Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem




  1. #1
    Orinocos is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Exclamation GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Hello Everyone,

    I have a GIGABYTE Z390 AORUS PRO Motherboard with Corsair Vengeance RGB PRO (8x2) 16GB 3600Mhz RAM kit. Before buying the rams i forgot to check the QVL list of the motherboard and later noticed that they are not in it. They are currently installed in B1&B2 (first two) slots and work fine as single channel. When i try to install them in B2&A2 and use them as dual channel like the motherboard suggests me to do, it keeps restarting itself over and over and i dont see anything on the monitor. I tried the following;

    -Installing them in every slot one by one to test them and i noticed that when i install them in last two slots, this issue occurs.
    -I tried using another kit (G.Skill Ripjaws V (8x2) 16GB 2400Mhz) and it gave me the same issue (This kit is also not on the QVL list).
    -Updated my BIOS to the latest version (F10) as of 05/10/2019.
    -Cleared CMOS.
    -Checked to see if there are any bent CPU pins and saw that there were none.

    I'm not sure is it because my kit is not supported or there is a problem with the slots. Can anyone confirm it that this kit works with this motherboard? Besides that i'm really out of ideas. Any help would be really appreciated. Thank you all in advance.

  2. #2
    Chike is online now Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,630

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Can you post some clear hi-res macro photos of the socket?

    Not being on the qvl does not mean they don't work, they may just not have been tested.

  3. #3
    Orinocos is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Unfortunately, my phone camera is really bad and i don't have a camera but i can assure you that there are no bent pins in there. I looked at it and checked for a solid 15-20 minutes with flash on.

  4. #4
    Chike is online now Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,630

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    If there are no bent pins, and neither of channel b slots work, than either the motherboard or the cu are defective.
    I'd start with the board rma

  5. #5
    Orinocos is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Imgur: The magic of the Internet

    I managed to take some pictures here they are. I see things looking like stains on the cpu not sure what they are but i'm writing this using my pc atm so i don't think my cpu is broken.

  6. #6
    Orinocos is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Just ran a userbenchmark and everything is above expectations expect for the rams, as you can guess it tells me to enable dual channel.

  7. #7
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,856

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Are you on latest F10d BIOS......?
    Z390 AORUS Master,
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  8. #8
    Orinocos is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Quote Originally Posted by stasio View Post
    Are you on latest F10d BIOS......?
    Yes, i'm on the latest BIOS which is F10 that was released on 27/06/2019 according to GIGABYTE's website.

  9. #9
    Chike is online now Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,630

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Quote Originally Posted by Chike View Post
    If there are no bent pins, and neither of channel b slots work, than either the motherboard or the cu are defective.
    I'd start with the board rma
    Socket looks good.
    There are sometimes marks on the cpu where they are in contact with the socket pins, nothing to worry about. You can clean it with cotton swab and high percent alcohol.
    Need to test the cpu in another motherboard, or motherboard with another cpu.
    If not possible see if you can replace the board with the seller, or open rma request with gigabyte.

  10. #10
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,856

    Default Re: GIGABYTE Z390 AORUS PRO Dual Channel Problem

    Quote Originally Posted by Orinocos View Post
    Yes, i'm on the latest BIOS which is F10 that was released on 27/06/2019 according to GIGABYTE's website.
    27/06/2019 is date ,as per GB web page of released BIOS F9 (but real date is 05/06/2019) .

    BIOS F10d is released 20/09/2019.
    Z390 AORUS Master,
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •