Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 72 of 74 FirstFirst ... 22627071727374 LastLast
Results 711 to 720 of 737

Thread: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock




  1. #711
    iakoboss7's Avatar
    iakoboss7 is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Greece
    Posts
    18

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    Thank you for welcoming me and ofc thank you for your effort!

    First of all i want to clarify that the problem ONLY occurs when i overclock E5450 (its fine without overclock, and also it was fine with the Q6600 OC or stock).

    This is the kind of problem that i have: IMG_20170221_141356.jpg - Google Drive / IMG_20170221_142103.jpg - Google Drive pressing Enter or F8 does NOTHING.
    1-2 times it said my MBR is damaged, other times it just showed a "blue" (not the bsod one) without anything in it...
    but as i said the problem goes away if i put back the default fsb, i have done sfc check, both online and normal (as its described here System file check (SFC) Scan and Repair System Files & - Microsoft Community ) but everything is fine.

    I dont understand whats the problem with my windows (SSD reports fine also in Samsung Magician's SMART).

    I have tested the rams (memtest86 7.1) for 8 hours when i was on Q6600 (B3) and 5 hours on E5450 (E0), not 1 failure.
    but i just removed the 2 kingstone rams and still the same problem.
    I also tried to put manually the "1st Informantion" of the "slower" ram, but that also didnt help (i even memtested it again...).

    i have done my share of overclocking (and i have read "almost" everything there is on 775 overclocking), i was able to easily overclock my Q6600 on the exact same hardware to 3Ghz with the EXACT same settings (except volt) and i tested with metest86 and prime95 for 8hours each without any errors.


    Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock-capture-jpg


    Above is a similar Screenshot like yours.

    Bellow is what you asked, the ONLY difference with the overclock i try to do is that the "FSB" and "FSB Strap to North Bridge" are set to 400.

    Code:
    JumperFree Configuration Settings: Default
    
    
    AI Overclock tuner: _______________ Manual
    CPU Ratio Setting: ________________ 9
    FSB Strap to North Bridge: ________ Manual 400 Mhz
    FSB Frequency: ____________________ 400
    PCI-E Frequency: __________________ 100
    DRAM Frequency: ___________________ 800 Mhz
    DRAM CLK Skew on Channel A1: ______ N/A
    DRAM CLK Skew on Channel A2: ______ N/A
    DRAM CLK Skew on Channel B1: ______ N/A
    DRAM CLK Skew on Channel B2: ______ N/A
    DRAM Timing Control: ______________ AUTO
    
    
    1st Information :
    
    
    CAS# Latency: _____________________ AUTO
    DRAM RAS# to CAS# Delay: __________ AUTO
    DRAM RAS# Precharge: ______________ AUTO
    DRAM RAS# Activate to Precharge: __ AUTO
    RAS# to RAS# Delay : ______________ AUTO
    Row Refresh Cycle Time: ___________ AUTO
    Write Recovery Time: ______________ AUTO
    Read to Precharge Time: ___________ AUTO
    
    
    2nd Information :
    
    
    READ to WRITE Delay (S/D): ________ AUTO
    Write to Read Delay (S): __________ AUTO
    WRITE to READ Delay (D): __________ AUTO
    READ to READ Delay (S): ___________ AUTO
    READ to READ Delay (D): ___________ AUTO
    WRITE to WRITE Delay (S): _________ AUTO
    WRITE to WRITE Delay (D): _________ AUTO
    
    
    3rd Information :
    
    
    WRITE to PRE Delay: _______________ AUTO
    READ to PRE Delay: ________________ AUTO
    PRE to PRE Delay: _________________ AUTO
    ALL PRE to ACT Delay: _____________ AUTO
    ALL PRE to REF Delay: _____________ AUTO
    DRAM Static Read Control: _________ Auto
    DRAM Read Training: _______________ Auto
    MEM. OC Charger: __________________ Auto
    AI Clock Twister: _________________ Auto
    AI Transaction Booster: ___________ Auto
    Common Performance Level __________ N/A
    Pull-In of CHA PH1: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHA PH2: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHA PH3: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHA PH4: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHB PH1: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHB PH2: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHB PH3: _______________ DISABLED ???
    Pull-In of CHB PH4: _______________ DISABLED ???
    
    
    CPU Voltage: ______________________ 1.18750 (tried up to 1.30)
    CPU GTL Voltage Reference (0/2): __ AUTO
    CPU GTL Voltage Reference (1/3): __ AUTO
    CPU PLL Voltage: __________________ 1.50
    FSB Termination Voltage: __________ 1.10
    DRAM Voltage: _____________________ 1.80
    NB Voltage: _______________________ 1.10
    NB GTL Reference: _________________ N/A
    SBridge Voltage: __________________ 1.10
    PCIE SATA Voltage: ________________ 1.50
    
    
    Load Line Calibration: ____________ Enabled
    CPU Spread Spectrum: ______________ Disabled
    PCIE Spread Spectrum: _____________ Disabled
    CPU Clock Skew : __________________ Auto
    NB Clock Skew : ___________________ Auto
    
    
    Advance CPU Settings
    CPU Ratio Setting: ________________ 9
    CPU VID: __________________________ 1.18750
    C1E Suppport: _____________________ Disabled
    Max CPUID Value Limit: ____________ Disabled
    Intel® Virtualization Tech: _______ Enabled (tried with disabled)
    Vanderpool Technology: ____________ N/A
    CPU TM Function: __________________ Enabled 
    Execute Disable Bit: ______________ Enabled
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    Have you seen something like that? its like overclocking messes with windows files, BUT after i return to stock its like it never even happened....
    Last edited by iakoboss7; 02-22-2017 at 06:00 PM.

  2. #712
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    My suggestions are based on my experience with overclocking Gigabyte P35 and P45 motherboards.

    I see several settings that might be part of the problem.

    With 4 x 2GB of memory the following settings should help:
    • set DRAM Timing Control to Manual
    • set DRAM Voltage to 1.90 or 2.00 volts
    • set primary memory timings to the looser Transcend settings using 6-6-6-18
    • set tRFC (Row Refresh Cycle Time) to 54
    • set NB Voltage to 1.20 (note: up to about 1.28 volts might be needed)
    • set CPU PLL Voltage higher, but do NOT go higher than 1.59 volts (with Gigabyte overclocks, the AUTO setting can set this way too high!)
    • set CPU Voltage to AUTO and see what the applied voltages are from your monitoring software


    For your initial overclock set
    FSB Frequency to 338Mhz (yes only 5Mhz higher) to see if you can boot into win10.
    Set
    FSB Strap to North Bridge to 333MHz (note: the AUTO setting might be OK)

    For now, disable the Asus bios options that are often or usually enabled to enhance overclocking.

    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #713
    iakoboss7's Avatar
    iakoboss7 is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Greece
    Posts
    18

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    I just tried "everything" you said.

    i set DRAM to manual
    i set DRAM voltage to 1.90 and 1.96
    i also set all the timings "memset" shows in "SPD" to the slower ones (but i used 55 tRFC).
    i set NB voltage to 1.20 and 1.26
    i set PLL voltage to 1.54 and 1.56
    and i set CPU voltage to AUTO (cpu-z reports 1.2460).
    the only thing i did not do as you said was the FSB, i used 400 (so that means 3.6Ghz), my ram's are kinda "eccentric", they dont like to be overclocked! (it doesnt even post with downclocked ram) so i run them at 800mhz (stock).
    OK i tried the 338 FSb, i tried with ram on auto and and 333 (816mhz), still same problem with the restart... :(

    in both "low" and "high" voltages the system boot fine in windows!
    BUT now i have a new problem...

    when i RESTART, and windows finishes doint its part of the restart, the system fails to restart!
    what happens is that it SHUTS OFF and then ON again BUT it doesnt post... (i have to do a battery pull).



    i also tried to set to AUTO EVERY voltage setting (except PLL that i set to 1.56) to see if it will work, BUT the system couldnt even post after applying the new voltages! (again i had to do a battery pull).

    lastly i also didnt "disable" the bios options that "enhance" overclocking because i was able to go into windows just fine with them "enabled".


    so now we have a new problem that the system can NOT restart normally!
    what do you think i should try next?
    Last edited by iakoboss7; 02-22-2017 at 07:53 PM.

  4. #714
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    I assume that you can save one or two bios profiles with your motherboard.

    I suggest that your clear your bios using the following steps:
    1. turn your system off
    2. unplug the power supply's power cord from the wall outlet or the back exterior of the power supply
    3. press and hold the front panel power button for 20 - 30 seconds to dissipate stored energy in your system
    4. remove the CMOS battery from the motherboard
    5. follow the procedure to clear the CMOS that is in your motherboard user manual (note: sometimes it is necessary to clear the CMOS for sever minutes, several hours or sometimes overnight)


    Try booting your system with only two memory modules installed and see if you can get to windows using the minimal 338Mhz FSB frequency overclock.
    If needed use the 2.00 memory multiplier to keep your memory speed below 800Mhz.

    Other testing options include using a lower cpu multiplier with a higher FSB.
    You could try using 8.0 X 375Mhz = 3000MHz stock cpu speed and memory = 375MHz x 2.00 = 750Mhz.
    If this works you could then use the 8.5 cpu multiplier and your memory would still be below 800Mhz.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #715
    iakoboss7's Avatar
    iakoboss7 is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Greece
    Posts
    18

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    yep, i can save 8 profiles and i have saved profiles for both the "stock" 3ghz and the tests we are doing.

    everytime i mention a battery pull thats what i do. even 5 seconds are enough (after the little green led disappears) to make my motherboard loose all its settings and ask me to either "press f2 to load defaults" or "press f1 to go to setup".

    as i said i can get to windows now, no problem! even at 3.6Ghz with 400 FSB, (i have tested all voltage options one to one and it seems that if i put more voltage on North Bridge it boots fine in windows every time).


    but i have the problem with the restart... after a restart it doesnt post :(
    Last edited by iakoboss7; 02-22-2017 at 07:53 PM.

  6. #716
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    Are you talking about a warm restart?

    Does this happen when you power off your system and then do a cold boot sometime later?
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  7. #717
    iakoboss7's Avatar
    iakoboss7 is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Greece
    Posts
    18

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    just tested, it happens on both occasions.

    so i am able to boot into windows fine every time but after a restart or a shutdown (even 15 mins later) the system does NOT post.


    ofcourse if i dont OC everything works perfect.
    i want to also add that i did 9 hours of prime 95 on the NON OC profile (the one on the template but with stock fsb) without any errors and max temps where 54 on the package and 52 on core 1 (rest under 45).
    Last edited by iakoboss7; 02-22-2017 at 08:38 PM.

  8. #718
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    This is a long shot, boot into windows with an overclock and after you shut your system down, unplug the power supply's power cord and don't reconnect the power cord until you want to restart your computer.

    An interesting test would be to boot with an overclock, but instead of shutting down, put your system into hibernation and see if your system wakes from hibernation.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  9. #719
    iakoboss7's Avatar
    iakoboss7 is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Greece
    Posts
    18

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    how much time you want me to "wait" before i reconnect the power cable and open the pc again?
    i want you to remind you that my motherboard has a little green led that draws power and when this led "shuts off" then 100% the motherboard/psu has no power left.


    i have hybernation totally disabled (windows command), is this test important? so i have to re-enable it?

  10. #720
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Socket 771 Mod Xeon X5460 GA-P35-DS3L Overclock

    I would wait for at least 15 - 30 minutes or longer if you want.

    The hibernation test might turn out to be a work around for your restart problem if we can't find a better solution.

    When you say that your "system does not post", does this mean that you need to pull the CMOS battery each time this happens with an overclock?
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 14 users browsing this thread. (0 members and 14 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •