Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: G1.Sniper Z87 Bios Questions




  1. #1
    luckyboy is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Bulgaria
    Posts
    57

    Default G1.Sniper Z87 Bios Questions

    After flashing with @bios, do i have to enter in bios to 'load optimized default' or @bios make this without my intervention? On the screen of the program i see checked ''load cmos default after bios update''. This is the same, like load optimized default? I'm little paranoiac, when update the new z87x/g1.sniper mobo.

    Have to check box ''clear dmi pool data''?

  2. #2
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide"

    After ''load cmos default after bios update'' ,you can enter in BIOS 'load optimized default'.
    ''clear dmi pool data'' is only need if you add some new hardware (CPU,VGA ,HDD/SDD...etc).
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  3. #3
    luckyboy is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Bulgaria
    Posts
    57

    Default Re: BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide"

    Everything works, i do not update for now. I updated, because was worried for one thing. When i run xmp profile, memory run 1.668, instead 1.65, according bios and aida64. Is this normal? When run memory 1.5, bios shows 1.524. After update is the same. I'm asked in other forum, but more opinios is better.

    Mobo is g1.sniper z87 (f2 bios), memory - geil evo potenza cl9 1866 working voltage 1.65 for xmp profile.

  4. #4
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide"

    No problem for higher voltage (reading thru software).
    iTE® I/O Controller Chip read only in 0.012V steps,so maybe real voltage is lower.
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  5. #5
    luckyboy is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Bulgaria
    Posts
    57

    Default Re: BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide"

    Why after bios flash and restart, have to press ''delete'' and load optimizied default? After updating bios, my pc auto restart, i heard the usual one beep, after 10 secound, i think, pc restart again, one beep and i login to my win account. After first or second restart is suppose to press delete key? And this interruption not break bios update?

  6. #6
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide"

    Quote Originally Posted by luckyboy View Post
    Why after bios flash and restart, have to press ''delete'' and load optimizied default? After updating bios, my pc auto restart, i heard the usual one beep, after 10 secound, i think, pc restart again, one beep and i login to my win account. After first or second restart is suppose to press delete key? And this interruption not break bios update?
    No need..as newest BIOS (AMI) already boot in "Default" setting.

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    This is from the first post in this thread:
    It's outdated (OP)......or applicable for Award BIOS (only).
    Last edited by stasio; 02-26-2014 at 07:11 AM.
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  7. #7
    luckyboy is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Bulgaria
    Posts
    57

    Default Re: BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide"

    Quote Originally Posted by luckyboy View Post
    Everything works, i do not update for now. I updated, because was worried for one thing. When i run xmp profile, memory run 1.668, instead 1.65, according bios and aida64. Is this normal? When run memory 1.5, bios shows 1.524. After update is the same. I'm asked in other forum, but more opinios is better.

    Mobo is g1.sniper z87 (f2 bios), memory - geil evo potenza cl9 1866 working voltage 1.65 for xmp profile.
    Quote Originally Posted by stasio View Post
    No problem for higher voltage (reading thru software).
    iTE® I/O Controller Chip read only in 0.012V steps,so maybe real voltage is lower.

    Are you sure? The answer from Gigabyte:

    Question: I'm testing with other sticks. When manual set dram voltage to 1.5, bios shows 1.524. When set 1.65 manualy or run xmp profile, bios shows 1.668. Memory sticks is ok, but mobo...i'm not sure. Stasio from tweaktown said ''No problem for higher voltage (reading thru software). iTE® I/O Controller Chip read only in 0.012V steps,so maybe real voltage is lower'', in other forum said ''bios perhaps do not shows exact values''. What is the truth. I'm confused. 5/1/2014 7:04 AM
    Answer: Dear papabear1,
    We suggest you to update the BIOS to version F3 from the product page and load optimized defaults. If the problem remains with other memory sticks, it is abnormal that the voltage is changed automatically. We will suggest you to contact your supplier to examine the whole system directly. Thank you for your cooperation.
    Regards,
    GIGABYTE
    5/2/2014 7:12 AM

    I updated bios from f2 to f3. When set voltages 1.5/1.65, aida64/bios shows 1.524/1.668.

    p.p when change windows power options from 'balanced' to 'power saver', aida shows DIMM - 1.536.
    Last edited by luckyboy; 05-03-2014 at 11:24 AM.
    G1.Sniper Z87 | i7-4771 | GTX 780 WF OC | Barracuda 1tb | 2x8GB Evo Potenza 1866 CL9 | EVO 120gb | M12II 750W EVO Edition | Hyper 212 EVO | XL2411T | R1600T Plus


  8. #8
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: G1.Sniper Z87 Bios Questions

    I moved your posts and the replies to a new thread.
    Your questions don't belong in the BIOS Flashing - A "How To ~ Qflash Guide" which deals with older Gigabyte Award bios systems.

    We can best help you after you create a detailed hardware list in the System Specs
    portion of your forum profile at the bottom of the profile page or in your forum signature.
    Be sure to include brand names and model numbers.
    When you are done editing or creating your hardware list, save the settings.

    Forum Moderator
    Last edited by profJim; 05-03-2014 at 05:00 PM.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  9. #9
    luckyboy is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Bulgaria
    Posts
    57

    Default Re: G1.Sniper Z87 Bios Questions

    Is this enough - G1.Sniper Z87 | intel i7-4771 | sapphire R9 290 TRI-X | Seagate Barracuda 1tb | 2x8GB Geil Evo Potenza 1866 CL9 (GPB316GB1866C9DC) | EVO 120gb | Seasonic M12II 750W EVO Edition | Hyper 212 EVO | XL2411T | R1600T Plus ???

    What is the dfferences, if my video card was 7950, not r9 290. What change this? Is this normal voltages/behavior for gigabyte mobos or not?

    Another ''normal'' behavior

    Last edited by luckyboy; 05-06-2014 at 12:24 PM.
    G1.Sniper Z87 | i7-4771 | GTX 780 WF OC | Barracuda 1tb | 2x8GB Evo Potenza 1866 CL9 | EVO 120gb | M12II 750W EVO Edition | Hyper 212 EVO | XL2411T | R1600T Plus


  10. #10
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: G1.Sniper Z87 Bios Questions

    I think that the Cpu-z Bus Speed setting is "normal".

    A web search using: 7950 vs r9 290 should help answer your graphics card question.

    AnandTech Portal | The AMD Radeon R9 290 Review might have the information you want.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •