Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 5 of 5

Thread: Yoohoo??? sound???




  1. #1
    Join Date
    May 2003
    Posts
    268

    Default

    Ive beed running linux (Edulinux based on mandrake 9.1) for about a week but without sound, how do i disable and reinstall sound drivers, and how do i know what driver to put for a specific card, they are all alike (snd-XXXX)?
    Man i dohnt like feeling dumb! :o
    Im much better with Windows... but i hate M$ :mad:
    THX for the help! :thumb:
    SYX -=AMD Powered=-
    AMD 1800+ @ 1880Mhz on A7S333 , 250 Meg DDR 333 Platinum @2-2-2-6
    Asus TNT 2 32 meg (128) , 250W ATX, 200W AT (same case)
    Steel automotive intake fan (see avatar) , 3X40mm exaust fans in the back

  2. #2
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    caves of bedrock
    Posts
    3,129

    Default

    the sound card is...???
    look into KMIX (in KDE) and see that the sounds are not muted. i had it happening to me for like 2-3 days.
    Latest Microsoft Security Updates.
    Last Updated:
    10th MARCH


    If you are a security freak: Use Microsoft Baseline Security Analyzer (NT/2000/XP/2003)
    ======================
    icq : 203189004
    jabber : asklepios20@jabber.org
    =======================
    Linux user since: April 24, 2003 312478
    yabaa dabaa doo...
    Customized for 1024x768

  3. #3
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    268

    Default

    some onboard sound may not work on linux. like m onboard sound for my intel mobo. go to linux site and see if they can detect the tpe of sound card u have.
    My new gaming rig..

    [size=1.28]asus a78nx-deluxe
    2x256mb pc 3200 ddr 400.(with cooling)
    athlon Xp 2500+ ( at 200x10=2000mhz .)
    seagate 80gb 8mb SATA
    Tt vlocano 7+ cpu cooling
    Clear case from HK.
    Leaktek fx5600 128mb
    enermax 350w PSU
    wireless internet setup[/size]


    (game/ftp server) windows xp pro, duron 1.4ghz, 256mb pc 2100 2x40gb Hd, radeon 9200se chieftec dragon
    canada price watch :)

  4. #4
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    346

    Default

    Yeah the key to gettin ur sound workin is definitely findin out what sound card u got. Then try use google.com/linux to search for ur sound card. Also does edulinux use ALSA or OSS for its sound?:cheers:

  5. #5
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Brisvegas
    Posts
    832

    Default

    The command "lspci -vv" (as root) will tell you what sound chip you have, look for the entry about the 'Multimedia audio controller', here is mine as an example,
    [code:1:31f07bec3e]
    bern@beast bern$ su -c 'lspci -vv'
    Password:
    --<snip>--
    00:05.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce MultiMedia audio [Via VT82C686B] (rev a2)
    Subsystem: Asustek Computer, Inc.: Unknown device 0c11
    Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
    Status: Cap+ 66Mhz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
    Latency: 0 (250ns min, 3000ns max)
    Interrupt: pin A routed to IRQ 4
    Region 0: Memory at e6000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
    Capabilities: [44] Power Management version 2
    Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
    Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
    --<snip>--
    [/code:1:31f07bec3e]
    The module for this chip is snd-intel8x0, you can check if it's loaded with the "lsmod" command (again as root), eg:
    [code:1:31f07bec3e]
    bern@beast bern$ su -c lsmod
    Password:
    Module Size Used by Tainted: P
    appletalk 21540 1 (autoclean)
    ipx 17348 1 (autoclean)
    fglrx 172552 198
    snd-pcm-oss 37252 1
    snd-mixer-oss 11992 2 [snd-pcm-oss]
    usb-storage 65536 0 (unused)
    usb-ohci 18888 0 (unused)
    ehci-hcd 16872 0 (unused)
    usbcore 58400 1 [usb-storage usb-ohci ehci-hcd]
    snd-intel8x0 17156 3
    snd-pcm 55904 0 [snd-pcm-oss snd-intel8x0]
    snd-timer 13252 0 [snd-pcm]
    snd-ac97-codec 37240 0 [snd-intel8x0]
    snd-page-alloc 6004 0 [snd-intel8x0 snd-pcm]
    snd-mpu401-uart 3136 0 [snd-intel8x0]
    snd-rawmidi 12512 0 [snd-mpu401-uart]
    snd-seq-device 3920 0 [snd-rawmidi]
    snd 27460 0 [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-intel8x0 snd-pcm snd-timer snd-ac97-codec snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device]
    soundcore 3332 4 [snd]
    3c59x 26832 1
    ide-scsi 9424 0
    agpgart 39576 23
    smbus-arp 4820 0 (unused)
    w83781d 23568 0 (unused)
    eeprom 3568 0 (unused)
    i2c-proc 6484 0 [smbus-arp w83781d eeprom]
    i2c-nforce2 3432 0 (unused)
    i2c-core 14660 0 [smbus-arp w83781d eeprom i2c-proc i2c-nforce2]
    apm 9640 2
    [/code:1:31f07bec3e]

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •