Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 4 of 4

Thread: Z68X-UD3H-B3 Rev. 1.0 Boot loop/failure with UEFI U1h or U1j randomly




  1. #1
    icepop4who is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    New York
    Posts
    4

    Default Z68X-UD3H-B3 Rev. 1.0 Boot loop/failure with UEFI U1h or U1j randomly

    Hi everyone,

    First time posting but I have been a reader of Tweaktown forums for years. Glad to finally join the family.

    Now, I tried to search for my problem for months but still haven't found a solid answer, so I've resorted to starting a thread. I guess my google skills need work so I'm much obliged for any help.

    My Z68X was running on F12 BIOS, but I've decided to flash it to U1h using the included utility. Everything went well and had no problems. However, sometimes after I shut down my computer and turn it on the next day. My PC would just shut down by itself before POST and restarts. During restart, the POST would complete then shut off again, and restarts again. This time it would POST to a blank Gigabyte UEFI screen, then after an unusually long time (about 20-30 seconds) the computer would boot up normally. This boot failure (which seems like i lost power in the middle of POSTing, but my PSU is fine under F12) would happen 2-3 or more times before it properly boots.

    This also doesn't happen on every power on attempt either. It just sometimes happens and the difficulty to consistently repeat the failure makes it very hard to diagnose. The number of time it "power fails" is also inconsistent, ranging from 1 to 5 or more times before it successfully boots. However, it doesn't always successfully boot either! Sometimes it just gets stuck on a blank UEFI screen. Sometimes it will tell me to reset to optimal settings. Sometimes it wears a dress.

    Now I should mention that I CAN access the UEFI options and such. Of course the only missing is LLC option, but everything else and then some is there. I really enjoy the faster boot from the UEFI so I would like to keep it. Worst comes to worst, I will and know how to flash back to F12, but I rather wear a dress.

    I have problems resuming from sleep as well. It sometimes hang on black screen or no screen at all. Then again, it's inconsistent enough that I can't easily repeat it.

    Is there some brain dead solution that I just missed or is it some problem with the UEFI bios? I would imagine that U1H would work perfectly since it's officially released but I'm just stumped.

    I truly appreciate your time for reading and helping me. Thank you.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: Z68X-UD3H-B3 Rev. 1.0 Boot loop/failure with UEFI U1h or U1j randomly

    I don't have any experience with UEFI bios's but with boot loops and traditional Bios's I'd re-flash it with the same bios. Sometimes things go weird with no explanation.

    secondly are you overclocking at all? or are you running your CPU at spec? also are any of the voltages different now compared to before?

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  3. #3
    flyfisher is offline Member
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    South Central PA
    Posts
    191

    Default Re: Z68X-UD3H-B3 Rev. 1.0 Boot loop/failure with UEFI U1h or U1j randomly

    Same thing happens to my Z68XP-UD4 with UEFI, and others as well. If you don't need UEFI for large hard drives, I'd go back to Award BIOS.

    Ga-Z68xp-UD4 Reboot loop UEFI

  4. #4
    icepop4who is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    New York
    Posts
    4

    Default Re: Z68X-UD3H-B3 Rev. 1.0 Boot loop/failure with UEFI U1h or U1j randomly

    I don't have any overclocks on right now, but I've gone both ways.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •