Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 40

Thread: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue




  1. #1
    elc00l is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Czech
    Posts
    16

    Question Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    Hi,


    I've got an issue with my Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU motherboard. I cannot update HDMI 2.0 firmware (Megachips) with 'HDMI 2.0 FW Update Tool' available on Gigabyte support webpage. When trying to do an update I get error message:

    Code:
    'System connecting ... failed!'
    'Firmware updating can't be started!
    Please shut down system for a while and restart it!'

    I'm using integrated Intel Graphics of the processor also have all the latest drivers installed.
    You can find details of my setup and error message in screenshot01.png I've attached here.


    What I've already tried:
    1) Shut down the system for a while and restarted it - didn't help
    2) Upgraded BIOS to version F6f (earlier tried with F5) - didn't help
    3) Played with different BIOS settings - didn't help
    4) Loaded optimized defaults in BIOS - didn't help
    5) Run the update on completely clean install of Windows 10 64bit - didn't help
    6) Tried with external AMD Radeon graphics card and disabled integrated graphics - didn't help, however different kind of errors had appeared, check: Errors photo


    How can I successfully run this update? Or is there any bug which should be fixed? Or do I have defective hardware and should RMA it?
    Anyone else here run into such problem as well?

    Thanks
    Attached Images Attached Images Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue-screenshot01-jpg 
    Last edited by elc00l; 12-21-2015 at 05:07 PM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greece
    Posts
    30

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    Quote Originally Posted by elc00l View Post
    Hi,


    I've got an issue with my Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU motherboard. I cannot update HDMI 2.0 firmware (Megachips) with 'HDMI 2.0 FW Update Tool' available on Gigabyte support webpage. When trying to do an update I get error message:

    Code:
    'System connecting ... failed!'
    'Firmware updating can't be started!
    Please shut down system for a while and restart it!'

    I'm using integrated Intel Graphics of the processor also have all the latest drivers installed.
    You can find details of my setup and error message in screenshot01.png I've attached here.


    What I've already tried:
    1) Shut down the system for a while and restarted it - didn't help
    2) Upgraded BIOS to version F6f (earlier tried with F5) - didn't help
    3) Played with different BIOS settings - didn't help
    4) Loaded optimized defaults in BIOS - didn't help
    5) Run the update on completely clean install of Windows 10 64bit - didn't help
    6) Tried with external AMD Radeon graphics card and disabled integrated graphics - didn't help, however different kind of errors had appeared, check: Errors photo


    How can I successfully run this update? Or is there any bug which should be fixed? Or do I have defective hardware and should RMA it?
    Anyone else here run into such problem as well?

    Thanks
    I got the same promblem.
    GA-Z170X-Gaming 7-EU

  3. #3
    elc00l is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Czech
    Posts
    16

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    Quote Originally Posted by bloodmaster View Post
    I got the same promblem.
    GA-Z170X-Gaming 7-EU
    OK. At least I know I'm not alone with this issue. Have you tried to contact Gigabyte Support?
    What components do you have in your PC?

  4. #4
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Greece
    Posts
    30

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    Quote Originally Posted by elc00l View Post
    ok. At least i know i'm not alone with this issue. Have you tried to contact gigabyte support?
    What components do you have in your pc?
    i7 6700k cpu
    Kingston HX426C15FBK2/16 ram
    Samsung 950 pro hd
    Saphire r9 290 tri-x vga

    I havent contact Gigabyte Support.
    Last edited by bloodmaster; 12-21-2015 at 10:15 PM.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    California
    Posts
    22

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    same problem... and can't run the thunderbolt firmware upgrade either...

    i7 6700k, G.Skill TridentZ DDR43600, 2x GeForce GTX 980 Ti (MSI Gaming), etc. etc.

  6. #6
    elc00l is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Czech
    Posts
    16

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    Quote Originally Posted by tt0ne View Post
    same problem... and can't run the thunderbolt firmware upgrade either...

    i7 6700k, G.Skill TridentZ DDR43600, 2x GeForce GTX 980 Ti (MSI Gaming), etc. etc.
    I could run thunderbolt firmware upgrade when it came out. I'm not sure how it looks now, will check tomorrow.
    I see this is often problem... I contacted gigabyte support but they couldn't help me, they just tried the same at their service centre at it was successful so they only advised to RMA the motherboard, but I don't think it would be any different if I got a new one based on your inputs.
    I wonder is here anyone directly from gigabyte who could comment or forward this case to engineers team? Or you guys could create a ticket at gigabyte to see what support in other regions has to say about it (compared to my region).
    Besides it's a pity gigabyte doesn't share the changelog of those firmware updates or I couldn't find it.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    USA
    Posts
    7

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    I've just contacted Gigabyte support today. I'm also having problems with the GA-Z170X-Gaming 7 non EU. The only reason i went with a gigabyte motherboard was for the hdcp 2.2 support. I've tried every solution with no results. I'm hoping its a software issue and not hardware. I'm currently running Win 10 64bit with msi r9 390. I've also tried connecting both the displayport and hdmi input with cables connected to some devices and then tried to update the firmware. It did take alot longer for the error message to pop up. I've also had success with the thunderbolt update, although im not sure if its working properly since i dont have any devices to test.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Germany
    Posts
    17

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    I am also having the same Issue with Thunderbold and HDMI firmware update.
    The first thunderbold update went fine weeks ago..

    GA-Z170X-Gaming-G1 @ Bios F7a

  9. #9
    elc00l is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Czech
    Posts
    16

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    I tried Thunderbolt fw update and I cannot update now because I already have the newest version but I don't get at least any connecting failed message.
    I also tried yesterday with my monitor connected via HDMI because normally I have it connected via Displayport but nothing has changed.

    Guys please contact gigabyte support about this issue, maybe they will notice that there's really some problem and they fix it. Also let us know here their answers.

    Anyone there who has successfully updated HDMI?

  10. #10
    polypenko's Avatar
    polypenko is offline Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    The Netherlands
    Posts
    138

    Default Re: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue

    Anyone there who has successfully updated HDMI?

    I have the Gigabyte Z170X gaming 7 with I7 6700k Samsung 950Pro m.2 ssd, 2 x 8gb Kingston fury 2400mhz mem, W10 64 bits, Asus GTX670 internal Gpu swithed off.

    Updating "Megachips"driver 1.00.1002 went without any problem, however updating the Firmware did not succeed

    Had no need voor de Thunderbolt driver, but just did an install and this went without any problem

    driver installed 15.2.32.250

    I have the z170x gaming 7 first edition non eu I assume.

    Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7-EU - HDMI firmware update issue-schermopname-4-jpg
    Last edited by polypenko; 12-25-2015 at 06:38 AM.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •