Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 4 of 4

Thread: Enabling AHCI on XP with PantherPoint B75m-D3h




  1. #1
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Florida
    Posts
    3

    Default Enabling AHCI on XP with PantherPoint B75m-D3h

    Enabling AHCI on XP with Panther Point

    <!-- / icon and title --><!-- message -->I'm setting up a i5 2300 and a Gigabyte B75m-D3H running a 250gb Velociraptor as a workstation that needs to run XP. So I'm stuck with a 10 year old OS on this install.

    I started the old fashion way, using the f6 install of the gigabyte SATA AHCI driver with the correct external floppy. All was recognized, but when it came time to choose the appropriate storage controller the only ones that showed up were the ICH7R/DH, ICH7RMDW, Desktop/Workstation/Server express chipset, and the moble chipset. I started with the Desktop chipset but got the dreaded 0X00000007b error.

    In fact none of the controllers would get me past the 7b error.

    Next I tried to slipstream my XP sp3 disk. When slipstreaming the driver, I chose the standard 7 series chipset (it would now show up) and after successfully burning the .iso I thought I had it beat. But still no install and the same 7b error came up. By the way I've been wiping the drive after each attempt just in case...

    And yes, if I set the bios to ide, the XP will install. I took it as far as setting the partitions no problem.

    What gives? As I was researching this I read somewhere that the 7 series chipset will not work with XP in AHCI. Any truth to that?

    I've looked for info, even to see if there were any similar z77 issues, but not much can be found. Sure could use some input. I'm out of patience.

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Enabling AHCI on XP with PantherPoint B75m-D3h

    Do a web search using: win xp ahci registry hack
    It might lead you to a solution.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Florida
    Posts
    3

    Default Re: Enabling AHCI on XP with PantherPoint B75m-D3h

    Thank you profJim,

    You may endup with the solution should I end up installing under IDE and switching to IDE afterwards.

    Was hoping to avoid that option unless all else fails. Will post solution though

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Enabling AHCI on XP with PantherPoint B75m-D3h

    You're welcome.
    I don't know if XP running with AHCI offers any advantages.
    Would XP mode from win7 be an option?
    search using: virtual xp windows 7
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •