Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Problem going from Z68 to Z77 MB?




  1. #1
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Problem going from Z68 to Z77 MB?

    I cloned the W7 system from an ASUS P8-Z68-V Pro/2600K and am ran it on a GA-Z77X-UD5H/2600K. Seemed OK. I then replaced the 2600K with a 3770K. Seemed OK. Somewhere along the line I updated the GA-Z77X-UD5H BIOS from F9q to F14. Seemed great. I then updated to the latest version all the drivers for W7 from the Gigabyte site. Seemed OK. HOWEVER...when I run IBT V2.54 with all the Optimized Default BIOS settings IBT runs the 10 passes in ~160 seconds after a fresh reboot. BUT... the second time I run it the time jumps to ~180 seconds and moves all over the place (always higher than than the first time after a reboot) on subsequent runs. I have tried the reboot routine several times and always get the same result! I also have a problem running IBT when the system is setup for 4.5GHz. It takes about the same time (~160 Seconds) as it did at the default settings. The system will run Prime95 for 30+ minutes at 4.5GHz and does not appear to have a problem - not errors from Prime95 and the WHEA log is empty. Anybody got a clue on what went wrong alone the way? I'm ready to break down an install a fresh copy of W7. I have cheated and cloned W7 many times when switching hardware and never had a problem until now.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    have you tested with multithreading switched off in the bios? disabling that will speedup/improve your gflops score in ibt
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    Here we go!

    F7 BIOS (Backup on MB) Default settings.
    IBT run 1 - 168.17
    IBT run 2 - 167.48
    IBT run 3 - 164.16
    No reboots.

    F14 BIOS Default settings.
    IBT run 1 - 167.95
    IBT run 2 - 168.17
    IBT run 3 - 164.44
    No reboots.

    F14 BIOS Set to 42 Clock Ratio all else Default settings.
    IBT run 1 - 156.59
    IBT run 2 - 176.90 - CPU-Z and CoreTemp running
    IBT run 3 - 152.77
    IBT run 4 - 153.51
    IBT run 5 - 173.46 - CPU-Z and CoreTemp running
    IBT run 6 - 172.86 - CPU-Z running
    IBT run 7 - 153.54 - CoreTemp running
    No reboots.

    So...W7 is exonerated. The guy that is causing me all the timing problems is CPU-Z v1.6.5.X64!!! When I was playing with the BIOS settings I was using CPU-Z and CoreTemp to see what was happening with the voltage and core temperatures. All you OC'ing experts - what should I be using to see what is going on when playing with BIOS settings?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    i use realtemp,it monitors your gpu temp aswell,and easytune for voltages
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    CPUID - System & hardware benchmark, monitoring, reporting shows that v1.61 is the latest release.
    You can run Task Manager's Resource Monitor using the CPU tab, where the displayed tasks are sorted by average cpu usage from highest to lowest to see which tasks are the worst cpu hogs during your stress test. On my older dual core systems, sidebar.exe for gadgets is always near the top of the list, along with perfmon.exe which is the Resource Monitor program.

    When I do performance and/or stress tests, I always boot my system and wait for about 15 minutes for everything to settle down. To minimize unexpected background tasks running, you can disable your internet connection and then suspend or disable your anti-virus program while performing your tests.

    Post an IBT screen-shot that shows the results of one of your tests so that we can also see the threads and memory size options that you selected.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  6. #6
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    ProfJim,

    I'm stressing this thing with 8 threads. Attached is a "good" run @ 4.2 GHz. I still haven't figured out your instructions for attaching multiple screen shots - got to the next post for the screen shot to see the effect of CPU-z. I guess I'm the only person on this site to NOT realize CPU-z was a cycle sucker!
    Attached Images Attached Images Problem going from Z68 to Z77 MB?-f14_42_ct-jpg 

  7. #7
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    ProfJim,
    Here is the screen shot of what CPU-z did to the IBT results. And yes, I tend to wait several minutes after a boot to let Windows settle down. However, with the newer high power cpu's, MB's and SSD's it seems that has a pretty minor effect on the results.
    Attached Images Attached Images Problem going from Z68 to Z77 MB?-f14_42_cpuz-jpg 

  8. #8
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    On my P35 system, after running for about one minute, cpu-z (v1.56) averages about 0.48% cpu usage when my system is idle.
    For the mathematically challenged, this is just under one half of one percent.
    Try downloading and running a slightly older version of cpu-z to see if its cpu usage is lower in the Resource Monitor.
    There might be a bug with your 1.61 version.

    The individual elapsed times and GFLops scores in your first post have much less variation than the results in your second post.

    I use my public folder in DropBox to use multiple images in a single post.
    DropBox is free with a 2GB limit on storing files.
    Using the Insert Image option in the forums Go Advanced posting window, you should be able to include multiple screen-shots where you use the From URL option to include individual links to saved images. This approach will work with many other free or paid online storage sites.

    BTW, I prefer to test with at least 2GB of memory and never run more than 5 - 10 IBT or LinX loops.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    you can also upload to tinypic.com and post each image forum url here for multiple images
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Earth
    Posts
    849

    Default Re: Problem going from Z68 to Z77 MB?

    I would guess that all things aren't the same from system to system, from board to board, from cpu to cpu. Do yourself a favor and do a fresh install.
    Last edited by Conners; 09-20-2012 at 09:07 AM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •