Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1




  1. #1
    xjnine's Avatar
    xjnine is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    10

    Default Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    I recently built a new system with an i7-6700k, a Gigabyte GA-Z170x Gaming G1 motherboard, and a 32GB Ripjaws V kit (F4-3200C16Q-32GVK).

    For the life of me I cannot get the RAM to run at anything other than the stock 2133mhz speeds. The BIOS has many more options than I am familiar with but I have tried the following:

    Selected XMP profile = no boot
    Selected XMP profile and adjusted system agent voltage = no boot
    Selected XMP profile and adjusted system agent voltage and VCCIO voltage = no boot
    Manually set memory multiplier to 3200mhz and adjusted above voltages = no boot
    Manually set memory multiplier at various settings below 3200mhz and adjusted above voltages = no boot

    As I'm learning more about the various options and their impacts on system stability I have learned that the recommendations I had about setting system agent and VCCIO to 1.25v may have been a bit much and may have contributed to the issue. I plan on going back and trying lower voltages. Stock voltage does not work though.

    The above has been tried with the CPU at stock speeds and overclocked with no difference (so far).

    Does anyone have any solid tips I can try to get this running at rated speeds (or at least close)? Any good "baby steps" recommendations I should follow?

    Thanks for any help!

    EDIT: I have also tried manually setting RAM voltage to 1.35v, I forgot to mention that earlier.
    Last edited by xjnine; 12-03-2015 at 04:13 AM.

  2. #2
    xjnine's Avatar
    xjnine is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    10

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    Now that I am home and doing some tinkering it appears that the BIOS is not applying the timing adjustments. I have manually set them to the XMP settings (16-16-16-36) at stock speeds but several system information viewers in windows report the timings are still at system defaults (15-15-15-35). I will try to move back to the F5 BIOS from the F6g beta to see if that helps.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    U.S.A
    Posts
    5

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    I have same spec except ram HyperX FURY 3000MHZ if i select any XMP i cant boot only stock speed 2133MHZ, i tried last beta bios F6i work for 1 week and cant set again any more, i cant find any solution.

  4. #4
    xjnine's Avatar
    xjnine is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    10

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    Rolllin,

    Please let me know if you have any luck configuring your RAM. I'll do the same. Very frustrating...

  5. #5
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    U.S.A
    Posts
    5

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    Quote Originally Posted by xjnine View Post
    Rolllin,

    Please let me know if you have any luck configuring your RAM. I'll do the same. Very frustrating...
    I enabled relax oc option in memory enhancement settings its located in advanced memory settings then i saved it and restart the pc and enabled XMP and it works now, i think it relax memory timing
    Last edited by rolllin; 12-05-2015 at 03:49 AM.

  6. #6
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    A web search using: GA-Z170X-Gaming G1 review provides links to major websites that have reviewed your motherboard and these sites almost always include overclocking information for the cpu and memory. While they probably are using different memory kits, the best review sites provide details about the steps that they took to arrive at a fully stable overclock.

    TweakTown, HardOCP, TechPowerUp and Bjorn3D are a few of the major sites that have reviewed your motherboard.

    Another option is to search for an "official" forum that is dedicated to your motherboard model.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  7. #7
    xjnine's Avatar
    xjnine is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    10

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    profJim,

    I've checked out all the reviews and unfortunately most of them were scarce with information. I tried some of the suggestions but none had worked. This motherboard is so new I have not been able to find an 'official' forum more official than this one.

    Rolllin's info got me through the issue for the most part. I had to change the memory enhancement setting to either max stability or relaxed (both worked once I changed the next setting) but I also had to turn off the fast boot memory option. If that option is enabled the system always hangs at post code 55 if the memory multiplier is set above 22.

    Up and running at 3200mhz now. Thanks for the help Rolllin!

  8. #8
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    U.S.A
    Posts
    5

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    Quote Originally Posted by xjnine View Post
    profJim,

    I've checked out all the reviews and unfortunately most of them were scarce with information. I tried some of the suggestions but none had worked. This motherboard is so new I have not been able to find an 'official' forum more official than this one.

    Rolllin's info got me through the issue for the most part. I had to change the memory enhancement setting to either max stability or relaxed (both worked once I changed the next setting) but I also had to turn off the fast boot memory option. If that option is enabled the system always hangs at post code 55 if the memory multiplier is set above 22.

    Up and running at 3200mhz now. Thanks for the help Rolllin!
    Ur welcome Xjnine. About fast boot memory option i already enabled it without problem, im using beta bios F6i

  9. #9
    xjnine's Avatar
    xjnine is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    10

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    Quote Originally Posted by rolllin View Post
    Ur welcome Xjnine. About fast boot memory option i already enabled it without problem, im using beta bios F6i
    Did you happen to enable it after you configured your memory and got it to boot? I may try it in that order to see if I can get that feature working again. POST time is very long with it turned off.

  10. #10
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    U.S.A
    Posts
    5

    Default Re: Configuring memory on GA-Z170X Gaming G1

    Quote Originally Posted by xjnine View Post
    Did you happen to enable it after you configured your memory and got it to boot? I may try it in that order to see if I can get that feature working again. POST time is very long with it turned off.
    yes I enabled it after the configuration and boot fine.

    I have another problem when I install the network driver then install Intel inf driver windows crash and give me bsod irq_not_less_or_equal do u have this problem
    Last edited by rolllin; 12-05-2015 at 10:43 PM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •