Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 3 of 3

Thread: strange ram posting and odd vcore behaviour




  1. #1
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8

    Default

    i've noticed that my motherboard reads that i have 1048mb or ram when it boots up, when in fact i have 1024mb. i have two 512mb sticks of samsung K4H560838E-TCC4 PC400 DDR (3200) set at a vdimm of 2.6v with timings of 9-4-4-3. if i opt for tighter timings the system is unstable.

    i've also noticed in mbm5 that the vcore on my mobo fluctuates like crazy. i've seen it vary from 1.57-1.84 while my cpu was at idle the whole time. this occurs when i manually set the vcore in the bios or when i let the bios auto select the vcore.

    i'm running at stock. 166mhz x 13 for 2172mhz.

    should i be considering an RMA of my board or are these fluctuations natural? i haven't even begun to mess with overclocking of this system as system stability has been at question at stock speeds. any help would be appreciated.
    ASUS A7N8X-X
    AMD XP 3000 (333mhz)
    Swiftech MCX462-V with 92mm fan
    Samsung PC400 512MB DDR PC 3200 x2
    Nvida FX5700 128MB
    CreativeLabs Audigy Gamer
    WD 80GB HD (8MB cache)
    Antec 380S W Truepower
    Antec Sonata with 2/120mm fans, 80mm side door blowhole (modded for better airflow)

  2. #2
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Winnipeg, Canada
    Posts
    848

    Default

    Check the bios voltage readings to see if they do it there as well. Try a different psu as well. As for the amount of ram, that is normal. I suspect the fan only power leads could cause this(maybe), use regular ones and see if there is a difference. I will be looking at a machine with that exact case/psu/athlon xp2000 tonight, and will post my findings.
    athlon xp-m@2456mhz(12x204)
    tt aquariusII liquid cooled/ arctic silver ceramique
    asus a7n8xe-dlx
    thermaltake xaserIII lanfire
    bfg 6800gt
    seagate sataII 250gb/seagate 7200rpm 160gb ide
    samsung dvdrw
    2x1024 kingston hyper-x pc3200/ windows xp pro sp3
    logitech mx518/ logitech wingman rumble
    2x samsung 955df 19"/ canon i960
    creative x-fi fatal1ty 64mb/ altec lansing 251-5.1
    mushkin 550w

    opteron 146 @ 2850 (10x285)
    DFI infinity nf4 ultra
    thermaltake tsunami dream -black
    seagate sataII 500gb
    evga 8600gt oc ssc edition
    samsung sata dvd-rw
    2x1024 ocz black
    logitech ifeel/ nec accusync 75f
    ocz fatal1ty 550w

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8

    Default

    maximus, the 380W antec psu is actually the second psu that i've tested the mobo on. i borrowed a psu off of a friend to see whether something was wrong with mine and i noticed the fluctuating voltage occurred with either psu. the test psu was an enermax 350w.

    i do get those erratic vcore readings even when in the bios, although they fluctuate slightly less. i suspect that mbm5 is slightly off in it's reading.

    unplugging fan only connectors didn't make a difference.

    it's good to know that the increased ram posting is acceptable.

    please do let me know if you find anything. i'd appreciate it. i did find that there are others out there with the asus a7n8x series who've been experiencing the same woes. it seems it's an issue with some boards. i guess the question is whether it's issue enough to get a replacement.
    ASUS A7N8X-X
    AMD XP 3000 (333mhz)
    Swiftech MCX462-V with 92mm fan
    Samsung PC400 512MB DDR PC 3200 x2
    Nvida FX5700 128MB
    CreativeLabs Audigy Gamer
    WD 80GB HD (8MB cache)
    Antec 380S W Truepower
    Antec Sonata with 2/120mm fans, 80mm side door blowhole (modded for better airflow)

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •