Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 2 of 2

Thread: upgrading to 8GB ram and my system freezes on OS startup




  1. #1
    Astroboyqu is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Canada
    Posts
    6

    Default upgrading to 8GB ram and my system freezes on OS startup

    (this might be a re post as i'm not sure if i posted successfully before)

    Hey I have been trying to solve this problem for days, but have been having no luck.

    What I did: I bought mushkin silverline 4GB(2x2GB) DDR2 800mHz CLS DIMM and installed it into my computer along side my OCZ 4G (the OCZ in yellow and the Mushkin in red)

    What Happens: The OS attempts to boot and then crashes before getting past the splash screen

    What I assume: I can have two sets of non paired RAM as long as they are installed on their corresponding color matching channel

    What I have Tried: the new memory alone : works, The old memory alone: works, all memory together and upping voltage on the (g)MCH and FBS and DDR : still fails to load on OS startup.

    can anyone help me? are these chips just incompatible? I'm pulling out my hair over this.




  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: upgrading to 8GB ram and my system freezes on OS startup

    Mixing different memory brands and/or model numbers can be iffy at best.
    What cpu and memory speeds were you using when running with only 2 memory modules?

    Copy the P35 bios template in http://forums.tweaktown.com/gigabyte...tml#post312040, post #4 into NotePad or a plain text editor, fill in the settings that failed and post your settings. Ignore any settings that are in the template and fill in all of the settings. Your system might be stable with somewhat lower memory speeds.

    Include links to each memory kit's specifications on the Mushkin and OCZ websites.

    You should test your settings using Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool freeware before booting into windows and then run an extended stress test using Prime95 once you are able to boot into windows.
    The Mestest86+ download links are in the middle of their web page and you can create a bootable CD, USB, or floppy for testing, depending on which download you select.

    I'm using 4 x 2GB of HyperX T1 1066MHz memory in my P35-DS3L system.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •