Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 17 of 17

Thread: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???




  1. #11
    sixor is offline Junior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    venezuela
    Posts
    25

    Default Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    i have raid and i can boot dvd normally

    i dopnīt mess with uefi/boot options, those things are a pain

  2. #12
    inkinutz is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    2

    Default Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    hey there!! just got this board today as well, for a new build. I'm kinda having the same problem, but with HDD/SSD.
    this board has 4 x intel SATA2 ports and 2 x intel SATA3 ports.

    i plugged my SSD into the SATA3 port.
    my 2 DVD drives and 2 x 2TB drives into the SATA2 ports.

    now the weird issue. IDE/ACHI, i can select any of the above devices, order them in boot priorities of my choosing, and be off with my fresh install.
    BUT! when i change the intel SATA to RAID, all the HDD's are gone from the boot options!! o.O
    during the posts as the board is booting up, the intel raid bios shows up, i can do ctrl+i and adjust my raid settings (in this case, my 2x2TB in raid1). but when i go into the bios to select my boot priorities, all the hdd's are gone!?!?!? the dvd drives are there. and any usb thumb drives i happen to attach are there. but my SSD and 2 x 2TB HDD are nowhere to be seen.

    not realizing the extent of my problem, im able to boot from a windows7 install dvd. boots up into windows install, it sees my ssd, asks for the raid driver, which i have on a usb drive. install goes great. gets to the point where it needs to reboot. now....since none of those drives are there in the boot priority list, i can't boot!

    have any of you experienced this issue?!?!!?!

  3. #13
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    Every win7 guide I've seen recommends installing the o/s with no other drives connected except for your boot drive and optical drive.
    I think that the best approach is to enable Raid in the bios and install win7 with your ssd attached to the lowest numbered Intel Sata3 port, Sata3_0.

    After win7 is installed, you can connect both of your 2TB hard drives to the lowest numbered Sata2 ports and follow the instructions for creating a Raid array for your hard drives.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  4. #14
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    ^ Profjim is on the money, and also windows may add system files to drives you don't want involved as a "System Disk"... I had an issue once where the System Boot partition was added to D Drive ???? pulled the drive to put in another system and then my OS wouldn't boot???? then I noticed the 100mb partition on D... that was a bugger... so only have your OS destination drive and Optical drive when doing a fresh install.

    and FYI. many RAID controllers do not support optical drives. though many work, don't bank on it working. I usually use the internal eSata ports for the optical drive and I set them as IDE in the bios. it will work every time.

    Can you guys state the make/model of the optical drive you are using?

    Vin

    EDIT: just realized that this board doesn't have internal eSata ports.... that blows :(
    Last edited by Vinster; 05-04-2013 at 06:11 PM.
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

  5. #15
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    Vin, wouldn't connecting the optical drive to the Marvell ports get around the possible optical drive issue with Intel Raid mode enabled?
    The block diagram in the mobo user manual also shows that the VIA VL800 controller has four usb3.0/2.0 ports.
    It sounds like drivers for VIA and/or Marvell might need to be loaded before their ports could be used.

    I've seen many references to win7 doing strange things when additional drives are connected during the o/s install.
    Thanks for the confirmation about win7's weirdness with other drives connected while installing the operating system.

  6. #16
    inkinutz is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    2

    Unhappy Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    but this isn't a windows install issue.
    im able to load up windows no problem. both in RAID and in AHCI.

    i feel like this is more of a Bios issue? Can windows 7 actually do something to the HDD to make the intel SATA RAID controller in the bios not let me choose one of those drives as a boot drive?

  7. #17
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    624

    Default Re: GA-Z77X-UD3h - Cant boot to DVD/CD rom when in Raid mode ???

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    Vin, wouldn't connecting the optical drive to the Marvell ports get around the possible optical drive issue with Intel Raid mode enabled?
    The block diagram in the mobo user manual also shows that the VIA VL800 controller has four usb3.0/2.0 ports.
    It sounds like drivers for VIA and/or Marvell might need to be loaded before their ports could be used.

    I've seen many references to win7 doing strange things when additional drives are connected during the o/s install.
    Thanks for the confirmation about win7's weirdness with other drives connected while installing the operating system.
    Ya, he could use the Marvel ports, just make sure they are configured as IDE.



    Quote Originally Posted by inkinutz View Post
    but this isn't a windows install issue.
    im able to load up windows no problem. both in RAID and in AHCI.

    i feel like this is more of a Bios issue? Can windows 7 actually do something to the HDD to make the intel SATA RAID controller in the bios not let me choose one of those drives as a boot drive?
    No, at bootup Win7 has nothing to do with it, but if the Bios doesn't see bootable media in the optical drive then you will not see that option in the boot up menu.

    For all the different systems I plug in to and work on, I've given up on using local optical drives myself and picked up a USB unit. always works and always looks like an IDE drive in the bios... I know that last bit doesn't help you...

    Vin
    Main Rig
    OS = Win8.1
    CPU = i7-980X @ 4.17Ghz 144x29 cooled by custom Loop
    Mem = 12GB 2000Mhz corsair Dominator GT at 2010Mhz @ 9-10-9-27-2T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3 e770
    GPU = 2x Sapphire r9 290x in xfire
    HD = 2x Toshiba 120GB Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 2TB WD Black
    PSU = EVGA SuperNOVA 1300w
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •