Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 36

Thread: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD




  1. #1
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    This is a continuation from this post; http://forums.tweaktown.com/gigabyte...n-restart.html

    I'm starting a new thread as alamakluke's title was for a different issue and troubleshooting left off from his last post.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    I'm starting to think the only thing left to try is an @Bios update :(

    this is what I've done

    - Took the board out of the case
    - Tried multiple CPU's (P4-540j, PD-805, P4-519K, P4-521) all of which ended up in an endless boot loop... this was frustrating and will be a problem as Luke bought the board to bench
    - installed an e4500 and got it to boot, but still could not flash using Q-Flash
    - used a Floppy drive (Dos Boot Disk, Win95 Boot Disks and Win98 Boot Disks) and still would get flash errors...
    - - When trying to flash to FFB
    - - - using a bios pulled from the US I get flash error FFF00000
    - - - using a bios from Finland I got a flash error FF5FFFFC
    - - - I also tried the different sub links from both US/Finland sites (Asia, China, America) and got the same error's as above.

    all flash errors happen when trying to erase and fail at 64KB

    I have tried different RAM, both sticks, single stick and different slots.
    - Kingston 800Mhz Value ram
    - Kingston 800Mhz HyperX
    - Mushkin Enhanced 1066Mhz
    - Patriot 1150Mhz

    I have also tried Loading Fail-Safe Defaults and also Optimized defaults with both e7200 and e4500 CPU's prior to flashing and had the same end results...

    I swapped out the Ultra450W PSU and used my benching Ultra750w PSU and had the same results with all CPU's

    I have tried different manufacturer USB sticks..

    my KB is a PS2 unit that I have used for years...

    I've tried recovering the backup Bios and it too also has FD installed. :(

    the Bios Part number from the Bios System Information is: 7A69PG0V

    I don't know if anyone knows what or can find out what that bios part number is/means...

    So I am at a loss of what else to try. I've been at this thing for a total of about 8 hours now... if anyone else can suggest what I have not already tried I'll give it a go... but I'm really starting to think it was updated using the @Bios previously and I have read in the past that once you update using this method you are stuck with that method.

    let me know your thoughts, I'd love to be able to get this thing going properly for Luke.

    Vin

    EDIT: sorry I had also tried replacing the GPU. the original GPU was a Radeon HD 6670 and I tried with my 8800GTS-640MB and again with no change in the results with either e7200 or e4500
    Last edited by Vinster; 02-03-2013 at 07:07 PM.
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  2. #2
    CDS Foley is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    where the sun shines
    Posts
    29

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    Have you read through this thread? http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ng-failed.html

  3. #3
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    Quote Originally Posted by CDS Foley View Post
    yep I have I've done that, that's how I confirmed that both bios's had the same FD versions installed.

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  4. #4
    alamakluke is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Milton, Ontario, Canada
    Posts
    33

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    I just wanted to add that I created a incident with Gigabyte technical support and there response was to use @BIOS to flash the BIOS in Windows and that's it, nothing more.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    Well, I wouldn't do it in Windows7, I'd install WinxpSP3-32bit. thinking of flashing from windows is making me feel dirty...

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  6. #6
    CDS Foley is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    where the sun shines
    Posts
    29

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    Quote Originally Posted by alamakluke View Post
    I just wanted to add that I created a incident with Gigabyte technical support and there response was to use @BIOS to flash the BIOS in Windows and that's it, nothing more.
    Well go for it then no matter what windows your in. Just use the latest @BIOS. Good luck. Next step either replace bios chip or burn board till nothings left but ashes... and cuss prev owner for no full disclosure and post his/their ebay details so the rest of us can steer clear of them...
    Last edited by CDS Foley; 02-05-2013 at 07:58 AM.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    I am handy at electronics, wonder what would happen if we were to swap the bios chips? I wonder if we would fare properly if Bios_B was actually Bios_M? the chips aren't small and the pin spacing is wide. wouldn't be hard.

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  8. #8
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    Check out http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ash-guide.html and look at last half of post #3 and the beginning of post #4 where Lsdme discusses using a FAT32 floppy and manually flashing using AWDFLASH, FLASH985, or FLASHSPI. As I recall, FLASHSPI seems to ignore the optional flash options and immediately starts the flash with no user prompts.

    A web search using: Award 6.0 BIOS - BootBlock Recovery
    should provide some additional information that might help.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  9. #9
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    thanks, I'll check that out, but I already tried AWDFLASH and it resulted in an immediate lockup of the system once started tried with a USB and floppy disk, same result both times... I'll check Flash985 next.

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  10. #10
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: EP45-UD3P (v1.6) - Unable to update Bios to FFB from FD

    Swapping the Main and Backup bios chips might work, but only if the Main bios chip can't be written to and the Backup bios chip is OK.
    Your next best bet would then be to check out Award 6.0 BIOS - BootBlock Recovery on the web to see if that will provide any useful information.

    If needed, you should be able to buy a brand new pre-flashed bios chip (or two) on the web.
    If the problem is with the mobo and not the bios chips, you're out of luck.

    Good Luck!!
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •