Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS




  1. #1
    genegold is offline Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    MT
    Posts
    138

    Default Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    GA-Z68X-UD3H-B3 (1.3) and Win 8/7 dual boot. Flashing the UEFI went fine and Win 8 started well a couple of times, with the BIOS still set on Optimized Defaults. Then I tried to change some settings per the previous versions and my memory's specs. That's when some problems started and Windows 8 wouldn't fully boot. Eventually, I had to reset optimized settings, let Windows restore and then it booted (though now hanging on the Welcome/User Acct screen for 25 secons).

    First, here's what I changed:

    - BIOS Features: changed HDD BBS Priorites - the order of second and third choices

    - Peripherals: - changed SATA mode Selector from IDE to ACHI (this was a mistake and likely what caused the problem - the OS drive is an SSD and GSATA is on a different screen- Marvell ATA Controller Configuration)
    - disabled Legacy USB support

    - Power Management: changed Power on by Mouse from Disabled to Double Click

    Note: UEFI BIOS screens are very different than the previous versions and there's no manual update to help.


    Here's what I wanted to change and coudn't:

    - M.I.T.\Advanced Frequency Settings: couldn't change memory multiplier from 1.60 to 1.88 (the setting for the G.Skill Ares in 12 and earlier)
    \Advanced Memory Settings: couldn't change memory multiplier (same)

    RAM is in alternating slots is 2x4GB of G.Skill Sniper DDR3-2133 (slot 1-3) and 2x4GB of G.Skill Ares DDR-2133 (slot 2-4) - see screenshot
    Sniper: G.SKILL- World leading DDR3 computer memory and SSD manufacturer -Products
    Ares: G.SKILL- World leading DDR3 computer memory and SSD manufacturer -Products

    - In general, these and many other settings are highlighted and look changeable but were not; i.e., I got no response via tab or mouse

    Gigabyte Splash Screen on start up: I didn't see a timer setting, but on cold boot, it sits there for about five seconds (good), but on reboots there is no splash screen; it goes straight to Windows 8 (not good).

    Any thoughts about the memory settings and splash screen on reboot? Thanks,


    Problems and Questions after flashing UEFI BIOS-cpu-gskill-sniper-ares-memory-jpg
    Last edited by genegold; 12-12-2012 at 03:32 PM.
    ASRock Z97 Extreme6 / Intel i7-4790K
    32 GB G.Skill DDR3 2133 RAM (Ares 4x8gb)
    EVGA GTX950 SC
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler w/ Nexus Silent Fan
    Seasonic X650 PSU
    Samsung Pro 850 256GB SSD (system drive)
    SanDisk ExtremePro 480, Seagate 1TB, 2TB and 2x 3TB SATA 6Gb/s
    Plextor PX-891SA CD/DVD Writer/Player
    Dell U2412M Monitor (1920x1200)
    IBM Model M keyboard / Bornd M120 wireless mouse
    Thermaltake F31 Case
    Canon MP640 / Brother HL-2270DW printers
    Audio system: Dac + Powered speakers + USB card + LPS + power cond./distrib.
    Windows 10 Pro x64

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    Mixing two different memory kits? Oh joy!
    Try changing memory settings with only one kit installed at a time.
    It will help if you post both full SPD screen-shots where all of the memory timings and voltages are displayed for each kit's memory speed .
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    genegold is offline Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    MT
    Posts
    138

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    I was asked for a cropped CPU-Z shot, which I wrongly assumed meant a partial shot. The voltages look identical. When you say one at a time, do you mean set one pair, pull and set the other pair, then put all back in and see what happens? thanks,

    Problems and Questions after flashing UEFI BIOS-cpu-gskill-sniper-ares-memory-jpg
    ASRock Z97 Extreme6 / Intel i7-4790K
    32 GB G.Skill DDR3 2133 RAM (Ares 4x8gb)
    EVGA GTX950 SC
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler w/ Nexus Silent Fan
    Seasonic X650 PSU
    Samsung Pro 850 256GB SSD (system drive)
    SanDisk ExtremePro 480, Seagate 1TB, 2TB and 2x 3TB SATA 6Gb/s
    Plextor PX-891SA CD/DVD Writer/Player
    Dell U2412M Monitor (1920x1200)
    IBM Model M keyboard / Bornd M120 wireless mouse
    Thermaltake F31 Case
    Canon MP640 / Brother HL-2270DW printers
    Audio system: Dac + Powered speakers + USB card + LPS + power cond./distrib.
    Windows 10 Pro x64

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    When I said to post cropped screen-shots, I meant to NOT include the full desktop as many do.
    Yes, try making changes with only one kit installed at a time.
    It's possible that one kit is faulty, or that you'll need to tweak memory settings with both kits installed.

    Have you done any stress testing with Memtest86+ from a bootable usb or optical disk?
    Have you run Prime95 in windows to insure that each kit is stable?
    If yes to either question, how long did you run the test(s)?
    With your new UEFI bios, you might need some additional tweaks to get your memory working.

    Send a PM to Matt (G.Skill Tech Support) in the G.Skill forum, include a link to this thread, and see if he has any other suggestions.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #5
    genegold is offline Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    MT
    Posts
    138

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    Thanks for your advice; I'll look into it further and I did pm the admin at the GSkill forum. Something that I didn't state clearly is that I'd been using the Ares version set at 1.88 for many months without problem with F11 and then F12 BIOS versions. Then, after setting up Win 8 over the weekend, I received and installed the Sniper pair Monday and didn't experience any problems. The memory multiplier was still set at 1.88. It was only after flashing UEFI that I ran into the inability to change the multiplier. And I should emphasize that the multiplier settings are far from the only ones that are highlighted, as if they can be changed, but don't respond (some do, of course). There is the possibility that the problem has nothing to do with the memory, but with the UEFI BIOS module itself.
    ASRock Z97 Extreme6 / Intel i7-4790K
    32 GB G.Skill DDR3 2133 RAM (Ares 4x8gb)
    EVGA GTX950 SC
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler w/ Nexus Silent Fan
    Seasonic X650 PSU
    Samsung Pro 850 256GB SSD (system drive)
    SanDisk ExtremePro 480, Seagate 1TB, 2TB and 2x 3TB SATA 6Gb/s
    Plextor PX-891SA CD/DVD Writer/Player
    Dell U2412M Monitor (1920x1200)
    IBM Model M keyboard / Bornd M120 wireless mouse
    Thermaltake F31 Case
    Canon MP640 / Brother HL-2270DW printers
    Audio system: Dac + Powered speakers + USB card + LPS + power cond./distrib.
    Windows 10 Pro x64

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    you cant flash back to previous working bios?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    genegold is offline Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    MT
    Posts
    138

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    I haven't tried, but let's keep this in perspective. I'm not a gamer, so the difference between 1.60 and 1.88 is not a big deal. What caught my attention more was that the ability to adjust those, along with others, is not there. That doesn't seem right. The memory multiplier is just the one that stood out to me.
    ASRock Z97 Extreme6 / Intel i7-4790K
    32 GB G.Skill DDR3 2133 RAM (Ares 4x8gb)
    EVGA GTX950 SC
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler w/ Nexus Silent Fan
    Seasonic X650 PSU
    Samsung Pro 850 256GB SSD (system drive)
    SanDisk ExtremePro 480, Seagate 1TB, 2TB and 2x 3TB SATA 6Gb/s
    Plextor PX-891SA CD/DVD Writer/Player
    Dell U2412M Monitor (1920x1200)
    IBM Model M keyboard / Bornd M120 wireless mouse
    Thermaltake F31 Case
    Canon MP640 / Brother HL-2270DW printers
    Audio system: Dac + Powered speakers + USB card + LPS + power cond./distrib.
    Windows 10 Pro x64

  8. #8
    genegold is offline Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    MT
    Posts
    138

    Default Re: Problems and Questions after flashing UEFI BIOS

    I posed the problem about settings over on the Gigabyte Community forum and the mod had the answer: use Page Up/Page Down. Who would have known that? This and other UEFI BIOS setting are documented in the Z77 manual.
    Last edited by genegold; 12-14-2012 at 05:40 AM.
    ASRock Z97 Extreme6 / Intel i7-4790K
    32 GB G.Skill DDR3 2133 RAM (Ares 4x8gb)
    EVGA GTX950 SC
    Prolimatech Megahalems Rev. C cooler w/ Nexus Silent Fan
    Seasonic X650 PSU
    Samsung Pro 850 256GB SSD (system drive)
    SanDisk ExtremePro 480, Seagate 1TB, 2TB and 2x 3TB SATA 6Gb/s
    Plextor PX-891SA CD/DVD Writer/Player
    Dell U2412M Monitor (1920x1200)
    IBM Model M keyboard / Bornd M120 wireless mouse
    Thermaltake F31 Case
    Canon MP640 / Brother HL-2270DW printers
    Audio system: Dac + Powered speakers + USB card + LPS + power cond./distrib.
    Windows 10 Pro x64

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •