolab Baram cpu cooler
    Dual Boot
    1xsamsung 750gb hard drive-win7 ultimate 64
    1xsamsung 750gb hard drive-windows xp pro 32
    Ati x1950 pro gpu
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    1050w psu
    Nzxt lexa case
    http://i40.tinypic.com/2z3w377.jpg <=3.8ghz overclock template

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    Don't downgrade to the old BIOS, this is not the problem. It's all in your settings, I'd advise you settings to try but I am not sure where you are now.

    Give me your new current settings after you have tried things mentioned above and I will advise back. You may need 1.35-1.45+ QPI/Vtt depending on your timings, uncore, Bclk, and the memory itself.

  9. #9
    NGL_BrSH is offline Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Maine
    Posts
    102

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    Hmm.. i just looked.. in bios it was at 1.335 not 1.26.. not sure where that came from or I overlooked it when i copied the template.. so I set it to 1.3500 and i'll know in the morning.

    Still doesn't make sense that when i run this at 2.8ghz it does the same thing.. 1.335 should have been good enough for that.

  10. #10
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-X58A-UD5 + 930 dissappearing ram

    1.35 may be enough, maybe not. If you still have issues please give us your new exact settings and we will advise back.

    Even at stock CPU speeds you may need 1.35-1.4+ QPI/Vtt, depends on your ram itself and the speed/timings you have set for it.

Page 1 of 6 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •