Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"




  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    New Mexico
    Posts
    7

    Default Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    Hi there, I've just built this computer GA-H55M-S2H MOBO running the Intel i5-750, 4 GB (2X2gb) DDR3 1333 PNY. Here's the problem, when loading Windows 7 Professional 32-bit, like alot of people it seems to take forever, but in my case I only get to the starting setup and after 6-8 minuter there the cursor quits going around and around, and I'm frozen. I was told to go into standard BIOS and remove the floppy then go into Advanced Bios and take the floppy out of the boot order, this worked GREAT. Now I could get the the EULA, next I chose "Custom Install" it gave me the message Installing Windows your computer may restart several times. Then it went to "Copying Windows Files", this went very quick and I got a green check mark. Next it went to Expanding Windows Files with the 3 dots going over and over, up to 100%. Then it jumps to Installing features the green bar go about half way across in a second and everything freezes. All parts are new and here is what I've done so far. Replaced Motherboard (with same type), Tried 2 different PCIe Video cards, Tried 2 different HDD's. I've used 3 different memory programs to test the RAM, each time it shows everything is OK. I've taken voltage reading at the power supply (again everything is OK). Additionally I've cleared BIOS, and loaded default settings. I've reformated the HDD under the repair features, and started this over and over many times. This is a Microsoft Disk not one made by a ISO image. I've tried repair, and it tells me the Boot manager is missing or corrupt. I've gone to the Command prompt and ran "Diskpart" selecting disk0 and partition1 and BootRec" with /FixMbr, /FixBoot, and /Rebuild Bcd. After rebooting I get the starting Windows logo and the system reboots... Any help would be appricated, Thanks

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    are you using ide dvd drive or sata? for sata dvd drives plug it into sata port 5 on the mb,and the hdd into port 0 on the mb,also what bios version are you using?? maybe flash to latest one? its a very weird problem though,did you format hdd to ntfs??
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    New Mexico
    Posts
    7

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    I'm using SATA drives, HDD is plugged into SATA0 and the 2 DVDRW are plugged into SATA1 and SATA2. I formatted using the Windows 7 repair format function. I'll try switching the SATA ports for the DVD drive...

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    try that first with just one dvd drive in sata port 5 and hdd in sata port 0,take out one stick of ram and just install/leave one stick in the first white slot from cpu socket and then try installing win7 again
    Last edited by wazza300; 06-12-2010 at 09:06 AM.
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    New Mexico
    Posts
    7

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    Well I tried moving the DVDRW to SATA5 no change... Also I forgot to tell everyone that if I just start the install it might lockup at any where between expanding files (i.e. 21% 87%), dufferent times, But if I keep moving the mouse it will go all the way to "Installing Features" before it locks up...

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    ok are you using latest bios?,go in bios under m.i.t section and manually set your qpi/vtt voltage to 1.20000v set dram voltage according to your ram,then try again but with the two modules of ram installed
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    New Mexico
    Posts
    7

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    Well Trying with the DVD in SATA5 and only 1 stick of RAM didn't help, I even swapped the RAM around trying each stick in the slot next to the cpu. No change. I set the voltage for the DRAM to 1.5 which was the rated voltage and when it was set in auto it was also 1.5. As for the qpi/vtt it was set in auto at 1.100, there is no 1.2000, it goes from 1.050 / 1.100 / 1.1500 / 1.1700 / 1.1900 / 1.210 / 1.230, and goes up from there... I set it at 1.1900 and tried it again no change.... I really appricate your help with this cuz I'm starting to pull my hair out...Hahaha funny to me cuz I have cancer right now and already lost my hair... Have to find the humor in things...

  8. #8
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    New Mexico
    Posts
    7

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    Is there a way to freeze the first screen that comes to see what version of Bios I have?

  9. #9
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    You can check your BIOS version by going into the BIOS and pressing F9 on the MAIN page.

    Be sure you disable "A Drive" in standard CMOS BIOS page at the bottom, this is what slows down the OS install. Of course you may have some settings off for your memory or it may not be compatible with the BIOS you have now so check that too and update.

    Really, you can just update if you want, no need to check the BIOS version since you have not updated it's probably not the latest.

    Download the latest version here (F6l)
    GA-H55M-S2H (rev. 1.0) - GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - BIOS


    Please use Qflash to update the BIOS, here is a guide
    http://forums.tweaktown.com/f69/bios...h-guide-27576/

  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    New Mexico
    Posts
    7

    Thumbs up Re: Windows 7 Professional locks up while installing at "installing features"

    My hat comes off for Wazza300, I hope this helps anyone else like myself, after messing with this for 3 days, and being stupid cuz I didn't read Wazza300 advice with a 100% attention I downloaded the beta version of the newest Bios from Gigabyte which had inproved micro codes for the newest processors, and this fixed it. It also cooled the processor by 4 degrees celius. I hope this helps...<!-- google_ad_section_end --> And again thanks a bunch Wazza300, your help was fantastic...

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •