Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 5 of 5

Thread: X99 UD4 Gigabyte - When I enable XMP to Profile 1 computer becomes unstable and crashes




  1. #1
    j9xinca is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Tacoma, WA
    Posts
    3

    Default X99 UD4 Gigabyte - When I enable XMP to Profile 1 computer becomes unstable and crashes

    Hello,
    I have a X99 UD4 Gigabyte motherboard, 4 x 4GB Gskill Ripjaw Ram 2800MHZ (XMP), i7 5820K @ 4.2Ghz. Current BIOS version F21.
    So my 4 RAM sticks that I have are supposed to go up to 2800MHZ with XMP and it clearly states that under SPD tab in CPU-Z. For some reason when i go into BIOS and set XMP to Profile 1 instead of disabled I either crash on boot or shortly after logging in and end up loading BIOS defaults. I know my RAM supports 2800 Mhz because that's the whole reason I bought it, I have read other posts in this forum and one in particular had many suggestions none of which worked. Any ideas?

  2. #2
    j9xinca is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Tacoma, WA
    Posts
    3

    Default Re: X99 UD4 Gigabyte - When I enable XMP to Profile 1 computer becomes unstable and crashes

    Quote Originally Posted by j9xinca View Post
    Hello,
    I have a X99 UD4 Gigabyte motherboard, 4 x 4GB Gskill Ripjaw Ram 2800MHZ (XMP), i7 5820K @ 4.2Ghz. Current BIOS version F21.
    So my 4 RAM sticks that I have are supposed to go up to 2800MHZ with XMP and it clearly states that under SPD tab in CPU-Z. For some reason when i go into BIOS and set XMP to Profile 1 instead of disabled I either crash on boot or shortly after logging in and end up loading BIOS defaults. I know my RAM supports 2800 Mhz because that's the whole reason I bought it, I have read other posts in this forum and one in particular had many suggestions none of which worked. Any ideas?
    Bump please

  3. #3
    boe323 is offline Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    United Kingdom
    Posts
    476

    Default Re: X99 UD4 Gigabyte - When I enable XMP to Profile 1 computer becomes unstable and crashes

    Quote Originally Posted by j9xinca View Post
    Bump please
    Have you tried manually setting the timings and multiplier for ram, could be that the board isn't reading or setting the correct info.
    A WHOLE LOT OF NOTHING WORKS PROPERLY

  4. #4
    j9xinca is offline Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Tacoma, WA
    Posts
    3

    Default Re: X99 UD4 Gigabyte - When I enable XMP to Profile 1 computer becomes unstable and crashes

    Quote Originally Posted by boe323 View Post
    Have you tried manually setting the timings and multiplier for ram, could be that the board isn't reading or setting the correct info.
    Yes I have manually set the timings to 16-16-16-36 and multiplier up to make it 2800Mhz, still crashes.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    24

    Default Re: X99 UD4 Gigabyte - When I enable XMP to Profile 1 computer becomes unstable and crashes

    I would try running the CPU at stock clocks, and test your memory set to XMP with memtest 5.0. Assuming it passes ( a full cycle is about 3 hours) with no errors, you then know your ram is ok, and that the board can run it with the CPU at stock clocks.

    Then start overclocking your CPU until you have problems. Whether you can have both 2800mhz ram and a 4.2 CPU clock is the question. I read somewhere the memory controller in Haswell has problems dealing with high speed ram when the CPU is heavily overclocked. I wish I could remember where I saw that!

    Hope that helps!!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •