Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 67

Thread: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?




  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Canada
    Posts
    41

    Default GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    I just built a new HTPC using the GA-H55-USB3 with an i5 661 cpu. After installation of Windows, I started getting stability issues. After running memtest+, the trouble was found to be a faulty stick of ram. I RMAed it a just received a new set. Again one is faulty, but the other stick passes the memtest fine. However, when in windows, prime95 fails almost instantly. Is it possible it is the mobo? cpu? or settings in the BIOS?

  2. #2
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    Are you using the white slots only? If not you need to

    You also need to set your own ram voltage to spec manually, and you may need to increase the QPI/Vtt depending on the ram timings and speeds

  3. #3
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Canada
    Posts
    41

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    Thanks for the quick response!

    I am using Slot DDR3_1 (white) for all tests

    I have tried the defaults settings 7-7-7-16, Volts 1.50, multiplier (Auto)

    and recommended settings 7-7-7-20, volts 1.64 (recommends 1.65, but not an option in the BIOS) and 10X multiplier.

    the one stick passes memtest86 under all settings, but I still get errors in prime95

    I have increased the vtt up to 1.34, is it save to go beyond that?

  4. #4
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    One stick passes, but the other does not correct? Is this testing one stick at a time in the same slot?

    If so then you may have a faulty memory stick and would need to RMA the set.

    No, do not use more than 1.2-1.25 QPI/Vtt on this board, Intel Max is 1.21

    Errors in prime95 could be Vcore, but if you have one faulty stick it does not matter about Prime95 because it is going to fail anyway due to this faulty module.

    You need to setup a RMA if one stick fails in the same slot with the same settings and the other one does not, that clearly means the stick is not functioning properly.

    Are you sure they did not send you the same memory back you sent in, sounds odd to get a faulty stick out of two sets right in a row.

    Are you using the latest BIOS, shouldn't matter much though if the above is true as that sounds to me like one faulty stick again.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Canada
    Posts
    41

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    The prime 95 fails occur even when using the one good stick. I should add that this is the Blend test.

    Yeah, 2 faulty sticks in a row does seem strange. But they are different serial numbers then the previous ones.

    Note, I just ran Small FFT for 30 mins, and no errors on any of the cores.

  6. #6
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    Well like I said prime95 errors aside, it sounds like you have a faulty stick again.

    It's good to hear serials are different though!

    More Vcore is all may need to pass prime, but you could also need to adjust QPI/Vtt, you can use 1.66 Dram voltage as it will be closer to 1.65V (1.64 will be less than that even like 1.62-1.63)

    So can you please test with memtest86+ latest version, each stick again one at a time in the same slot with ram voltage set to 1.66. Let each test run 5-10 full passes
    Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

    What memory is this anyway?

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Canada
    Posts
    41

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    This is with BIOS version F5, which I believe is the most recent.

    I set the Vtt to 1.21 and Dram to 1.66 and will start the tests right away.

    Thanks again, for your quick replies.

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    K, good luck!

    Maybe it was just the ram voltage set at 1.64 was too low, but it does sound like a bad stick to me from your comemnts, we will know after you test more though.

    What memory is this, can you please give the model # or a link

  9. #9
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Canada
    Posts
    41

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?


  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Canada
    Posts
    41

    Default Re: GA-H55-USB3 Prime95 errors due to mobo?

    One stick had over 30 errors after one pass, the other I ran all last night and after 21 passes it still had no errors. So definitely one bad stick.

    However, the blend test still shows errors when using just the good stick.

Page 1 of 7 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •