Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 32

Thread: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?




  1. #1
    jaycj is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Chicago, IL USA
    Posts
    10

    Default Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    First post and just bought my first Gigabyte board. There seems to be several knowledgeable folks here, so I thought I would check here before RMA'ing the UD5H I just bought.

    I am having 2 issues:
    1. The system is powering on immediately after turning on the power supply (not pressing the power button). I thought there might be a short, so I disconnected almost everything but the power cables and CPU but it still does it. I don't see any bent pins or anything, has anyone ever seen anything like this?
    2. Get a "db" error on post now. I was able to post after first putting the board in the case (F5), but haven't been able to after flashing to F8 which failed. Switching to the backup, clearing CMOS, removing the battery, etc - I cannot get the thing to post. I believe I have tried the usual troubleshooting tasks and I have disconnected everything but the keyboard, mouse, power supply, CPU/Cooler and 1 stick of RAM. Any other thoughts on what I am missing or should try?


    My specs:
    GA-Z77X-UD5H
    i5-3450 (Ivy Bridge)
    Corsair RAM CMX8GX3M2A1333C9 - 2x4GB (only have 1 stick in during troubleshooting, swapping made no difference)
    Corsair AX-850 Power Supply (verified working fine with another rig)
    OCZ Vertex4 256GB SSD
    Haven't bought a graphics card in yet, but have an Radeon 6850 or old 8800GTS-512 I could put in if necessary (using onboard graphics for now)

    Between these 2 issues, I am leaning towards RMA'ing the board. Thoughts? And thanks in advance.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    what does db error mean in your manual? does it list it?

    tried long cmos clear by leaving motherboard battery out for 30mins or overnight if that doesnt work?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    jaycj is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Chicago, IL USA
    Posts
    10

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    Thanks for the reply. "DB = Flash Update is Failed" in the manual. It cycles to this code on the LED, then restarts.

    I tried a long CMOS clear overnight last night, didn't work. I will try again overnight tonight.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    keep trying with the back up bios after another long cmos clear,cant think what else you could try
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Earth
    Posts
    849

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    IDK could possibly be a corrupt OS. Might try a windows repair, running chkdsk /r and so on.

  6. #6
    jaycj is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Chicago, IL USA
    Posts
    10

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    Thanks wazza300, will give it a few more tries after tonight (battery is out now, along with power unplugged).

    Thanks Conners, haven't gotten quite that far yet to even load windows. Given it won't post yet, I don't have a hard drive plugged in.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Earth
    Posts
    849

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    Oh mb, so you saying you've never had this board load the OS? Or Be at a point to load the OS or install it?

  8. #8
    2therock's Avatar
    2therock is offline Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    N. GA US
    Posts
    262

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    Pull the battery with the psu unplugged and then short the battery terminals for a few seconds. some like to hold the power switch in for a few seconds too. Its just making sure any static energy is not being held anywhere.

    Good luck.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    It seems f8 BIOS is either buggy or its a bad/corrupted BIOS flash,he can't even boot into BIOS screen,gigabyte should have pullout BIOS chips like asus/asrock do,then it would be a case of pulling out bad BIOS chip and plugging a new one in,loads on ebay

    You might manage to get the back up BIOS chip to kick in if you keep trying

    What did you flash BIOS with? Qflash?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Earth
    Posts
    849

    Default Re: Gigabyte GA-Z77X-UD5H - Weird Power On Issue + DB Post Error...RMA?

    IDK man you may have a shorted board. I know its PITA but you might consider removing the MB from the case and testing...,

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •