Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 72

Thread: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable




  1. #1
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Croatia
    Posts
    73

    Default X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    Hi!

    I just bought my new computer with following components:

    Gigabyte X58A-UD5 rev2.0
    I7 920 D0
    Scythe Mugen2 revB
    3x2GB G.Skill Ripjaws 1600, 8-8-8-24 G.SKILL-Products
    XFX 5870
    XFX 850W power supply
    Creative X-Fi Titanium
    Intel 80GB SSD, WD and Samsung 1TB drives
    Windows 7 Ultimate 64bit

    I have big problem with my RAM. Already tried original BIOS - FA, F9B, and F10.
    Memory is sometimes recognized as 2GB sometimes 6GB, and mostly as 4GB. Programs like CPU-Z, Everest and others list all three modules as present and working. Windows says that there is 6GB and only 4 is usable.
    Nothing is overclocked.
    Tried setting RAM as auto (which gives 1066MHz), and tried XMS profile which gives 1600MHz and 1.6V. Also tried rising VTT voltage.
    Also tried changing memory stick to different slots.

    F9B BIOS has most troubles - after verifying pool data... gives Recovering lost DRAM size and reboots few times until it manages to start Windows.
    F10 beta BIOS mostly gives me all 6GB of RAM but is rather unstable.
    So back to FA and 4GB of RAM. CPU idle temp is 38'C.

    I also checked cpu socket pins and they all seem to be ok.

    Please help me...

  2. #2
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    South Africa
    Posts
    16

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    Have you tried doing a fresh install of windows, just to make sure the problem isn't OS related?

  3. #3
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    Quote Originally Posted by nvarga View Post
    F10 beta BIOS mostly gives me all 6GB of RAM but is rather unstable.
    So back to FA and 4GB of RAM. CPU idle temp is 38'C.

    I also checked cpu socket pins and they all seem to be ok.

    Please help me...
    So,use beta BIOS FB10 and try to adjust you BIOS setting.
    Did you try FB4 ?
    Btw,
    welcome to forum,how is in Croatia now?
    Last edited by stasio; 08-06-2010 at 02:15 PM.
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Croatia
    Posts
    73

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    I've reinstalled Windows already but it didn't help. Wrong memory size stands in BIOS also.

    I've tried FB10 but it seemed to me that it is unstable, but I'll give it one more try. How is FB4 different? Which settings should I set manually in BIOS, not auto?

    It is very nice in Croatia now. Especially in summer. Come see our sea side

  5. #5
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    Quote Originally Posted by nvarga View Post
    I've reinstalled Windows already but it didn't help. Wrong memory size stands in BIOS also.

    I've tried FB10 but it seemed to me that it is unstable, but I'll give it one more try. How is FB4 different? Which settings should I set manually in BIOS, not auto?

    It is very nice in Croatia now. Especially in summer. Come see our sea side
    Yeah,try to adjust manually.
    Btw,I am from Zagreb(but leaving in Malaysia now).
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  6. #6
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    This is often caused by bentCPU Socket pins, or incorrect QPI/Vtt - Dram voltage settings.

    I see you mention you have checked the pins, can you do so again and send us some pics from a few angles just to be sure.

    Are you setting the BIOS up yourself? If not that might just be the problem, especially if you are not setting your own QPI/Vtt.

    If you are confident you don't have any bent socket pins then skip sending me pics and post your full BIOS settings in a template from my signature.

    If you are not 100% sure on the pins please carefully take some images for us to look over

  7. #7
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Croatia
    Posts
    73

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    OK, here are pictures of CPU socket. I hope you can load them
    nvarga at 2010-08-06

    This is what I have been doing so far:
    1. in BIOS FA loaded Optimized settings, saved, reboot
    2. QFlash Fb10 BIOS
    3. Loaded Optimized settings, saved, reboot
    4. Set manualy many setting (later in post), saved, reboot

    Now it recognizes 6GB of RAM. Boot into Windows, tested, OCCT, it works.

    Tried to sett recommended memory settings which I found here (tRC=tRAS+tRP, and so on - expert memory settings) which gave me BSOD in Windows immediately upon showing desktop - BSOD says Memory Management fault.

    Changing all settings, nothing helped only loading Optimized settings, new flash with Fb10 BIOS, again Optimized, and then setting values manually. Now it seems to be working. I have to say - I replaced my old Asus Commando 965P and E6600 because it started to behave badly after 3 and a half years, so I decided do buy me a shiny new toy, but this what is happening is far beyond my wildest dreams. If I knew, I would have bought AMD.

    So, enough of complaining, these are BIOS settings:


    Advanced CPU Features:
    CPU Clock Ratio ................................ [20x]
    <nobr style="color: rgb(43, 101, 176); font-weight: normal; font-size: 100%; font-family: monospace;" id="itxt_nobr_9_0">Intel</nobr>(R) Turbo Boost Tech .................. [Enabled]
    CPU Cores Enabled ............................ [All]
    CPU Multi Threading .......................... [Enabled]
    CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Enabled]
    C3/C6/C7 State Support .................... [Disabled]
    CPU Thermal Monitor ......................... [Enabled]
    CPU EIST Function ............................ [Enabled]
    Virtualization Technology ................... [Enabled]
    Bi-Directional PROCHOT ..................... [Enabled]


    Uncore & QPI Features:
    QPI Link Speed .............................. x48
    Uncore Frequency .......................... x25
    Isonchronous Frequency ..................[Enabled]


    Standard Clock Control:
    Base Clock (BCLK) Control ................ [Enabled]
    BCLK Frequency (MHz) ..................... [133]
    PCI Express Frequency (MHz) ........... [100]

    C.I.A.2 [Disabled] - don't have

    Advanced Clock Control:
    CPU Clock Drive ..............................[800mV]
    PCI Express Clock Drive ................... [900mV]
    CPU Clock Skew ............................. [0ps]
    IOH Clock Skew ............................. [0ps]


    Advanced DRAM Features:
    Performance Enhance ...................... [Turbo]
    Extreme Memory Profile (X.M.P) ......... [Profile1]
    System Memory Multiplier (SPD) ........ [12]
    DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [Quick]

    Channel A + B + C

    Channel A Timing Settings:

    ##Channel A Standard Timing Control##
    CAS Latency Time ...................... 8
    tRCD .................................. 8
    tRP ................................... 8
    tRAS .................................. 24

    ##Channel A Advanced Timing Control##
    tRC ........................................ 34
    tRRD ....................................... 6
    tWTR ....................................... 10
    tWR ........................................ 10
    tWTP ....................................... 22
    tWL ........................................ 8
    tRFC ....................................... 88
    tRTP ....................................... 6
    tFAW ....................................... 2
    Command Rate (CMD) ................

    ##Channel A Misc Timing Control##
    Round Trip Latency ..................... 60

    B2B CAS Delay .......................... -


    Advanced Voltage Control:

    CPU

    Load Line Calibration ................. [Standard]
    CPU Vcore ............................. 1.2685V (has to be that much for stock speed or system is unstable)
    QPI/VTT Voltage 1.150v ................ 1,26V
    CPU PLL 1.800v ........................ 1,8V

    MCH/ICH
    PCIE 1.500v ........................... auto
    QPI PLL 1.100v ........................ auto
    IOH Core 1.100v ....................... auto
    ICH I/O 1.500v ........................ auto
    ICH Core 1.1v ......................... auto

    DRAM
    DRAM Voltage 1.500v ................... 1,64V
    DRAM Termination 0.750v [AUTO]
    Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO]

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    It's working now or not?

    You should to disable XMP, and I would put performance enhance on extreme.

    Put all advanced memory settings on auto, except CMD Rate, set that to 1T

    Then set your ram voltage to 1.66 instead of 1.64

    Also use Expert DRAM Timing Selectable (SPD), and set each channel one by one, that way you can see when a channel is failing (It will show up as N/A or -)

    QPI/Vtt may need to be 1.25-1.4

    I'll check your images now.

    If you have the board not installed right now new images would be nice, so I can see the full socket all at once, not sectioned like you have it - it's too hard to see what's what like that.
    Last edited by Lsdmeasap; 08-06-2010 at 07:17 PM.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    you should set qpi link speed to 36x, again if theres no bent cpu pins i would try another brand of ram if you could

    tested each module one at a time in each white slot one at a time?? you could have a dead/faulty ram module or ram slot
    if alls well it will boot with only one stick installed from any white ram slot
    Last edited by wazza300; 08-06-2010 at 07:50 PM.
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Croatia
    Posts
    73

    Default Re: X58A-UD5 rev2.0 6GB memory-only 4GB avaiable

    Now it is working, so I can't take new pictures of CPU socket. Right now I don't have nerves to take motherboard out of case one more :-)

    I'm going to try new setting you suggested.

    I don't understand why CPU needs 1,268V for normal operation? Is it because of higher Uncore frequency?

Page 1 of 8 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •