Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 9 of 9

Thread: Strange Northbridge Temp?!




  1. #1
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    UK
    Posts
    4

    Default Strange Northbridge Temp?!

    Hello all,

    So, today I replaced the Northbridge cooler on my X58A-UD3R (Rev.1) with a Enzotech SLF-1 as my Northbridge temp used to hover around 55-60 idling due to little to no airflow using a H50. The temps would then go to very high temps whilst gaming.

    Now, Idling and during burn tests I am getting this:
    Attachment 2704

    Needless to say I am very confused?! I have reseated a few times and used different pastes (TX-2, AS5, Coollaboratory Liquid Ultra).

    Any help would be appreciated,

    Thanks,
    Andy
    Last edited by phrozen; 07-01-2010 at 09:43 PM. Reason: Added Motherboard Model

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    i think it has to be non conductive thermal paste on the northbridge?? i would update to latest everest first and see what that tells you
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    UK
    Posts
    4

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    The AS5 and TX-2 are both non-conductive, and that is the latest Beta Everest.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    this is the latest everest http://www.lavalys.hu/beta/everestul...4lsdn8grwx.zip

    im updating too just to see if its software error,did you makesure you didnt get any thermal paste on the mb or any components?

    EDIT: new everest reads my northbridge at 47c,somethings wrong with your reading,no way it can be -57c it would be iced up
    Last edited by wazza300; 07-01-2010 at 09:58 PM.
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    UK
    Posts
    4

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    Thanks for the latest Everest link, still reads the same though.

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    did you makesure you didnt get any thermal paste on the mb or any components?
    Yep, I made double and triple sure not to get anything on the MB or components.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    i dont know where the northbridge sensor is it could be reading that low due to the fan blowing on it im not sure but lsdmeasap will know where the sensor is and tell you
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    What paste did you put on your NB? Arctic Silver 5 is capacitive

    have you tried clearing the CMOS for 20 minutes?

  8. #8
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    UK
    Posts
    4

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    Just tried clearing the Cmos, no change.

    For pastes I tried AS5 and TX-2, also tried a tiny bit of Coollaboratory Liquid Ultra (probably not the best idea, but this did not touch any components around the area as the amount was tiny tiny tiny.). Have now just tried the paste that came with the aftermarket NB cooler also, no difference.

  9. #9
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Strange Northbridge Temp?!

    Trying three? Well the first one could have messed thing up if you got some on anything you shouldn't have, and AS5 and Coolab both can mess up electrical components. Not saying this is what is going up, but it very well might be.

    You should only use non conductive, such as the TX-2 you have. Since this only happened after you changed things, something must have gotten messed up, and I would suspect you would even see this if you put back the stock cooler.

    If an extended clear CMOS and or BIOS flash does not correct this your only option would be to ignore it or RMA, I would try the stock cooler first though to see if there is any change

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •