Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 5 of 5

Thread: GA-G41M-Combo (Rev.2) problem with DDR3 mmemory.




  1. #1
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Estonia
    Posts
    2

    Default GA-G41M-Combo (Rev.2) problem with DDR3 mmemory.

    Hello!

    I previously used DDR2 800 memory with my mobo GA-G41M-Combo (Rev.2) , but i wanted upgrade to DDR3,
    so i bought new pair of Kingston DDR3 1333 ( Model KHX1333C9D3B1K2/8G).
    I taked off DDR2 stics and installed DDR3 s, but when i turned on my pc i hear only long peep sirens and eaven not get into bios.
    Also tried memoristics one at time, but got still same peep sirens.
    Im using bios defaults and also dont have any Raid.
    My default FSB is 800, but i heard the memory must run also on lower speeds.
    Please help is there any solutions i can trie?

  2. #2
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: GA-G41M-Combo (Rev.2) problem with DDR3 mmemory.

    According to GB spec (white slots) 1333 speed can be achived only with Overclock.
    I supose this sticks are not programmed with JEDEC 400/533 ,to boot in BIOS.

    You must borrow at least one stick DDR3-800/1066, enter BIOS and set to DDR3-1333(O.C.) with Vdimm 1.5V.
    Or change for different model.

    From RAM brochure:
    Kingston's KHX1333C9D3B1K2/8G is a kit of two 512M x 64-bit
    (4GB) DDR3-1333 CL9 SDRAM (Synchronous DRAM), 2Rx8
    memory modules, based on sixteen 256M x 8-bit FBGA components
    per module. Total kit capacity is 8GB. The SPD's are
    programmed to JEDEC standard latency DDR3-1333 timing of
    9-9-9 at 1.5V. Each 240-pin DIMM uses gold contact fingers.
    The JEDEC.........

    • JEDEC standard 1.5V (1.425V ~ 1.575V) Power Supply
    • VDDQ = 1.5V (1.425V ~ 1.575V)
    • 667MHz fCK for 1333Mb/sec/pin
    http://www.valueram.com/datasheets/K...9D3B1K2_8G.pdf

    Your model is also not on Approved list:
    http://download.gigabyte.us/FileList...g41m-combo.pdf

    Edit:
    Did your CPU support FSB 1333MHz ?
    http://www.gigabyte.com/support-down....aspx?pid=4213
    Last edited by stasio; 06-09-2013 at 09:23 PM.
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  3. #3
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Estonia
    Posts
    2

    Default Re: GA-G41M-Combo (Rev.2) problem with DDR3 mmemory.

    Thanks for advice Stasio!
    My E2180 CPU also support 1333 FSB if i overclock and lower multiplaier.
    Im trying to get some other Ram stics to try tomorrow.I will post if i get some news.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Greece
    Posts
    1

    Default Re: GA-G41M-Combo (Rev.2) problem with DDR3 mmemory.

    Is it possible to boot into BIOS using DDR2 RAM, change and save settings so as to match DD3 RAM, shut down and then install DDR3 RAM?

    Will it work?

    What changes would I have to make to the BIOS.

    My motherboard is GA-G41 Rev. 2.0 with FB BIOS (which is the latest).

  5. #5
    Join Date
    May 2015
    Location
    Mexico
    Posts
    1

    Default Re: GA-G41M-Combo (Rev.2) problem with DDR3 mmemory.

    bro this is your lucky day i have the solution just minutes ago i do answer my solution in the forum of Gigabyte :

    I have the same motherboard GA-G41M-COMBO and also I had the same problem, i did buy two memory moduls ADATA AXDU1333GB2G9-3G, just i do think this kind of memory will be working fine in my motherboard because are inside of specs of Mobo.

    Here's what happened i did install the two new modules of DDR3 ADATA 1333 and the motherboard just can not boot anything this just kept beeping without any possibility of go inside of BIOS, and then like there was not way to select some option like *Default Settings*, so I assumed than i should delete the BIOS settings through CLR_CMOS jumper and so I try (and even retire the battery) but it did not work and the mobo kept beeping after the clearing of settings, the which is something very strange as this motherboard should support DDR3.

    But then happened something very strange here, you see how before i was using two modules of DDR2 both of 1GB and like this still work for my I do have the idea of do downgrade to another bios one older than the last than i do have flashed in the mobo and after of make this and only so finally the motherboar was capable of can boot with the new memory DDR3.

    To here that was my solution, but then i do assume something will be wrong with the last bios provided by gigabyte and to confirm this i just think i was be easy prove just i will reflash again the last bios with the new DDR3 Modules working and after this the Motherboard logically would not boot and so i make it, but I had a big surprise when this time with the bios than before cant get work now it do work nicely..


    Someone understand where was the problem, but all this was my sulution hope to someone this info be useful... =)


    Sorry for my poor inglish, cheersss!!!!!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •