Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: X58A-UD3R won't boot with AHCI




  1. #1
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    14

    Default X58A-UD3R won't boot with AHCI

    I updated the bios to FE and as i had set before AHCI i made the change after loading Optimized Defaults but it won't boot until i clear the cmos and select IDE mode.

    Now it should not be happening as it was working fine with AHCI before. I can't even boot to the Windows 7 disc because it won't boot any other was but in IDE mode.

    Does anyone have a solution?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    try this reg tweak,it will re-load the ahci drivers,boot in ide mode and make changes to the registry

    1.Exit all Windows-based programs.
    2.Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
    3.If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
    4.Locate and then click the following registry subkey: HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesM sahci

    5.In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
    6.In the Value data box, type 0, and then click OK.
    7.On the File menu, click Exit to close Registry Editor.
    After this you’ll have to restart your computer, go to BIOS and enable AHCI. When you log in to Windows again, you’ll notice the installation of drivers for AHCI. Another restart will be required to finish the driver installation.
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    14

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    Thanks but i just tried this and it won't boot or get past the SSD drive if i select AHCI or RAID (just testing) and i have to press the clear cmos button and make sure it's set to IDE mode.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    are u using latest intel rapid storage drivers? you can always flash back to the working bios,it might be an ssd/bios issue idk
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    14

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    yes i'm using or trying to but it won't install when set to IDE mode, and i tried a lower bios and it doesn't work getting past the detecting the SSD drive either.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    ok try flashing the same fe bios again and make sure the keep dmi pool data box is unticked before you flash,then once flashed go in bios and load optimized defaults and set ahci mode and then try
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    14

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    This didn't work either, it won't go past the SSD drive unless it's set to IDE mode.

    Is there anything else i can try?

  8. #8
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    whats it sticking at? the detection or does it make it to windows sign at start up then just reboot? you say you cant boot from windows dvd disk? tried windows dvd and f12/boot from dvd drive? then do a start up repair? it something to do with ahci as it wont boot when you select it,maybe corrupted driver?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    14

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    It doesn't get past detecting the SSD on Sata port 0 it stops right as it tries to go past the SSd drive (i did let it sit for a while but it doesn't do anything), i will try to see if it will do a f12 arrangement and let you know. (If it's set to IDE i can do the F12 option, if it's AHCI then no)

    I just went into the bios and i can change the last 3 Sata controllers to AHCI but not the standard one, it has to stay set to IDE mode.

    If i set it to AHCI and try to boot from the Windows 7 disc it doesn't get past the SSD drive, i tried bios FC/FD and FE and they all do the same thing.

    This worked fine before i originally update to FE and now it won't work using AHCI.

    Looks like a permanent problem, i have tried everything i can think of, i did install Windows 7 on this SSD drive in AHCI mode so you can see it makes little sense why it won't work or boot now.
    Last edited by davidmcc; 01-03-2011 at 08:57 AM. Reason: Provide further info

  10. #10
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58A-UD3R won't boot with AHCI

    Sounds like the SSD may be faulty, can you verify or test it on another PC please?

    Windows is already installed correct, and your just using the DVD for testing?

    Also, please try clearing the CMOS for several hours. Unplug your PSU from the wall, press and hold the case power button for one minute, then remove the CMOS battery and leave it like that overnight.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •