Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 7 of 7

Thread: EP45-UD3P Sound Card Problems




  1. #1
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Brazil
    Posts
    9

    Default EP45-UD3P Sound Card Problems

    first thanks for all the good information here

    i'm having some problems with my GA-EP45-UD3P and i'm thinking about been a bios problem
    my onboard sound is not recognized by windows... it just appear nothing, not just a driver problem which shows in driver manager

    i solved this problem once but i can't remmember how i did... all i can remember is that i did crazy things
    including flash the bios with the same version i had then as soon as i boot i get into bios and read optimezed... but this happens some years ago and now i decide to "revive" my old board(it was kept since i jump to a new platform) because i got a Q9550 and i want to test this child...LOL

    so i'm thinking about do this process to let backup bios be copied to the mains just to check is there is some problem with that or is just my imagination

    i'm scared to short this 5-6 pins... is there any risks on this process?

    just to make sure i understand...
    i short 5-6 and turn on the computer(case Power On swtich) and i release the short? or i keep the short until it decide do copy the backup to the main?
    thanks in advance i'm just scared to make this process

    if you guys have another advice for me please let me know
    and yes i already try to clear cmos, and get the new drivers for the sound, all that stuff
    and just for the record i had this problem before and i manage to fix taht... just can't remember how i did

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45-UD3P Sound Card Problems

    I moved your post to this new thread where we can help you with the sound card problem.
    The dead dual BIOS thread is not the place to diagnose problems that are not related to backup bios recovery.

    We can best help you after you create a detailed hardware list in the PC Specs portion of your forum profile http://forums.tweaktown.com/profile.php?do=editprofile at the bottom of the profile page or in your forum signature http://forums.tweaktown.com/profile....=editsignature.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Brazil
    Posts
    9

    Default Re: EP45-UD3P Sound Card Problems

    thanks for move my post to a brand new thread, now i realize that is the most correct thing that i needed to do earlier but you know when we have a problem sometimes we get some blurry on mind....LOL

    my current BIOS version is F10
    and i'm pretty sure is a bios related problem since i fixed it once and i remmenber something about messing with the bios
    i end up here because of a deep google research so i search a few threads on forum, actualy a lot of threads, and maybe i will try put the F6 version of the bios because i heard that is most stable version... i dunno if i get wrong, but at least i will try some move

    any help is welcome and any suggestion too

    my system is
    Q9550 + 4GB RAM HyperX + GA EP45 UD3P rev.1.1
    PSU corsair 550W

    thanks for all your help
    great forum here!!!!

  4. #4
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    TW
    Posts
    149

    Default Re: EP45-UD3P Sound Card Problems

    Suggest to try reinsatlling the OS and drivers, if still the same, i think you have to rma the mobo suspect both main and backup BIOS chips are faulty

  5. #5
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45-UD3P Sound Card Problems

    I remember the F6 bios discussion. I was one of several that said they they found no benefit with the F7 bios.
    As I recall, no-one ever said that F6 was the most stable bios.
    The EP45-UD3P board was a very popular motherboard and newer bios versions were stable with very few reported problems..

    Make sure that on-board audio is enabled in your bios.
    Uninstall the current RealTek audio software/dirivers and install more the most recent version.

    RMA-ing the motherboard probably isn't an option.
    The warranty period in the USA is 3 years from the date of manufacture.
    I don't know how long the warranty is in Brazil.

    What is the brand and model of your speakers?

    Please create a detailed hardware list as I requested in my previous post.
    Providing detailed information will let us better help you.
    Last edited by profJim; 06-29-2012 at 09:10 PM. Reason: spelling
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  6. #6
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Brazil
    Posts
    9

    Default Re: EP45-UD3P Sound Card Problems

    Quote Originally Posted by Hyper530 View Post
    Suggest to try reinsatlling the OS and drivers, if still the same, i think you have to rma the mobo suspect both main and backup BIOS chips are faulty
    thanks for your help but is not a OS issue... and i manage to solve that switching from Bios vrs F10 to F6

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    I remember the F6 bios discussion. I was one of several that said they they found no benefit with the F7 bios.
    As I recall, no-one ever said that F6 was the most stable bios.
    The EP45-UD3P board was a very popular motherboard and newer bios versions were stable with very few reported problems..

    Make sure that on-board audio is enabled in your bios.
    Uninstall the current RealTek audio software/dirivers and install more the most recent version.

    RMA-ing the motherboard probably isn't an option.
    The warranty period in the USA is 3 years from the date of manufacture.
    I don't know how long the warranty is in Brazil.

    What is the band and model of your speakers?

    Please create a detailed hardware list as I requested in my previous post.
    Providing detailed information will let us better help you.
    thanks man you were the guy who give me a lot of support here i really appreciate
    belive it or not i solve my problem just switching from bios vrs F10 to F6... i know sound is not a BIOS issue but the only reasonable explanation i have for that is... somehow the settings were not comunicating with the mobo, maybe when i put auto on hd sound, the code from bios F10 simply doesn't work

    and u right when u said RMA for me is not a good choice, as u notice i'm from brazil so sorry abt my english, but is not bad at all for a self taught guy who learn playing video games and dictionary huh?
    anyway thanks for all your time and keep the great work helping people like me....LOL

    for all you guys having the same problem i advice... just switch the BIOS from F10 to F6... is worth to try and doesn´t hurt and the worst thing may happen is not fix the problem and you end up reverting back to F10

    i really liked this forum so i will try to stay more... blame those wonderfull guys that help me out here specialy you profJim who was very nice even throught PM...
    we feel very confortable to have a seat and take a coffee...LOL

    thanks for all you guys and have a great weekend

  7. #7
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45-UD3P Sound Card Problems

    Glad to hear that the F6 bios fixed your sound card problem.
    There are several other possible solutions, but you'll be fine with F6.

    Self taught English? You're doing a lot better than if I tried to teach myself any other language.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •