Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?




  1. #1
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    Gave my son my E8500 and X48. He gave me his old one. Soon as I checked it out I realised it had a problem he hadn't mentioned.

    Even on defaults it loops awhile, then starts. If I go to bios it says recovered from overclocking but there isn't any.

    Thought I'd "fixed" it yesterday by defaulting everything, but on cold boot today, same thing.

    It has 4GB of Corsair Dominator, and a Galaxy 9800 GTX+.

    I updated the bios to F9 in the hope that might help, loaded optimised defaults, and still does it. Once it has booted it seems fine, but it shouldn't do it.

    Any suggestions or magic bullets?
    Last edited by Salty; 12-09-2010 at 08:43 PM.





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


  2. #2
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    First I'd test each stick of memory one by one to rule out a faulty module, then go from there.

  3. #3
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    The ram passes memtest 86+. Just to be sure I tried and tested a different pair of sticks. Same results. Boot loop for a few false starts, then boots.

    Changed bios battery and moved graphics card to X8 pcie slot in the process of getting at bios battery. No boot loop. Shift graphics card back. Not sure here whether it booted straight away again. Think so. Then left it off for half hour. Start again. Continuous boot loop, no start at all. Shifted graphics card back to x8 pcie, booted without loop. I have just turned it off again to cool off to see if a cold start gives the same problem.





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


  4. #4
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    Left it overnight. Tried to start, continuous beeps. Take out a stick of ram. Fan starts and stops several times before boot. I get the feeling any hardware change would get it to boot. Basically, seems to be a cold start problem.





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


  5. #5
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    Maybe it's the PSU, this should be (fairly) easy to test.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    Haven't got a spare one in the office atm. It was working perfectly in x48 (My son got me to swap his cable managed Silent Pro PSU into X48 and put the Antec 550W into the P45) I'd have to swap it to check that wouldn't I?





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


  7. #7
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    You replaced the board only?
    Did it have the same behavior when he had it?

  8. #8
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    We are thinking alike. I have sent him an email this morning asking him that. Changed PSU only. Swapped computers. He got my old one, and I got his even older one.





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


  9. #9
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    Could also be some compatibility with the PSU too, might want to trade him PSU's to verify.

  10. #10
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default Re: EP45-DS3 with E7300 reboot loops every start?

    That may well be it. I rang him today and he said he never ever had any beeping like that, just occasionally a boot loop "and all you had to do was swap ram slots". That was his cure, while I've been taking a stick out, and then once it has booted, turning off and replacing it. He said that didn't happen very often. Not much hope of him bringing the PSU back for experiments. I'll get a generic one tomorrow, considering I'll be passing his old PC on once it's working.
    Get paid tomorrow.





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •