Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)




  1. #1
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Uruguay
    Posts
    7

    Default EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    Hello, this is my first post, i've looked in the forum a lot but i can't find a solution.

    Motherboard Gigabyte EP45 DS4P
    Intel Q9550
    4 GB Kingston Valueram DDR2 800
    A little overclock on the BIOS config.

    This setup worked fine for two years, until I removed the CPU to sell it.
    Then I installed a Core 2 Duo E6300, no boot, blue CPU led turns on and the motherboard turns off, then it turns on itself and the cycle repeats.

    Things i've tried:
    -other ram (667 and 800)
    -only ram, video and cpu on the motherboard
    -removed the battery, power cables and short the clear CMOS pin for 48 hours
    -"forced backup bios restore" from a guide i found on this forum

    Any ideas? Many thanks!

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    using the latest bios before you removed the quad chip? inspected cpu socket to makesure no pins are bent?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Uruguay
    Posts
    7

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    I supose no, i've never updated the bios version.
    There are no physical issues on any part of the board, i've inspected it carefully.

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    You might need to remove your motherboard from the computer case and set the mobo on a cardboard box next to the computer case. Do NOT set the mobo on top of an anti-static bag. Check out GA-P35-DS3L & crucial ballistix tracer RAM, post #5 for more information. Try booting with only one memory module installed.

    You might need to remove your cpu and check closely for any bent pins. Make sure that there is not a problem with excess thermal interface material (TIM) and that the cpu cooler is properly installed. You might need to test using another power supply. "Coincidental" failures are rare, but anything is possible.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #5
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Uruguay
    Posts
    7

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    The motherboard is on top of a cardboard box outside the case through all this tests.
    Only 1 2GB module of kingston ddr2 667 valueram is installed (also tried with ddr2 800).
    The are no bent pins anywhere or loose or broken capacitors neither.
    The CPU cooler is propely installed and working fine (until the motherboard restarts).
    The thermal paste layer is extremelly thin.
    The power supply is a brand new (and tested on another system) Antec HCP-1200, the one that worked for two years with the Q9550 was a CoolerMaster real power pro 850 w.

    Thank you for rour reply.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    could you borrow another chip to try? maybe quadcore? could be a bios incompatibility issue with that chip,once working you can flash to the latest bios and then put the dual core chip back in and try,i cant think of what else it could be
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    Do you have a case speaker connected to the motherboard? If yes, any beeps?
    Can you test with another cpu and/or video card?

  8. #8
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Uruguay
    Posts
    7

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    I've tried with three video cards, and none worked, i don't think that the problem is there since the cpu led on the motherboard turns on.
    I don't have a pc speaker connected so no beeps :( .

    The only thing left to try is a quad core cpu like wazza300 said i will try to borrow one, if that does not work i think the motherboard is gone.

    Thank you all, any other ideas are welcome.

  9. #9
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    Quote Originally Posted by kabuche View Post
    Hello, this is my first post, i've looked in the forum a lot but i can't find a solution.

    Motherboard Gigabyte EP45 DS4P
    Intel Q9550
    4 GB Kingston Valueram DDR2 800
    A little overclock on the BIOS config.

    This setup worked fine for two years, until I removed the CPU to sell it.
    Then I installed a Core 2 Duo E6300, no boot, blue CPU led turns on and the motherboard turns off, then it turns on itself and the cycle repeats.

    Things i've tried:
    -other ram (667 and 800)
    -only ram, video and cpu on the motherboard
    -removed the battery, power cables and short the clear CMOS pin for 48 hours
    -"forced backup bios restore" from a guide i found on this forum

    Any ideas? Many thanks!

    Let me make sure I understand this.... You had this motherboard EP45 DS4P with this cpu Q9550 working with the original bios. As far as you can remember you have not updated the bios? Do you remember what the bios version is?

    You then removed the Q9550 and installed the E6300 and now the system will not boot. Correct?

    Here is the cpu support list for your board. GIGABYTE TECHNOLOGY Socket 775 - Intel P45 - GA-EP45-DS4P (rev. 1.0).

    If you look the Q9550 needs bios F7 to be supported. The E6300 needs bios F3 to be supported.

    Now unless I have this backwards this shoudl work. I dont know how you got the Q9550 to work if you have not updated the bios and could possibly be at version F3.

    Second thing the Q9550 was made in Q1'08 and the E6300 was made in Q3'06.

    Please correct me if I am wrong on any of this.
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  10. #10
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Uruguay
    Posts
    7

    Default Re: EP45 DS4P CPU led turns on and no boot (restart loop)

    Quote Originally Posted by Acebmxer View Post
    Let me make sure I understand this.... You had this motherboard EP45 DS4P with this cpu Q9550 working with the original bios. As far as you can remember you have not updated the bios? Do you remember what the bios version is?

    You then removed the Q9550 and installed the E6300 and now the system will not boot. Correct?

    Here is the cpu support list for your board. GIGABYTE TECHNOLOGY Socket 775 - Intel P45 - GA-EP45-DS4P (rev. 1.0).

    If you look the Q9550 needs bios F7 to be supported. The E6300 needs bios F3 to be supported.

    Now unless I have this backwards this shoudl work. I dont know how you got the Q9550 to work if you have not updated the bios and could possibly be at version F3.

    Second thing the Q9550 was made in Q1'08 and the E6300 was made in Q3'06.

    Please correct me if I am wrong on any of this.
    Correct.
    From the link you posted above, Q9550 2.83 Ghz. stepping C1 works with F3 bios, as well as the E6300.
    I've never updated the bios and i don't remeber the version.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •