Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 9 of 9

Thread: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure




  1. #1
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USA
    Posts
    41

    Question USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    hello All...

    I installed 2x Thermaltake Max 5G USB 3.0 external HDD with 2x WDC WD1002FAEX-00Y9A0 (WD-WCAW30676002)'s SATA 3 drives. Their partitioned and formated online and working but I get a warning stating "The device will perform faster if I connect to a USB 2.0 port." 37.2 average read tests with aida64 EE. Very, very sad. I'm running the FG1 Beta bios. Tried removing and reinstalling the usb3 drivers with no luck. I also found out through Gigabyte tech support the bios was to blame as well from the last nightmare with this board. Thanks in advance.
    • GA-X58A-UD3P v2 FH1 bios
    • i7-950 Bloomfield D0 @ 3.8GHz, 1.9v, 34/94* typical
    • Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    • 12Gb Patriot Viper Xtreme DDR3 1600MHz LLK sieres @ 1700MHz 1.65v 8-9-8-24 1T
    • Thermaltake TR2 RX 850w 80+ PSU
    • 2x Sapphire AMD Radeon HD 6850 Crossfire
    • 4x WDC 500GB HD's 64Mb cache intel Raid0
    • 2x WDC Black 1Tb HD's 64Mb cache Marvell Raid0
    • Dual 32" Samsung HDTV's, HDMI video @120Hz
    • 2x LG BH12 BDR RW Drive
    • Cooler Master Cosmos Pure Black full tower cases
    • Logitech Z5500 5.1 Surround System

  2. #2
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    Quote Originally Posted by Scorpion44 View Post
    hello All...

    I installed 2x Thermaltake Max 5G USB 3.0 external HDD with 2x WDC WD1002FAEX-00Y9A0 (WD-WCAW30676002)'s SATA 3 drives. Their partitioned and formated online and working but I get a warning stating "The device will perform faster if I connect to a USB 2.0 port." 37.2 average read tests with aida64 EE. Very, very sad. I'm running the FG1 Beta bios. Tried removing and reinstalling the usb3 drivers with no luck. I also found out through Gigabyte tech support the bios was to blame as well from the last nightmare with this board. Thanks in advance.
    Little confused on what motherboard you are using now. In you sig you have GA-X58A-UD33. I dont see such board.

    GA-X58A-OC - F5b
    G1.Assassin - F4
    G1.Sniper - F3
    G1.Guerrilla - F3
    GA-X58A-UD9 - F5
    GA-X58A-UD7 - F8
    GA-X58A-UD7 (2.0) - FD11
    GA-X58A-UD5 - F7
    GA-X58A-UD5 (2.0) - FF1
    GA-X58A-UD3R - F7
    GA-X58A-UD3R (2.0) - FH1
    GA-X58-USB3 - F4

    Also have you tried updating he usb3 firmware? http://www.jzelectronic.de/jz2/Downl...02808FWUP1.exe and the latest driver http://www.station-drivers.com/telec...ivers.com).exe
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  3. #3
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USA
    Posts
    41

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    Ooops sorry ga-x58a-ud3r v2.0 FG1 bios
    • GA-X58A-UD3P v2 FH1 bios
    • i7-950 Bloomfield D0 @ 3.8GHz, 1.9v, 34/94* typical
    • Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    • 12Gb Patriot Viper Xtreme DDR3 1600MHz LLK sieres @ 1700MHz 1.65v 8-9-8-24 1T
    • Thermaltake TR2 RX 850w 80+ PSU
    • 2x Sapphire AMD Radeon HD 6850 Crossfire
    • 4x WDC 500GB HD's 64Mb cache intel Raid0
    • 2x WDC Black 1Tb HD's 64Mb cache Marvell Raid0
    • Dual 32" Samsung HDTV's, HDMI video @120Hz
    • 2x LG BH12 BDR RW Drive
    • Cooler Master Cosmos Pure Black full tower cases
    • Logitech Z5500 5.1 Surround System

  4. #4
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    Quote Originally Posted by Acebmxer View Post
    GA-X58A-OC - F5b
    G1.Assassin - F4
    G1.Sniper - F3
    G1.Guerrilla - F3
    GA-X58A-UD9 - F5
    GA-X58A-UD7 - F8
    GA-X58A-UD7 (2.0) - FD11
    GA-X58A-UD5 - F7
    GA-X58A-UD5 (2.0) - FF1
    GA-X58A-UD3R - F7
    GA-X58A-UD3R (2.0) - FH1
    GA-X58-USB3 - F4
    Try the newer beta bios Fg1 is old even FG would be newer. Also try the updated usb3 firmware and driver
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  5. #5
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USA
    Posts
    41

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    Thanks for the reply,

    Where can I find a newer bios than FG1. If I go to Gigabytes site thats thats listed
    • GA-X58A-UD3P v2 FH1 bios
    • i7-950 Bloomfield D0 @ 3.8GHz, 1.9v, 34/94* typical
    • Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    • 12Gb Patriot Viper Xtreme DDR3 1600MHz LLK sieres @ 1700MHz 1.65v 8-9-8-24 1T
    • Thermaltake TR2 RX 850w 80+ PSU
    • 2x Sapphire AMD Radeon HD 6850 Crossfire
    • 4x WDC 500GB HD's 64Mb cache intel Raid0
    • 2x WDC Black 1Tb HD's 64Mb cache Marvell Raid0
    • Dual 32" Samsung HDTV's, HDMI video @120Hz
    • 2x LG BH12 BDR RW Drive
    • Cooler Master Cosmos Pure Black full tower cases
    • Logitech Z5500 5.1 Surround System

  6. #6
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    All bios can be found here there in a stick http://forums.tweaktown.com/gigabyte...beta-bios.html

    USB3 firmware and drivers can be found in another sticky here http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ity-tools.html scroll down to pange 2
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  7. #7
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USA
    Posts
    41

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    Hello again,

    Updated the driver and firmware with no luck. Still the same no change. I have not tried bios FH1 yet I'll let you know how that works out. I did notice in the device manager if I look at the usb3 root hub theres nothing atached to it like the others that are listed, not sure if that means anything or not. Thank again.
    • GA-X58A-UD3P v2 FH1 bios
    • i7-950 Bloomfield D0 @ 3.8GHz, 1.9v, 34/94* typical
    • Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    • 12Gb Patriot Viper Xtreme DDR3 1600MHz LLK sieres @ 1700MHz 1.65v 8-9-8-24 1T
    • Thermaltake TR2 RX 850w 80+ PSU
    • 2x Sapphire AMD Radeon HD 6850 Crossfire
    • 4x WDC 500GB HD's 64Mb cache intel Raid0
    • 2x WDC Black 1Tb HD's 64Mb cache Marvell Raid0
    • Dual 32" Samsung HDTV's, HDMI video @120Hz
    • 2x LG BH12 BDR RW Drive
    • Cooler Master Cosmos Pure Black full tower cases
    • Logitech Z5500 5.1 Surround System

  8. #8
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    So the drive does not show up at all when connected to a usb3 port and does not work? But if connected to USB2 it works but at USB2 speeds?

    You are using a USB3 cable? Do other devices work on the USB3 ports?
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  9. #9
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USA
    Posts
    41

    Default Re: USB 3.0 Not working with Max 5G external enclosure

    Hello,

    The drives are there and working but very slow, best speed is 37.2Mb per sec. and everytime I boot into windows I get a popup message stating the device can perform faster if you connect it to super speed usb 3.0 port x2 (like there connected to a usb 1 or 2 port). I have used other usb devices with the usb3 ports with no message and they did seem to work properly. I'm using the usb 3.0 cables that came with the Max 5g's and they did work on other ports.
    • GA-X58A-UD3P v2 FH1 bios
    • i7-950 Bloomfield D0 @ 3.8GHz, 1.9v, 34/94* typical
    • Corsair H100 Liquid CPU Cooler
    • 12Gb Patriot Viper Xtreme DDR3 1600MHz LLK sieres @ 1700MHz 1.65v 8-9-8-24 1T
    • Thermaltake TR2 RX 850w 80+ PSU
    • 2x Sapphire AMD Radeon HD 6850 Crossfire
    • 4x WDC 500GB HD's 64Mb cache intel Raid0
    • 2x WDC Black 1Tb HD's 64Mb cache Marvell Raid0
    • Dual 32" Samsung HDTV's, HDMI video @120Hz
    • 2x LG BH12 BDR RW Drive
    • Cooler Master Cosmos Pure Black full tower cases
    • Logitech Z5500 5.1 Surround System

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •