Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 40

Thread: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme




  1. #11
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    This means you either have bent CPU socket pins, or incorrect voltages. The C channel, or any channel at any time showing NA or - means the channel is failed.

    Please give your full current settings and I will advise back, likely you need to set your uncore, QPI/Vtt, and ram voltage properly

  2. #12
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    usa
    Posts
    21

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    Quote Originally Posted by Lsdmeasap View Post
    This means you either have bent CPU socket pins, or incorrect voltages. The C channel, or any channel at any time showing NA or - means the channel is failed.

    Please give your full current settings and I will advise back, likely you need to set your uncore, QPI/Vtt, and ram voltage properly
    Do you want all the settings in the m.i.t?Also I am positive that there aren't any bent cpu socket pins.

  3. #13
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    Ok, that's good you are sure you do not have any bent CPU pins, hopefully you are correct!

    Yes, please give me your current full settings in a template from my signature.

    What cooler are you using? And are you sure it is tightly mounted but not too tight, and it is not shorting anything near the holes or around the socket on the front of the board, and the backplate is not shorting anything if it has a back plate?

  4. #14
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    usa
    Posts
    21

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    Quote Originally Posted by Lsdmeasap View Post
    Ok, that's good you are sure you do not have any bent CPU pins, hopefully you are correct!

    Yes, please give me your current full settings in a template from my signature.

    What cooler are you using? And are you sure it is tightly mounted but not too tight, and it is not shorting anything near the holes or around the socket on the front of the board, and the backplate is not shorting anything if it has a back plate?
    I am using thermalright venomous-x. Its mounted fully at maximum(adjustable weight thingy) it has a backplate and it doesn't look like any shorts. Here are the settings
    Code:
    Advanced CPU Features:
    CPU Clock Ratio ................................ [21x]
    Intel(R) Turbo Boost Tech .................. [Enabled]
    CPU Cores Enabled ............................ [All]
    CPU Multi Threading .......................... [Enabled]
    CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [enable]
    C3/C6/C7 State Support .................... [Disabled]
    CPU Thermal Monitor ......................... [Enabled]
    CPU EIST Function ............................ [enable]
    Virtualization Technology ................... [Enabled] << Disabled if you do not use Vmware or Virtual PC Programs
    Bi-Directional PROCHOT ..................... [Enabled]
    
    
    Uncore & QPI Features:
    QPI Link Speed .............................. 4.8ghz
    Uncore Frequency ..........................3.2ghz
    Isonchronous Frequency ..................[Enabled]
    
    
    Standard Clock Control:
    Base Clock (BCLK) Control ................ [Enabled]
    BCLK Frequency (MHz) .....................133
    PCI Express Frequency (MHz) ........... auto
    
    C.I.A.2 [Disabled]
    
    Advanced Clock Control:
    CPU Clock Drive ..............................[700mV]
    PCI Express Clock Drive ................... [700mV]
    CPU Clock Skew ............................. [0ps]
    IOH Clock Skew ............................. [0ps]
    
    
    Advanced DRAM Features:
    Performance Enhance ...................... [Standard]
    Extreme Memory Profile (X.M.P) ......... [Disabled]
    System Memory Multiplier (SPD) ........ [12x]
    DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [Manual(expert)]
    
    Channel A + B + C
    
    Channel A Timing Settings:
    ##Channel A Standard Timing Control##
    CAS Latency Time ......................9
    tRCD .......................................9
    tRP .........................................9
    tRAS .......................................24
    
    Below values may be left in Auto if you like, generally this is fine.  For those users who DO Set advanced timings manually, please see some of my thoughts and findings about these settings and rules here
    XtremeSystems Forums - View Single Post - Gigabyte EX58-UD5/Extreme Discussion Thread
    
    ##Channel A Advanced Timing Control##
    tRC ........................................auto  (Should be = tRAS + tRP or above for stability)
    tRRD .......................................auto
    tWTR ......................................auto (Must be Write to Read Delay/Same Rank - (tWL + 4)
    tWR ........................................auto
    tWTP .......................................auto   (tWTP Must = tWR + tWL + 4)
    tWL ........................................auto    (tWL Must be CAS Latency -1)
    tRFC .......................................auto
    tRTP .......................................auto
    tFAW ......................................auto
    Command Rate (CMD) ................1
    
    ##Channel A Misc Timing Control##
    Round Trip Latency ...................auto
    
    B2B CAS Delay ..........................auto
    
    
    Advanced Voltage Control:
    
    CPU
    Load Line Calibration ................. [Disabled]
    CPU Vcore ...............................auto
    QPI/VTT Voltage 1.150v ............1.295v
    CPU PLL 1.800v .......................auto
    
    MCH/ICH
    PCIE 1.500v ...........................auto
    QPI PLL 1.100v .......................auto
    IOH Core 1.100v .....................auto
    ICH I/O 1.500v .......................auto
    ICH Core 1.1v ........................auto
    
    DRAM
    DRAM Voltage 1.500v ..............1.640v
    DRAM Termination 0.750v [AUTO]
    Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO]

  5. #15
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    That may be too tight, have you seen the thread at OCN about those possibly ruining sockets?
    Prolonged Use of the Venomous X May Cripple Your CPU Socket! *LGA Socket Warning* - Overclock.net - Overclocking.net

    This may or may not affect everyone, but I know after I saw that if I was using it at max I would back off a bit to a more moderate amount.

    If you are using RAID, please see the flashing guide for my tips on loading optimized defaults with RAID
    http://forums.tweaktown.com/f69/bios...h-guide-27576/

    Then once you are done give me your new full settings and I will advise back

    You may be ok though, I see plenty wrong with your settings. First of all you are using Fail Safe BIOS settings, this is not good to start with so I wont advise yet.

    Please load optimized defaults and save/apply and reboot back to the BIOS, then set your SATA/Disk settings how you had them before, be sure you do this before you load windows (VERY important if you are using RAID)

    Then give me your new full settings and I will advise back

  6. #16
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    DRAM Voltage 1.500v ..............1.640v this needs to be set to purple 1.66 in bios,dont worry it will set it to 1.648v
    CPU Vcore ...............................auto you can set this to normal setting in voltages if your on stock clocks
    QPI/VTT Voltage 1.150v ............1.295v try one or two clicks more
    Uncore Frequency ..........................3.2ghz set this to 2xram multi or +1 +2,so 12x ram multi will be 24x or 25x or 26x,try 25x first
    Last edited by wazza300; 07-01-2010 at 06:27 PM.
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #17
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    usa
    Posts
    21

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    That may be too tight, have you seen the thread at OCN about those possibly ruining sockets?
    Prolonged Use of the Venomous X May Cripple Your CPU Socket! *LGA Socket Warning* - Overclock.net - Overclocking.net

    This may or may not affect everyone, but I know after I saw that if I was using it at max I would back off a bit to a more moderate amount.

    If you are using RAID, please see the flashing guide for my tips on loading optimized defaults with RAID
    http://forums.tweaktown.com/f69/bios...h-guide-27576/

    Then once you are done give me your new full settings and I will advise back

    You may be ok though, I see plenty wrong with your settings. First of all you are using Fail Safe BIOS settings, this is not good to start with so I wont advise yet.

    Please load optimized defaults and save/apply and reboot back to the BIOS, then set your SATA/Disk settings how you had them before, be sure you do this before you load windows (VERY important if you are using RAID)
    Alright lsdmeasap, i dont have raid so I went to the bios and loaded optimized defaults and rebooted. Whats next?
    DRAM Voltage 1.500v ..............1.640v this needs to be set to purple 1.66 in bios,dont worry it will set it to 1.648v
    CPU Vcore ...............................auto you can set this to normal setting in voltages if your on stock clocks
    QPI/VTT Voltage 1.150v ............1.295v try one or two clicks more
    Uncore Frequency ..........................3.2ghz set this to 2xram multi or +1 +2,so 12x ram multi will be 24x or 25x or 26x,try 25x first
    I will try that and see if it works, if not i will go back to optimized defaults and follow lsdmeasap unless you have any other suggestions.

  8. #18
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    usa
    Posts
    21

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    DRAM Voltage 1.500v ..............1.640v this needs to be set to purple 1.66 in bios,dont worry it will set it to 1.648v
    CPU Vcore ...............................auto you can set this to normal setting in voltages if your on stock clocks
    QPI/VTT Voltage 1.150v ............1.295v try one or two clicks more
    Uncore Frequency ..........................3.2ghz set this to 2xram multi or +1 +2,so 12x ram multi will be 24x or 25x or 26x,try 25x first
    Yah it doesn't work wazza so i changed it back to optomized defaults. Any other suggestions

    lsdmeasap, what do I do next.

  9. #19
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    you still could have a faulty module as one channel isnt showing up,they should all show up cold/warm boot,ram can be tricky ive had modules that did the same till i rma'd
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #20
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    usa
    Posts
    21

    Default Re: Kingston hyper-x memory problems with ga-ex58-extreme

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    you still could have a faulty module as one channel isnt showing up,they should all show up cold/warm boot,ram can be tricky ive had modules that did the same till i rma'd
    Well on cpu-z it shows up as 6gb and I have tested each module separately it works
    So right now my settings are
    dram voltage...1.66volts
    cpu vcore...normal
    QPI/VTT Voltage 1.150v....i think two higher that 1.295 volts
    Uncore Frequency....3200 MHZ

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •