Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU




  1. #1
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    United States
    Posts
    4

    Default Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    I have had a whale of a time trying to figure this out. I have a GA-H77N-WIFI, Intel i3-2120, Silverstone Strider Gold 550w PSU, and a Sapphire 2GB OC 7850. The GPU is not detected by the motherboard at all. I also have tried an ASUS P8Z77-I Deluxe/WD motherboard and the GPU wasn't detected on there either, but it is detected by every ATX motherboard I have. It is not the PSU/RAM because I have swapped out both with known working ones and they were fine. So what could be wrong? I've set the default graphics to PCI, updated BIOS, and cleared CMOS. I also have reinstalled my operating system. I also have tried messing with the PCI lane speeds but nothing has helped!

    This computer was going to be a present for my fiance, but I'm running out of ideas here. I don't have another GPU to test on unfortunately, but why would it work perfect in one system but not another?

    Thank you

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    are you running latest motherboard bios? id update that first then try the gpu

    use onboard igpu graphics to flash with
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    United States
    Posts
    4

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    are you running latest motherboard bios? id update that first then try the gpu

    use onboard igpu graphics to flash with
    Sorry I forgot to mention, the device isn't even shown in device manager. Also, I have flashed the most recent BIOS already.

  4. #4
    munim is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Canada
    Posts
    13

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    Maybe the Mini-ITX case you're using is the culprit and not allowing the graphics card to sit properly in the slot. I say this because you mentioned that it's not being detected in the other itx motherboard you have. Do a visual check and as a last resort maybe try it in the motherboard outside of the case.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    United States
    Posts
    4

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    Quote Originally Posted by munim View Post
    Maybe the Mini-ITX case you're using is the culprit and not allowing the graphics card to sit properly in the slot. I say this because you mentioned that it's not being detected in the other itx motherboard you have. Do a visual check and as a last resort maybe try it in the motherboard outside of the case.
    Thanks for the suggestion. I have tried it out of the case before. Sorry, I've tried that already. I forgot what all I've done haha

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    is this beta newer than the one you tried?

    GA-Z77N-WiFi - F4a Z77NWIFI.4a
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    boondocks's Avatar
    boondocks is offline Senior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Live Oak, Florida
    Posts
    1,652

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    So I take it the igpu is working fine?
    What I have done before to get a card recognized is booting to the BIOS & hot plugging the hdmi cable into the card then rebooting. My last few Gigabyte boards I've had to take a few steps to get the gpu's recognized....if I futz around with it a while sooner or later it works. I know it sounds bad but I'm just used to it , I guess. It's easy for me because I use an HDMI switch......
    Maximus 8 Hero/6700K @ 4.8/4x4GB LPX @ 3200 15-17-17-36 CR1
    Case Labs SM8 w/dual pedestals / Custom water w/ acrylic pipe / Light box
    PowerColor 390Xw/EK block / Samsung 840 Pro 256GBx2 RAID 0 / 128GBx1 SSD's | 3 HDD's / DVD burner
    Dual Aquaero 5 Pro controllers for pumps & fans / FC9 for led's only 2xD5 pwm w/Bitspower tops - MCP35x2 - 3x480 rads/1x240 rad/AP15 fans / EK supremcy
    Seasonic Platinum 1000w custom fabbed/sleeved psu wiring by me

    Wifes: Z77X-UD5H / 3770K w/c with Raystorm copper block & 2 Rads/ Kingston HyperX RAM / Switch 810 case/ PowerColor AX7950 w/EK block
    HTPC: Z68 Pro3 M / 2105

    SOLD:Z97X-UD5H /4790K/F11b mod BIOS/4.8@1.38 4x4GB Kingston Genesis KHX24C11X3K4 2400 RAM 11-13-13-30
    SOLD:Z87X-UD5H /4770K


  8. #8
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    United States
    Posts
    4

    Default Re: Brand new Gigabyte GA-H77N-WIFI Not recognizing GPU

    Thanks for the suggestions, I ended up ordering a new card as nothing yet has remedied it. I really don't think it's the motherboard's fault, just something wonky with the GPU. I'll update the thread when I get it. (Should be Sat.)

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •