Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Missing HDD after RAID 0 installation fail




  1. #1
    Join Date
    May 2014
    Location
    perth
    Posts
    6

    Default Missing HDD after RAID 0 installation fail

    Hi,I

    have recently bought a new laptop, Gigabyte P35K with 128GB SSD and a 1 TB HDD and swappable Optical drive bay/SSD.
    I did a silly thing, of course! I went to install a 256GB SSD in the swappable optical bay and then attempted to change BIOS to RAID 0. Things went pear shaped after I couldn't get Intels Rapid Storage Technology program to set up correctly. I have swapped back to AHCI and now my 1 TB HDD has gone missing in action. I have done a re-install and still no luck with the missing HDD. Although Disk Management keeps showing the 256 GB SSD as installed when it isn't as I reverted back to the Optical drive in the swappable bay. I have tried researching a solution but best I can come up with is that there is something stuck in the registry and this is beyond me
    System specs are: i7-4700HQ, 12GB RAM, 128 GB mSSD + 1 TB 5400rpm HDD running Windows 8.1 which is another problem as I am clueless with this OS so far
    Any help much appreciated!

    Cheers,


    Michael <!-- / message --><!-- sig -->

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    did you go in the raid console and disable the raid array? it might showup then
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    May 2014
    Location
    perth
    Posts
    6

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    did you go in the raid console and disable the raid array? it might showup then

    excuse my stupidity but where is the raid console?

    cheers,


    Michael

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    if sata ports are set to raid mode in the bios,then press ctrl and I together at startup just after bios logo,then once in the console delete the array

    backup any important data on the raid beforehand,it should then show up in windows
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    May 2014
    Location
    perth
    Posts
    6

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    bios is set to AHCI and the 1 TB HDD is listed and located at Port 0. The 128GB SSD is located at Port 4 and the Optical drive at Port 2.
    I cant seem to do this control I function you mention? I access the BIOS via F2 on boot up but tried various ways with your Control I with no success.
    Device Manager lists 2 drives, the OS on the 128GB SSD which is working but the 1 TB HDD is listed as a "Intel raid 1 volume" and size is 238GB which is incorrect. I think this is the problem but don't know how to change the drive back to non-raid etc.

    Cheers,


    Michael

  6. #6
    boondocks's Avatar
    boondocks is offline Senior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Live Oak, Florida
    Posts
    1,652

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    What wazza is talking about is where you set up a RAID array. Typically on Gigabyte boards you hit CTRL + I while booting up to access it, and is where you should have set up your RAID array.

    I'm guessing all you did was set the BIOS to RAID without also going into the RAID control panel, then tried to boot into Windows and that's where everything went bad? You may have to clear CMOS to get it all straightened out, I don't know for sure.
    Last edited by boondocks; 05-30-2014 at 07:00 PM.
    Maximus 8 Hero/6700K @ 4.8/4x4GB LPX @ 3200 15-17-17-36 CR1
    Case Labs SM8 w/dual pedestals / Custom water w/ acrylic pipe / Light box
    PowerColor 390Xw/EK block / Samsung 840 Pro 256GBx2 RAID 0 / 128GBx1 SSD's | 3 HDD's / DVD burner
    Dual Aquaero 5 Pro controllers for pumps & fans / FC9 for led's only 2xD5 pwm w/Bitspower tops - MCP35x2 - 3x480 rads/1x240 rad/AP15 fans / EK supremcy
    Seasonic Platinum 1000w custom fabbed/sleeved psu wiring by me

    Wifes: Z77X-UD5H / 3770K w/c with Raystorm copper block & 2 Rads/ Kingston HyperX RAM / Switch 810 case/ PowerColor AX7950 w/EK block
    HTPC: Z68 Pro3 M / 2105

    SOLD:Z97X-UD5H /4790K/F11b mod BIOS/4.8@1.38 4x4GB Kingston Genesis KHX24C11X3K4 2400 RAM 11-13-13-30
    SOLD:Z87X-UD5H /4770K


  7. #7
    Join Date
    May 2014
    Location
    perth
    Posts
    6

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    Yep that's about the sum of it :( I still cant find the RAID array in this mess that's called windows 8.1.
    I have found Storage Spaces and the stated error "Drives with unrecognised configuration" "Intel Raid ! Volume" attached via SATA which is the mis-configured 1TB HDD seen as a 232 GB drive now....just cant to seem to find anywhere where I can actually access the drive and change its settings or re-format or anything ....

  8. #8
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    you set to raid in bio not ahci

    then its ctrl and I to access console

    it should let you delete the array in the console
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    Join Date
    May 2014
    Location
    perth
    Posts
    6

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    Thanks guys I have got the 1 TB HDD back, minus the files that were on it :( The control I short cut doesn't work on this device, however I went back to RAID in BIOS and then opened up the Intel Rapid Storage Technology application, found the half baked setup, deleted the array. Back into BIOS and AHCI and then found and initialised the 1 TB HDD as E: drive. Hard lesson learned but thanks to wazza and boondocks for persisting :)

    cheers,


    Michael

  10. #10
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Missing HDD after RAID 0 installation fail

    shame you lost your data but I don't think you could have recovered it with raid
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •