Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: P43-ES3G Boot Loop Problems




  1. #1
    Bayman65 is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    11

    Angry P43-ES3G Boot Loop Problems

    Has Gigabyte found a fix for this problem yet? My board is a GA-P43-ES3G and I am soooo tired of this foolishness. If I have to chuck this board in the trash it will be the last Gigabyte purchase for me. What a terrible way to tarnish a name...put defective items on the market and not respond properly to consumer concerns.
    Here's what I have inside the box:
    GA-P43-ES3G
    INTEL Core 2 Duo E8400 3.0GHz FSB1333MHz 6MB LGA775 Dual-Core</SPAN>
    2 sticks Crucial Rendition 2GB DDR-2 / 800 / PC6400 / </SPAN>
    <!--BeginFragment-->Corsair XMS2 TWIN2X4096-6400C5C 4GB DDR2 2X2GB PC2-6400
    Sapphire ATI Radeon HD4670 512MB 128bit 1DVI/1xVGA Lite
    WD Caviar SE-16 / SATA-II 5000AAKS 500GB 7200RPM, 16MB, SATA-
    <!--BeginFragment-->Western Digital WD20EARS Caviar Green 2TB SATA2 3GBPS 64MB Cache 3.5IN Hard Drive OEM
    LG GH22NS30 SATA BLACK DVD±RW (22X+/-) DUAL LAYER w/
    APEVIA (BK/BK) X-PLORER W/WIN
    Coolmax 600 Watt Power Supply

    <!--EndFragment-->
    <!--EndFragment-->

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Can we get an official response from Gigabyte regarding cold boot loop problem hitting the P67 / Z68 boards??

    @Bayman65
    What is your memory setup? Are you running with both memory brands at the same time?
    What is the model number of your power supply? How old is it?

    The other thread deals with P67/Z68 motherboards.
    I've moved your post to this new thread.
    Last edited by profJim; 07-13-2012 at 02:13 PM. Reason: update: new thread created
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    Bayman65 is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    11

    Default Re: Can we get an official response from Gigabyte regarding cold boot loop problem hitting the P67 / Z68 boards??

    Memory setup is 1-2-1-2 as per mb manual specs.
    Model of PS is Vl-600B, it's 7mths old.
    All memory has been tested with no issues. I have also tested system with just two sticks of each brand and still experienced the cold boot loop.
    All HD's have been pulled, still had issue
    This is the second ps supply I have tried. First was a Coolermaster eXTREME POWER+ 500W (RP-500-PCAR)
    Issue did not disappear with PS swap.


    Quote Originally Posted by profJim View Post
    @Bayman65
    What is your memory setup? Are you running with both memory brands at the same time?
    What is the model number of your power supply? How old is it?

    The other thread deals with P67/Z68 motherboards.
    I've moved your post to this new thread.

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    Have you tried loading optimized bios settings and then making any required bios settings?
    Copy the bios template from the middle of http://forums.tweaktown.com/gigabyte...tml#post295784, post #5 into NotePad or any plain text editor and accurately fill in your current bios settings. Type N/A for any bios options that don't appear in your bios. Make sure that your press CTRL + F1 from the main bios screen to show all hidden bios settings in the M.I.T. section.
    You can post your settings using the Go Advanced posting option and you can select/highlight the bios template and press the "#" option to put the bios template in a code box.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #5
    Bayman65 is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    11

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    Have you tried loading optimized bios settings and then making any required bios settings?
    Copy the bios template from the middle of http://forums.tweaktown.com/gigabyte...tml#post295784, post #5 into NotePad or any plain text editor and accurately fill in your current bios settings. Type N/A for any bios options that don't appear in your bios. Make sure that your press CTRL + F1 from the main bios screen to show all hidden bios settings in the M.I.T. section.
    You can post your settings using the Go Advanced posting option and you can select/highlight the bios template and press the "#" option to put the bios template in a code box.
    Optimized bios setting are in place. I haven't tweaked much at all, only the usb keyboard and mouse option.
    Here's the template with my settings:

    PCI Express Frequency (Mhz) --------------- : [Auto]
    Performance Enhance ------------------- : [Turbo]
    Extreme Memory Profile ---- (X.M.P.) ---- : [NA]
    Motherboard Voltage Control
    CPU
    CPU Vcore --------------- 1.25000V ------ : [Auto]
    CPU Termination ---------- 1.200V* ----- : [Auto]
    CPU PLL ------------------ 1.500V* ----- : [NA]
    MCH/ICH
    MCH Core ---------------- 1.200V ------- : [Auto]
    ICH I/O ------------------ 1.500V ------- : [NA]
    ICH Core ----------------- 1.100V ------- : [NA]
    DRAM
    DRAM Voltage ------------ 1.800V ------- : [Auto]
    Advanced Settings -------- The following settings will improve system stability for overclocked systems.
    Limit CPUID Max. to 3 -------------------- : [Disabled]
    No-Execute Memory Protect -------------- : [Enabled]
    CPU Enhanced Halt (C1E) ----------------- : [Enabled]
    C2/C2E State Support -------------------- : [Disabled]
    x C4/C4E State Support ------------------ : [Disabled]
    CPU Thermal Monitor 2 (TM2) ------------- : [Enabled]
    CPU EIST Function ----------------------- : [Enabled]
    Virtualization Technology ----------------- : [Enabled]
    Integrated Peripherals
    Legacy USB Storage Detect --------------- : [NA]

  6. #6
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    • Performance Enhance = Turbo might be part of the problem, set to Standard.
    • MCH Core = Auto is probably part of the problem, especially with 4 memory modules.
    • DRAM Voltage = Auto might be a problem.

    Include links to each memory kit that shows detailed specifications.

    From step #4 in the linked to post:
    Include a screenshot that displays:
    Memset using the SPD and ">>" tabs
    cpu-z CPU and Mainboard screens (several instances can be run at the same time), include one SPD window for each memory kit
    **EasyTune6 --> TUNER tab --> ADVANCE tab --> VOLTAGE tab (only the Voltage tab is needed)
    CoreTemp screen [for your cpu's VID (Voltage ID)]

    **The ET6 screen-shot will show us which AUTO setting values are being used.

    Generate and attach a saved cpu-z report file using the About tab --> Save Report (.TXT) option
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  7. #7
    Bayman65 is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    11

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    • Performance Enhance = Turbo might be part of the problem, set to Standard.
    • MCH Core = Auto is probably part of the problem, especially with 4 memory modules.
    • DRAM Voltage = Auto might be a problem.

    Include links to each memory kit that shows detailed specifications.

    From step #4 in the linked to post:
    Include a screenshot that displays:
    Memset using the SPD and ">>" tabs
    cpu-z CPU and Mainboard screens (several instances can be run at the same time), include one SPD window for each memory kit
    **EasyTune6 --> TUNER tab --> ADVANCE tab --> VOLTAGE tab (only the Voltage tab is needed)
    CoreTemp screen [for your cpu's VID (Voltage ID)]

    **The ET6 screen-shot will show us which AUTO setting values are being used.

    Generate and attach a saved cpu-z report file using the About tab --> Save Report (.TXT) option
    Almost got all the info for you but when I run MemSet I get the message "you must use normal size (96ppp) to use this software". Huh?

  8. #8
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    Memset isn't happy when the windows font size isn't set to the "normal" (default) size.
    You can use Aida64 for 30 days to report similar information. Downloads | AIDA64
    Some screen-shots are useful because they verify that there aren't mistakes in the posted bios settings.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  9. #9
    Bayman65 is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    11

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    Memset isn't happy when the windows font size isn't set to the "normal" (default) size.
    You can use Aida64 for 30 days to report similar information. Downloads | AIDA64
    Some screen-shots are useful because they verify that there aren't mistakes in the posted bios settings.
    XMS2


    CT25664AA800 - 2GB, 240-pin DIMM , DDR2 PC2-6400 from Crucial.com
    Attached Files Attached Files

  10. #10
    Bayman65 is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Nova Scotia, Canada
    Posts
    11

    Default Re: P43-ES3G Boot Loop Problems

    P43-ES3G Boot Loop Problems-core-temp-png
    Quote Originally Posted by profJim View Post
    Memset isn't happy when the windows font size isn't set to the "normal" (default) size.
    You can use Aida64 for 30 days to report similar information. Downloads | AIDA64
    Some screen-shots are useful because they verify that there aren't mistakes in the posted bios settings.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •