Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: x58a ud3r rev1 cold boot problem




  1. #1
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    australia
    Posts
    11

    Default x58a ud3r rev1 cold boot problem

    hi everyone. my first post

    I built my computer roughly 6 months ago and noticed the problem the first time I switched it on. It wouldn't post, lights and fans would go on but that's it. It didn't bother me too much because i just had to push the reset button to make it boot. but it would also get the windows failed to boot message which worried me a bit.

    anyway I didn't bother trying to diagnose the problem until i started oc'ing, it would reset my oc settings every time it failed to boot which was getting annoying. I found out that it booted fine when i removed all the sata components, hdd, dvd drive, and esata.

    any ideas? btw it doesn't fail to boot everytime. like 80% of the time

    ga-x58a-ud3r
    i7 920
    g skill trident 1600 6gb ram
    xfx hd5870 xxx
    cooler master 80+ 650w

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    have you cleared the cmos fully by removing mb battery for 30mins? plug your os hdd into port 0 and your dvd drive into port 5,make note of any bios settings as clearing cmos will wipe them,also try disableing any floppy drives from the bios and boot order disable drive A also
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    australia
    Posts
    11

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    no i haven't, I'll do that tomorrow and let you know the result.

    I didn't think it would be bios settings related because i had the problem the first time i turned it on and also just updated the bios the other night which i thought would've cleared all settings

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    did you load optimized defaults after flashing bios? and clear dmi pool data before you flashed with q-flash?best to try removing battery for 30mins just to be sure,make sure you update the intel inf drivers too from gigabytes website,if its still doing it after all that you need to fill out a bios template with your settings

    Gigabyte BIOS Templates (To Give Us Your Settings)
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    australia
    Posts
    11

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    did you load optimized defaults after flashing bios? and clear dmi pool data before you flashed with q-flash?best to try removing battery for 30mins just to be sure,make sure you update the intel inf drivers too from gigabytes website,if its still doing it after all that you need to fill out a bios template with your settings

    Gigabyte BIOS Templates (To Give Us Your Settings)

    clear dmi pool? i flashed in windows. i got f5. I'll try flash it to the f6b bios first. see if that helps

  6. #6
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    australia
    Posts
    11

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    i updated to f6, cleared dmi pool and seems to be working a lot better. thanks for your help
    although the problem came back when i enabled sata native mode. maybe i should leave that disabled or see if there's a firmware update for my hdd?

  7. #7
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    Nice to see you got this going!

    Please do not flash in windows using @BIOS anymore, always flash using Qflash or DOS, here is a guide
    http://forums.tweaktown.com/f69/bios...h-guide-27576/

    Native mode shouldn't affect anything, what issue is it causing you?

    What ports do you have your OS drive and CD/DVD drive connected to, color and #?

  8. #8
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    australia
    Posts
    11

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    Quote Originally Posted by Lsdmeasap View Post
    Nice to see you got this going!

    Please do not flash in windows using @BIOS anymore, always flash using Qflash or DOS, here is a guide
    http://forums.tweaktown.com/f69/bios...h-guide-27576/

    Native mode shouldn't affect anything, what issue is it causing you?

    What ports do you have your OS drive and CD/DVD drive connected to, color and #?
    yea i flashed with qflash.

    getting the same problem. doesnt cold boot. fans and lights go on but thats it.

    um they in the intel ports? not the gsata one. os in port 0 and dvd in 5

  9. #9
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    Thanks, just checking on your drives is all.

    Cold boot issues eh, so you get them with native enabled, but when disabled you don't?

    If so that is odd for sure, are you stable 100% otherwise, tested with a few stability apps, once in the OS?

  10. #10
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    australia
    Posts
    11

    Default Re: x58a ud3r rev1 cold boot problem

    no i haven't tested it. what kind of apps?

    I googled my hdd. wd10ears , apparently it's not a very good hdd.
    Last edited by z3phyr; 07-21-2010 at 03:37 PM.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •