Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card




  1. #1
    sam0t is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Finland
    Posts
    9

    Default GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    Adding my Gigabyte UK forum thread here for visibility:
    GA-Z68XP-UD4 , Irregular boot loop issue after installing Gigabyte 7850 GFX card

    Long story short, been having boot loop issues with my Gigabyte GA-Z68XP-UD4 rev 1.0 motherboard ever since I installed new Gigabyte GV-R785OC-2GD GFX a month ago. Boot loops are directly connected to the new card as the system passes all stress test I throw at it with the 6850 card. With the 7850 card installed, the system can work fine for days and passes all stress tests until another boot loop episode begins randomly when booting system (cold boot, sleep, hibernate, makes no difference). So far I have done the following to pinpoint the root cause for boot loops:


    • Overwritten backup BIOS with Optimized Defaults settings for F6 BIOS.
    • Disable CPU PLL Overvoltage BIOS feature with F6 BIOS.
    • Increase CPU, memory and QPI/VTT voltages with F6 BIOS.
    • Switch memory slots for my Corsair 8GB (2x4GB) Vengeance Dual Channel Kit, 1600MHz DDR3, Low Profile (CML8GX3M2A1600C9) memory.
    • Ran 4 instances of HCI memory test up to 600% to verify memory stability.
    • Switch Gigabyte 7850 GFX card to PCIe x8 slot with the GA-Z68XP-UD4 board.
    • Updated motherboard BIOS to UEFI U1g and beta U1l BIOS.
    • Updated the GV-R785OC-2GD GFX card with latest official VBIOS, F31.


    I have an ongoing support case with Gigabyte and waiting their next advice, however I feel like I have pretty much tested every possible variation there is. Gigabyte support however stated that they have tested GA-Z68XP-UD4 board with Gigabyte GV-R785OC-2GD GFX and state that this combination should work. Currently I am back using 6850 card with MB with F6 BIOS, as this setup is working perfectly. After I install 7850 , boot loops always appear it is just a matter of time.

    I have meticulously updated the UK thread with all the troubleshooting steps taken so far. Please have a look and comment, all tips/advice to solve the problem are welcome.
    Last edited by sam0t; 03-13-2013 at 03:21 AM.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    I read your other thread and I am leaning to a pcie 2.0/3.0 compatibility issue. it should work, but the fault there would be the GFX card as it is suppose to rev back to 2.0 when a 3.0 bus is not detected...

    would you know anyone that has a z77 system? maybe see if they can run that GPU, then in there bis there should be a switch the change the PCI version from 3.0 to 2.0... if there is I'd switch it and force 2.0 and see if there is an issue with it....

    but I'm leaning to the card, not the MB... also PCIe 3.0 is also dependent on the CPU, your 2500k doesn't support it pcie 3.0, so if you change the MB, you'd probably have to change the CPU too... may or may not work...

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  3. #3
    sam0t is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Finland
    Posts
    9

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    Appreciate your time going through the lengthy UK thread Vinster.

    When the GV-R785OC-2GD card agrees to boot normally with GA-Z68XP-UD4 motherboard, everything looks OK with GPU-Z tool in windows. The Bus Interface section informs that the card supports PCIe 3.0 and works/switches between 1.1 or 2.0 mode depending on whether the card is on idle or under stress.

    The UEFI BIOS updates (U1g & U1l) for the GA-Z68XP-UD4 board gave an option to force PCIe gen, but unfortunately forcing PCIe to 2.0 did not make a difference with the 7850 card. I previously took the card back to store for testing, but they claimed they could not find anything wrong with it. Granted they only performed few boots with it, I do not think they tested the card thoroughly enough and the MB model they used did not come up in the conversation.

    Next Friday I get the chance to test the card at a friends place. Unfortunately I will only have access for an older system with Asrock G41MH/USB3 R2.0 motherboard. It's a Intel G41 chipset board that according to Intel only supports PCIe 1.1 , so probably not the best test candidate, but the only one available for me currently. Will update this thread with results.

    In parallel I am waiting for Gigabyte to respond, so far they have advised me to update MB and GFX card BIOS which have not alleviated the situation.
    Gigabyte GA-Z68XP-UD4 Rev. 1.0 Motherboard (F6 BIOS)
    Intel i5-2500K CPU
    Corsair 8GB (2x4GB) Vengeance Dual Channel Kit, 1600MHz DDR3, Low Profile (CML8GX3M2A1600C9) memory
    Gigabyte 7850 GFX card, Rev 1.0 with F31 VBIOS
    Seasonic X-660W PSU
    2 x Dell U2412M displays
    Vertex 4 256GB SSD
    3TB Seagate Barracuda HDD

  4. #4
    sam0t is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Finland
    Posts
    9

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    Update for this case.

    Just received a word from Gigabyte support stating that they have now twice tested the issue with matching components and BIOS levels. Gigabyte support could not reproduce the boot loop issue in their lab ruling out any incompatibility issues with GA-Z68XP-UD4 motherboard and GV-R785OC-2GD GFX card. They are starting to lean towards GFX being the culprit for boot loops in my particular case.

    For the sake of it, I will test the GFX card with another system to see if I can reproduce any issues.
    Gigabyte GA-Z68XP-UD4 Rev. 1.0 Motherboard (F6 BIOS)
    Intel i5-2500K CPU
    Corsair 8GB (2x4GB) Vengeance Dual Channel Kit, 1600MHz DDR3, Low Profile (CML8GX3M2A1600C9) memory
    Gigabyte 7850 GFX card, Rev 1.0 with F31 VBIOS
    Seasonic X-660W PSU
    2 x Dell U2412M displays
    Vertex 4 256GB SSD
    3TB Seagate Barracuda HDD

  5. #5
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    what amount of dram voltage did you test with? and when it loops does it do it at startup or anytime from within windows,and does it lock up and freeze ect?

    you can try setting the power control slider in ccc/overdrive to 20% and see if that helps

    last resort of a clean windows install to rule out driver issue?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. #6
    sam0t is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Finland
    Posts
    9

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    what amount of dram voltage did you test with? and when it loops does it do it at startup or anytime from within windows,and does it lock up and freeze ect?

    you can try setting the power control slider in ccc/overdrive to 20% and see if that helps

    last resort of a clean windows install to rule out driver issue?
    In my tests I upped the Mem voltage up to 1.60v, which the board BIOS showed up as ~1.63v after saving the settings. Also uppend QPI/VTT memory all the way to 1.2v and disabled CPU PLL Overvoltage feature. These tweaks do not make any difference for the issue.

    The boot loops occur only during system POST, this is when resuming from Sleep/Hibernate state or when the system cold boots. Some 70% times when the system manages to get past POST and load Windows with the 7850 installed, the system is 100% stable. Been running Furmark and HCI memory tests with it plenty and no errors occur (There once was a single HCI memtest error, but this has not reproduced itself again. I belive it was a fluke).

    I believe this rules out Windows out of the equation. The issue is only seen during system starting up, before Windows loads.

    I could try to up the voltage for the PCI-E connector in BIOS , if possible, but unsure which Gigabyte AWARD BIOS setting controls this.
    Gigabyte GA-Z68XP-UD4 Rev. 1.0 Motherboard (F6 BIOS)
    Intel i5-2500K CPU
    Corsair 8GB (2x4GB) Vengeance Dual Channel Kit, 1600MHz DDR3, Low Profile (CML8GX3M2A1600C9) memory
    Gigabyte 7850 GFX card, Rev 1.0 with F31 VBIOS
    Seasonic X-660W PSU
    2 x Dell U2412M displays
    Vertex 4 256GB SSD
    3TB Seagate Barracuda HDD

  7. #7
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    err.... what?

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  8. #8
    sam0t is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Finland
    Posts
    9

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    Update from the tests I performed with the GV-R785OC-2GD card with tests systems:

    My own system, Gigabyte GA-Z68XP-UD4 rev 1.0 motherboard, Intel i5-2500K
    processor:
    * Boot loops occur randomly during boot with GV-R785OC-2GD card installed.
    * Works alright with the older Sapphire 6850 GFX card

    Friends older system, Asrock G41MH/USB3 R2.0 motherboard, Core2Duo processor:
    * With GV-R785OC-2GD system produced graphical corruption on one boot out of ~20.
    * System works alright with older Nvidia 580 card.

    Loan system, Dell Aurora R4 with Intel mATX X79 motherboard, Intel i7-3939K
    processor:
    * System does not give picture from DVI connector with GV-R785OC-2GD card installed.
    * System works fine with its own NVIDIA GeForce GTX 580 card installed.

    So far the 7850 card now has now demonstrated out of normal behavior in three different systems. The Dell Aurora R4 system's no display being the strongest indicator that there is something wrong with the card. I will bring this up with the reseller where I got the 7850 card.
    Gigabyte GA-Z68XP-UD4 Rev. 1.0 Motherboard (F6 BIOS)
    Intel i5-2500K CPU
    Corsair 8GB (2x4GB) Vengeance Dual Channel Kit, 1600MHz DDR3, Low Profile (CML8GX3M2A1600C9) memory
    Gigabyte 7850 GFX card, Rev 1.0 with F31 VBIOS
    Seasonic X-660W PSU
    2 x Dell U2412M displays
    Vertex 4 256GB SSD
    3TB Seagate Barracuda HDD

  9. #9
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    ya, that is pretty definitive. I'd call it cooked too.what else would they want you to do with it? 3 completely different systems, and current generation system tested.

    great work

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  10. #10
    sam0t is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Finland
    Posts
    9

    Default Re: GA-Z68XP-UD4 rev 1.0, Irregular boot loop issues with Gigabyte 7850 GFX card

    Thank Vin, Must say this has been the most problematic IT issue ever to investigate. The fact that the issue is random in nature and that it occurs differently with different system was really confusing. Luckily the test with Dell Aurora system was the clear "smoking gun" needed to pinpoint the issue to the GFX card.

    Took the GFX card back to retailer and going to receive a new card in a week or so. Will update this thread once I have had few days to test stability with the new card.
    Gigabyte GA-Z68XP-UD4 Rev. 1.0 Motherboard (F6 BIOS)
    Intel i5-2500K CPU
    Corsair 8GB (2x4GB) Vengeance Dual Channel Kit, 1600MHz DDR3, Low Profile (CML8GX3M2A1600C9) memory
    Gigabyte 7850 GFX card, Rev 1.0 with F31 VBIOS
    Seasonic X-660W PSU
    2 x Dell U2412M displays
    Vertex 4 256GB SSD
    3TB Seagate Barracuda HDD

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •