Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 28

Thread: X58A UD7 M.I.T bios reset.




  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Uk
    Posts
    42

    Default X58A UD7 M.I.T bios reset.

    Default M.I.T bios i.e standard .. if i shut down system and leave for a while then switch on i get the Double boot issue just like a bad over clock but the Mit is standard. same issue on F6 and new F7p beta.
    the rest of bios settings are fine and not reset .
    also i just Rmaed Corsair dominator thinking it was Mem and got Dominator gt mem installed, one thing though the XMP profile is 7,7,7,20 but system boots as 7,7,7,23. the 592mhz setting is 8,8,8,22 but system boots as 8,8,8,20. both can be changed to the xmp and Jedec setting and system boots..

    no matter what i do i still get a double boot issue from cold.. any idea's bad board?
    Gigabyte X58A-UD7 (Rev 1),980x ,True Ultra-120 eXtreme Rev.C,FM122 Cpu Fan,Dominator GT 6GB Air flow pro+fan , GTX 480, Prelude XFI, Corsair 850Hx CoolerMaster 830

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    try disabling quickboot,and try setting your ram manually and timings according to spec,what qpi/vtt voltages and dram voltages are you using?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Uk
    Posts
    42

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    try disabling quickboot,and try setting your ram manually and timings according to spec,what qpi/vtt voltages and dram voltages are you using?
    at the Moment MIT is default Speed (no overclock) other than XMP as the sets the ram, Quickboot is disabled as well .

    i did pull 2 HDDS and a DVDRW and this issue has not happened with system shut-down for around 5 mins,

    might be Hdd issue but i am getting no noise,clicks nothing even hdd sentinel reports fine.. not sure ..

    also how does this Debug Led work? if i get an error does it stay on the LED? as i always have FF when in windows.. this seems tobe normal from what i read ..
    Gigabyte X58A-UD7 (Rev 1),980x ,True Ultra-120 eXtreme Rev.C,FM122 Cpu Fan,Dominator GT 6GB Air flow pro+fan , GTX 480, Prelude XFI, Corsair 850Hx CoolerMaster 830

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    you need to plug your os hdd into port 0,second hdd in port 1 and sata dvd drive in port 5,then set them up in the bios boot order as hdd first boot device dvd drive second,you can set your rams speed and timing in the bios by enabling spd and selecting quick,then type in the timings for example 8-8-8-24-command rate 1T set it according to your ram,then go in spd/ram multiplier and raise or lower it untill it shows 1600mhz ram speed,finally set your ram or dram voltage to either 1.5 or 1.66v in the bios and thats it ... ohh and ff code means everything is fine,
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Uk
    Posts
    42

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    you need to plug your os hdd into port 0,second hdd in port 1 and sata dvd drive in port 5,then set them up in the bios boot order as hdd first boot device dvd drive second,you can set your rams speed and timing in the bios by enabling spd and selecting quick,then type in the timings for example 8-8-8-24-command rate 1T set it according to your ram,then go in spd/ram multiplier and raise or lower it untill it shows 1600mhz ram speed,finally set your ram or dram voltage to either 1.5 or 1.66v in the bios and thats it ... ohh and ff code means everything is fine,
    on my DQ6 or other Boards, i never did setup hdds according to the numbered SATA on board , i just set boot order.. never thought it mattered.


    So if i do get an error code, does the code just flash up and stay there? i watched all on boot, thats just the start up yes?
    Gigabyte X58A-UD7 (Rev 1),980x ,True Ultra-120 eXtreme Rev.C,FM122 Cpu Fan,Dominator GT 6GB Air flow pro+fan , GTX 480, Prelude XFI, Corsair 850Hx CoolerMaster 830

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    it doesnt really matter but thats how to set them according to the manual and it will recognize your os hdd first and quicker if its plugged into port 0,yes its normal for the led clock to cycle through all the codes as its scanning and detecting all the different phases eventually it will show ff meaning its checked everything and its fine then boots into windows,any other code other than ff means theres an error and it will show it on the led clock,like c1 error which is a ram related error and will display it on the led clock and probably wont boot into windows
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Uk
    Posts
    42

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    it doesnt really matter but thats how to set them according to the manual and it will recognize your os hdd first and quicker if its plugged into port 0,yes its normal for the led clock to cycle through all the codes as its scanning and detecting all the different phases eventually it will show ff meaning its checked everything and its fine then boots into windows,any other code other than ff means theres an error and it will show it on the led clock,like c1 error which is a ram related error and will display it on the led clock and probably wont boot into windows
    Yea thats the way i Connect Main Os drive , well i got no errors on the Debug Led , well never even on last Ram set i had.. mmmm So basicley if i get a code the Board stops loading and a code shows on LED?


    i did another shutdown and got this down to one drive and unplugged power and SATA lead, i got no double Boot and MIT reset (rest of bios was always ok). need to leave this over night now, if i do not get this issue, it must be the drive causing this.. Weired..
    Gigabyte X58A-UD7 (Rev 1),980x ,True Ultra-120 eXtreme Rev.C,FM122 Cpu Fan,Dominator GT 6GB Air flow pro+fan , GTX 480, Prelude XFI, Corsair 850Hx CoolerMaster 830

  8. #8
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    what brand of drive is it? maybe future bios will fix it?? if you flash the bios again maksure to tick clear dmi pool data,tried to clear cmos by rear switch?? it will wipe any bios settings if you do so make a note
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    You will need to set your memory yourself as wazza suggested, disable XMP and set it all manually. Set your own Dram voltage to 1.66, and then you will need to find a stable QPI/Vtt voltage, normally at 1600Mhz this would be 1.25-1.4 or so depending on the timings you use.

    Also set your own Uncore multi, to 2 x memory multi or 2x + 1-2

    Debug LED will only stop and freeze on error codes if there is an error, FF means post to windows complete (BIOS handed over to windows - Normal Boot)

    All codes are listed in a link in my signature

  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Uk
    Posts
    42

    Default Re: X58A UD7 M.I.T bios reset.

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    what brand of drive is it? maybe future bios will fix it?? if you flash the bios again maksure to tick clear dmi pool data,tried to clear cmos by rear switch?? it will wipe any bios settings if you do so make a note
    just done a Cold boot and this is a first , no Double boot ect system booted as it should. the drive is a WD RE2 500gb (460 day Used Hd sentinel) ether this has some sort of power draw issue or something, or i have a faulty SATA on-board connector, saying that i get no error debug codes. will put the same lead/power in another drive later.

    up to doing all this i have done at least 4 Bios's and clear Cmos i.e both beta F6 , F7M And F7p.. had this issue since last Saturday well i think this was Gradual affair.. nightmare all i can say.



    Quote Originally Posted by Lsdmeasap View Post
    You will need to set your memory yourself as wazza suggested, disable XMP and set it all manually. Set your own Dram voltage to 1.66, and then you will need to find a stable QPI/Vtt voltage, normally at 1600Mhz this would be 1.25-1.4 or so depending on the timings you use.

    Also set your own Uncore multi, to 2 x memory multi or 2x + 1-2

    Debug LED will only stop and freeze on error codes if there is an error, FF means post to windows complete (BIOS handed over to windows - Normal Boot)

    All codes are listed in a link in my signature
    No mater what clock mate i got the Double boot reset and MIT reset, one reason i left MIT on standard, if i rebooted and entered setting system booted fine and no issues is windows/games ect even temps were spot on.
    was looking and them Codes other day on here , there seems tobe more than in the Manual ..


    If that is the case with Debug Led the mem SET must of been fine , but would this Led not pick up faulty hdd's?
    Gigabyte X58A-UD7 (Rev 1),980x ,True Ultra-120 eXtreme Rev.C,FM122 Cpu Fan,Dominator GT 6GB Air flow pro+fan , GTX 480, Prelude XFI, Corsair 850Hx CoolerMaster 830

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •