Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 10 of 10

Thread: Question about a motherboard alarm




  1. #1
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    5

    Default Question about a motherboard alarm

    I just built my first computer for christmas using a Abit KN8 Sli motherboard and AMD 4000+ processer, now as I try to play games on it I get an alarm after about 10 minutes of playing (the annoying internal alarm I assume is from the motherboard). If i shut down the game it usually stops the alarm, there is no error message or any accopanying problems (although I've usually just turned my computer instantly off). I assume the error is related to a heat issue, but I'm not sure how to find out for sure, can anyone give me advice on how to find out what is wrong and how to fix it?

  2. #2
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Texas, USA
    Posts
    4,825

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    Abit makes use of internal thermal probes and the audible alarms do have a tendency to be more than a little loud. You can go into the BIOS and adjust the temperatures that the alrams sound, or turn them off entirely. Check your manual to see which portion of the BIOS houses these settings.
    Old age and treachery will overcome youth and skill
    My Toys

  3. #3
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    5

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    The problem is, how do I know the temperature my comp should be running? I don't want to turn off the alarms and then in a month have a fried processor or video card?

    Complete specs:
    Abit KN8 SLi
    AMD Athlon 64 4000+
    eVGA GeForce 7800 GT
    Soundblaster Audigy 2 NS
    Antec Sonata II with 450w antec power supply (added an internal 120mm fan)
    OCZ Perfomance 2GB ram 2-3-2-5 (PC3200)
    WD 250 gb
    NEC cd/dvd r/rw

  4. #4
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Qld, Australia
    Posts
    525

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    when you say alarm ...... is it a beep code? or just an alarm? Anything in event logs in windows?

    Also you may try Everest Home (system) and RivaTuner (gpu) to monitor your temps.

    Nice graphics card too btw
    E8600@ 4.25GHz~Thermalright Ultra 120 eXtreme~Foxconn Blackops~4GB Kingston HyperX DDR3 1625 at 1700MHz (8-8-8-24-2N) 1.916v~Asus 9800GTX~18x Pioneer 212 DL SATA DVD-RW~320GB WD SATAII~Antec True Power Trio 650W~Thermaltake Soprano~Vista Ultimate x64 SP2/Win7 RC1

  5. #5
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    5

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    It is just a steady state, klaxon like alarm, it doesn't seem to be any code sounding beeps, just a continous alarm until I exit the game. I cannot find any messages in the windows event log about it, although I don't really know what I'm looking for. I'll download those programs to see what my comp is running at, do you know of anywhere I can find the temps it is suppose to be running? Thanks.

    btw ty about the graphics card.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Texas, USA
    Posts
    4,825

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    Go ahead and check your BIOS to see what the alarms are set to. From there if you don't feel comfortable with raising these limits, let us know what they are set to and we can advise from there.

    As an aside, I've yet to get an Abit board that uses this alarm system that I didn't have to make adjustments to. The hardest one to remember is the alarm (and subsequent boot failure) of not having a fan hooked into the CPU fan header on the mainboard... or just tossing a small fan on there and the RPM is too low to be considered acceptable. I use water cooling so go figure... I don't use a CPU fan at all. It is an Abit issue that is erasily fixed, though.
    Old age and treachery will overcome youth and skill
    My Toys

  7. #7
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    5

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    Hmm, now I'm even more confused than when I started. These are the settings I found when I went to check my bios, under PC Health:
    Fan Fail Alarm: Disabled
    Shutdown when fan fail: Disabled
    CPU fanEQ Speed Control: 60%
    CPU Fan Active Temp 50
    Shutdown Temp: Disabled
    CPU Warning temp: Disabled

    It looks like all the things that should be making noise at a certain level of temp were already turned off (this must be default because I didn't change anything in BIOS initially or when I went to check). So what could be the problem? Also should I turn these alarms on, it seems crazy not to have them (even though they were disabled by default). Sorry for the trouble, thanks for the help.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Atlanta
    Posts
    19

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    your vid card may be the problem.. make sure the fan is working and check your temps
    AMD Opteron @ 3.0G (300x10)
    Abit AN8 NF4 Mobo
    XFX 7800GTX (490\1390)
    2GB CORSAIR XMS PC3200
    2x 160 gig WD (sata raid-0)
    NEC-3500a 16x DVD-RW
    Zalman CNPS9500 Heatsink
    Antec Super LanBoy Case
    Antec 550w TruePowerII P/S
    ViewSonic 19" 8ms LCD Widescreen

  9. #9
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Texas, USA
    Posts
    4,825

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    The settings shouldn't be under PC Health. Check your manual for the area where the temperature alarm setting reside.
    Old age and treachery will overcome youth and skill
    My Toys

  10. #10
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    5

    Default Re: Question about a motherboard alarm

    I've been trying all week to fix this issue. It still wasn't resolved so I uninstalled my 64 bit Windows and formated and installed a 32 bit XP so that I could use Abit's EQ software to monitor the alarm. I got it again today and the message was:
    2006/01/08 13:46:53 Warning:=+5V: 4.97V +12V: 11.43V CK804: 1.50V HTV: 1.15V SYS: 32.0C

    Do any of these look dangerous? None were above the hi-limits or below the low limits inside the EQ software, so I really don't know what is triggering the alarm. Any advice?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •