Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 7 of 7

Thread: P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli




  1. #1
    micky22 is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N.E England
    Posts
    85

    Default P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli

    Afternoon all,

    Today my friend has brought me his computer to fix as it keeps locking up when i enable sli and i was hoping one of you guys could help me out, so to start with here are the specs:

    gigabyte P55M-UD4 rev 1
    Intel(R) Core(TM) i5 CPU 650 @ 3.20GHz
    8gb Team Group Team--Elite-1333 DDR3 SDRAM
    Zotac NVIDIA GeForce GTX 260 (896 MB) x2 SLI
    icute 1000w psu
    Samsung F3 1TB
    LG BDROM
    Win7 pro 64bit

    Anyway when the computer came to me it just wouldnt boot with both cards installed but it would with just one card installed and he tells me he hadnt done a fresh install so that was the 1st thing i did, i grabbed a hdd and installed a fresh copy of win 7 pro with both cards installed, everything installed fine so i went to nvidia to get the latest drivers which are 260.99 and installed them in safe mode, then i updated directx and when i tried to enable sli in the nvidia control panel the computer just locks up and reboot then when i go back to nvidia control panel its disabled again.

    Sometimes it blue screens after enabling sli but the screen doesnt stay there long enough to get the error code :( if any more info is needed ill do my best to get it.

    Any help would be much appreciated
    Thanks
    Micky
    Mobo: Asus Crosshair V Formula-Z
    CPU: AMDFX 8350 Black
    CPU Cooler: Corsair H70
    Ram: Corsair CMX8GX3M2A1333c9 (Looking to upgrade)
    HDD: OCZ Solid 3 60Gb Plus WD 1tb
    GFX: GTS250 (Looking to upgrade in the near future)
    Power Supply: Corsair GS600
    Bios:1302

  2. #2
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli

    Is the board on the latest BIOS? If not please update it, and use Qflash.

    Here is the latest BIOSes, and a guide for Qflash
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...test-bios.html

    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ash-guide.html

    Other than that I would suggest trying a few different driver versions to be sure it's not a driver issue.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    J'Habite En Angleterre
    Posts
    2,431

    Default Re: P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli

    Installing drivers in safe mode may cause more issues rather than solve any.

    I know the standard forum .... advice when installing drivers includes removing, rebooting to safe mode, running driver sweeper, etc, etc but to be honest, it's as effective as wearing a tin foil hat, avoiding the cracks in the pavement and sacrificing your first born to the GPU God "EmoTech the Shaderless".

    Follow LSD's advice and do a quick BIOS update. The latest beta BIOS will be perfect. Load optimized defaults after the flash > restart process, save and exit, then restore any BIOS settings that you need altered. Also it might be worth manually setting PCIe frequency to 100 and setting the Init. first display device to PEG.

    You may want to try using the latest nVidia beta drivers, version 266.35. They are perfectly stable, but do have issues with certain games and not liking having 8xQ AA forced via Control Pannel. Tis is better than a blue screen though.

    So that you can see the BSOD messages, follow the instructions here to disable an automatic reboot: Automatic Restart Windows 7 - How To Disable the Automatic Restart on System Failure in Windows 7 Then you can write it down and troubleshoot it.
    Coolermaster CM 690 II advance Case
    Corsair HX750 (CWT, 91%(80+ Gold rated @230V) single 62A 12V rail
    P55A-UD4 v2.0 @ F14
    Core i5 760 @ 20 x 201, 4.02GHz
    TRUE Black with a single Noctua NF-P12 pumping out 55 CFM @ 19db .
    2 x 2GB Mushkin Ridgeback (996902), @ 7-10-8-27, 2010-DDR, 1.66v
    2 x Gigabyte GTX 460 1024MB in SLI (Pre OC'd to 715MHz core and 1800MHz VRAM) @ 850 Core / 4100 Mem.
    Intel X25-M Boot Drive (OS and Programs) 200MB/s Read & 90MB/s Write
    Corsair X32 200MB/s Read & 100MB/s Write
    WD Caviar Blue 640GB C (Steam, Games, Storage, Temp Files & Folders, etc)
    Samsung F3 500GB Backup/Images
    Noctua 1300RPM 19dB case fan (rear extraction)
    3 x 140 MM Coolermaster LED fans (one front intake, one top extraction, one side intake)
    Dell Ultra Sharp 2209WAf E-IPS @ 1680x1050

  4. #4
    micky22 is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N.E England
    Posts
    85

    Default Re: P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli

    Thanks guys iv updated the bios to F11 earlier today and so far so good :) just gonna do some testing see what happens will be back to let you guys know what happens ;)
    Mobo: Asus Crosshair V Formula-Z
    CPU: AMDFX 8350 Black
    CPU Cooler: Corsair H70
    Ram: Corsair CMX8GX3M2A1333c9 (Looking to upgrade)
    HDD: OCZ Solid 3 60Gb Plus WD 1tb
    GFX: GTS250 (Looking to upgrade in the near future)
    Power Supply: Corsair GS600
    Bios:1302

  5. #5
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli

    Nice to hear it seems to be going well so far! That's with SLI too right? Hope so!

    GPU God "EmoTech the Shaderless".
    That's too funny man!!

  6. #6
    micky22 is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N.E England
    Posts
    85

    Default Re: P55M-UD4 Help freezes up and reboots when enabling sli

    Quote Originally Posted by Lsdmeasap View Post
    Nice to hear it seems to be going well so far! That's with SLI too right? Hope so!



    That's too funny man!!
    All sorted thanks m8,

    Reinstalled win 7 fully updated it then updated driver to 260.99 then updated directx all sorted cheers all for the help ;)
    Mobo: Asus Crosshair V Formula-Z
    CPU: AMDFX 8350 Black
    CPU Cooler: Corsair H70
    Ram: Corsair CMX8GX3M2A1333c9 (Looking to upgrade)
    HDD: OCZ Solid 3 60Gb Plus WD 1tb
    GFX: GTS250 (Looking to upgrade in the near future)
    Power Supply: Corsair GS600
    Bios:1302

  7. #7
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •