Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 5 of 5

Thread: Gigabyte GA-X99-SOC Force no POST after update to latest BIOS (code 55)




  1. #1
    cycobee is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    New Zealand
    Posts
    1

    Angry Gigabyte GA-X99-SOC Force no POST after update to latest BIOS (code 55)

    Absoultly gutted, about updating BIOS to latest version F22 for my Gigabyte GA-X99-SOC Force.

    No POST after update to latest BIOS, before then board was running fine for the last 2 years, with only one BIOS update (which appears to have been removed F22h) since new.

    Nothing has changed about the system, same RAM and everything. Wish I never updated it now. Only did this to get the new UEFI setup, the old one is slow and clunky.

    Tried everything. Changing memory slots. Backup BIOS. CMOS reset. PSU switch trick. USB restore. Nothing works, damm thing is stuck on POST code 55, the board is like a brick.

    I can see the when starting the code is 55, this does not change. The main BIOS is light is on, the computer shuts down, and changes to the backup BIOS with code 55 also, and just its there.

    I read code 55 is a memory problem. Did Gigabyte code out my memory type? I tried generic stick from another computer, it did nothing to help.

    Not like this is a new build. Has this stupid BIOS update killed my high-end board that is perfectly ok otherwise? How do I get it to start?

  2. #2
    Famine_UK is offline Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    UK
    Posts
    1

    Default Re: Gigabyte GA-X99-SOC Force no POST after update to latest BIOS (code 55)

    Hi Cycobee,

    Have you managed to solve your issue with your motherboard? I have just experienced the same issue and would like to know if you have managed to un-brick your board??

    Looking forwarding to hopefully hearing something positive.

    Best wishes

    Famine

    Quote Originally Posted by cycobee View Post
    Absoultly gutted, about updating BIOS to latest version F22 for my Gigabyte GA-X99-SOC Force.

    No POST after update to latest BIOS, before then board was running fine for the last 2 years, with only one BIOS update (which appears to have been removed F22h) since new.

    Nothing has changed about the system, same RAM and everything. Wish I never updated it now. Only did this to get the new UEFI setup, the old one is slow and clunky.

    Tried everything. Changing memory slots. Backup BIOS. CMOS reset. PSU switch trick. USB restore. Nothing works, damm thing is stuck on POST code 55, the board is like a brick.

    I can see the when starting the code is 55, this does not change. The main BIOS is light is on, the computer shuts down, and changes to the backup BIOS with code 55 also, and just its there.

    I read code 55 is a memory problem. Did Gigabyte code out my memory type? I tried generic stick from another computer, it did nothing to help.

    Not like this is a new build. Has this stupid BIOS update killed my high-end board that is perfectly ok otherwise? How do I get it to start?

  3. #3
    LeCobain is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Brazil
    Posts
    5

    Default Re: Gigabyte GA-X99-SOC Force no POST after update to latest BIOS (code 55)

    Hi,

    The same thing happened to me so now my MB doesn't work.

    Did you fix this problem guys? I can't believe that i lost my MB :/

    Thanks.

  4. #4
    LeCobain is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Brazil
    Posts
    5

    Default Re: Gigabyte GA-X99-SOC Force no POST after update to latest BIOS (code 55)

    Hi guys!
    Gigabyte Brazil solve my problem and I'm here to share with you:

    Follow these simple steps:

    GIGABYTE Q-FLASH PLUS (LED Flash):




    Download the latest version of bios, then rename the blank file and place the extension as (BIN). Example (GIGABYTE.BIN)


    Go to the pen drive in FAT32 format and put on the motherboard without memory or without processor (Blank USB)


    Wait for the Q-Flash LED to blink (ON SOME PLATES THE LED MAY FLASH AFTER 4 RESET)


    When the LED is static, the update process is finished.


    Disconnect the card and remove the pen drive and turn on the card (in this step the LED will remain static and will only be erased when you start Recovery)


    Wait for BIOS Recovery


    Ready !!! The System will restart normally and start the S.O. with updated BIOS.

    I hope this help you guys and other future people with this problem! bye!

  5. #5
    LeCobain is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    Brazil
    Posts
    5

    Default Re: Gigabyte GA-X99-SOC Force no POST after update to latest BIOS (code 55)

    Hi guys!
    Gigabyte Brazil solve my problem and I'm here to share with you:

    Follow these simple steps:

    GIGABYTE Q-FLASH PLUS (LED Flash):




    Download the latest version of bios, then rename the blank file and place the extension as (BIN). Example (GIGABYTE.BIN)


    Go to the pen drive in FAT32 format and put on the motherboard without memory or without processor (Blank USB)


    Wait for the Q-Flash LED to blink (ON SOME PLATES THE LED MAY FLASH AFTER 4 RESET)


    When the LED is static, the update process is finished.


    Disconnect the card and remove the pen drive and turn on the card (in this step the LED will remain static and will only be erased when you start Recovery)


    Wait for BIOS Recovery


    Ready !!! The System will restart normally and start the S.O. with updated BIOS.

    I hope this help you guys and other future people with this problem! bye!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •