Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 72

Thread: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G




  1. #11
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    novi sad
    Posts
    41

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    are you sure that my 2 ram are diferent as i can see in report it is the same only manufacturer is diferent?
    btw thanks for everything i will try this settings now

  2. #12
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    Quote Originally Posted by zegi69 View Post
    what is linX? i test my cpu with "prime95" overnight and watch temp with "real temp gt" is that enough, i didn't realise that i have one ram on 1333 and one on 1066 didn't look enough on that
    LinX is a Libpack(intel math library) based program that stress the CPU to the max and it's output is a good indication if vcore is high enough. A 5 runs test is enough, do the main stress test with Prime95.
    I think the "GT" is made for the six core CPUs just the Real Temp or CoreTemp will do.
    Temps forPrime95 shoud not exceed 70C, LinX temperatures may be 10C or a bit more than Prime95 temps.


    Quote Originally Posted by zegi69 View Post
    are you sure that my 2 ram are diferent as i can see in report it is the same only manufacturer is diferent?
    Of course if the manufacturer is different they are different though they clock and main timings match tRFC for example does not, one module is 160ns and the other 110ns.

  3. #13
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    novi sad
    Posts
    41

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    ok so i did next (some of the options are not in my M.I.T so i wrote beside them and you tell me if it is ok) and thank you so much, i will do the prime95 overnight test ;)

    MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)
    Robust Graphics Booster -------------- : [Auto]
    CPU Clock Ratio ---------------------- : [9]
    CPU Frequency ---------------------: 3GHz (333x9)

    Clock Chip Control
    Standard Clock Control
    CPU Host Clock Control --------------- : [Enabled]
    CPU Host Frequency (Mhz) --------------: [333]
    PCI Express Frequency (Mhz) ---------- : [Auto/100]

    C.I.A.2 ------------------------------ : [Disabled] DON'T HAVE THIS AT ALL
    DRAM Performance Control
    Performance Enhance ------------------- : [Standard]
    (G)MCH Frequency Latch ---------------- : [Auto]
    System Memory Multiplier -------------- : [3.20B]
    Memory Frequency (Mhz) ---------------- : 1066 THIS OPTION IS GRAY FOR ME IT SAYS BOTH 1066 AND 1333 I CAN'T CHOOSE BETWEEN
    DRAM Timing Selectable ---------------- : [Manual]

    Standard Timing Control
    CAS Latency Time -------- ?? ---------- : [7]
    tRCD ------------------- ?? ---------- : [7]
    tRP --------------------- ?? ---------- : [7]
    tRAS ------------------- ?? ---------- : [20]

    Advanced Timing Control
    tRRD ------------------- ?? ---------- : [Auto]
    tWTR ------------------- ?? ---------- : [Auto]
    tWR --------------------- ?? ---------- : [Auto]
    tRFC ------------------- ?? ---------- : [Auto]
    tRTP ------------------- ?? ---------- : [Auto]
    Command Rate (CMD) -------------------- : [Auto] <--- Auto or 0 is OK

    Channel A
    Static tRead Value --------------------- : [9-7] CHANEL A AND B DON'T LOOK LIKE THIS ON MY MOBO IT HAS 2 OPTION IT SAYS CHANNEL A TIMING AND CHANNEL A DRIVING AND LIKE THAT FOR B AND OPTION ENTER, WHEN I ENTER IT HAS MORE OPTION AND IT IS ALL ON AUTO, DIDN'T TOUCH THAT AT ALL
    Channel B
    Static tRead Value --------------------- : [9-7]

    Motherboard Voltage Control
    CPU
    Voltage Types------------ Normal -------- Current -----
    CPU Vcore --------------- 1.32500 ---- : [Normal/1.325-1.375] ON MY MOBO IT JUST SAYS NORMAL
    CPU Termination --------- 1.2000V ----- : [1.2]
    CPU Reference ----------- 0.805V ----- : [Auto]

    MCH/ICH
    MCH Core ---------------- ?.???V ------- : [1.2]
    ICH I/O ----------------- ?.???V ------- : [Auto]

    DRAM
    DRAM Voltage ------------ 1.500V ------- : [Normal/1.45-1.55] ON MY MOBO IT JUST SAYS NORMAL

    Advanced Settings
    Limit CPUID Max. to 3 ------------------ : [Disabled]
    No-Execute Memory Protect -------------- : [Enabled]
    CPU Enhanced Halt (C1E) ---------------- : [Disabled]
    C2/C2E State Support ------------------- : [Disabled]
    x C4/C4E State Support ----------------- : [Disabled] I DON'T HAVE THIS ADVANCED SETTINGS
    CPU Thermal Monitor 2 (TM2) ------------ : [Enabled]
    CPU EIST Function --------------------- : [Disabled]
    Virtualization Technology -------------- : [Disabled]

    Integrated Peripherals
    Legacy USB Storage Detect ------------- : [Disabled]

  4. #14
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    novi sad
    Posts
    41

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    here is new report
    Attached Files Attached Files

  5. #15
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    Quote Originally Posted by zegi69 View Post
    Memory Frequency (Mhz) ---------------- : 1066 THIS OPTION IS GRAY FOR ME IT SAYS BOTH 1066 AND 1333 I CAN'T CHOOSE BETWEEN
    This change when you change the multiplier, the left is the default if you have not changed it, and the right is what will be used.


    Quote Originally Posted by zegi69
    Channel A
    Static tRead Value --------------------- : [9-7] CHANEL A AND B DON'T LOOK LIKE THIS ON MY MOBO IT HAS 2 OPTION IT SAYS CHANNEL A TIMING AND CHANNEL A DRIVING AND LIKE THAT FOR B AND OPTION ENTER, WHEN I ENTER IT HAS MORE OPTION AND IT IS ALL ON AUTO, DIDN'T TOUCH THAT AT ALL
    Channel B
    Static tRead Value --------------------- : [9-7]
    Static tRead is under channel timings, the only value you need to change.

    Quote Originally Posted by zegi69
    CPU Vcore --------------- 1.32500 ---- : [Normal/1.325-1.375] ON MY MOBO IT JUST SAYS NORMAL
    DRAM Voltage ------------ 1.500V ------- : [Normal/1.45-1.55] ON MY MOBO IT JUST SAYS NORMAL
    If you press enter or PageUp/PageDown keys you don't see other options?
    1.325-1.375 means a value between those numbers, whichever boots and stable.

    Quote Originally Posted by zegi69
    x C4/C4E State Support ----------------- : [Disabled] I DON'T HAVE THIS ADVANCED SETTINGS
    Then the CPU does not support it, no worries.

  6. #16
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    novi sad
    Posts
    41

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    ok so when i clocked it on my own to 3 ghz without your instructions all but cpu and ddr on default my score on 3dmark was 14486 and now with your instructions is 13686 is it becouse stability or becouse ram or something like that, i will now go and change channel a and b tREAD value, and as far as this
    Originally Posted by zegi69
    CPU Vcore --------------- 1.32500 ---- : [Normal/1.325-1.375] ON MY MOBO IT JUST SAYS NORMAL
    DRAM Voltage ------------ 1.500V ------- : [Normal/1.45-1.55] ON MY MOBO IT JUST SAYS NORMAL
    If you press enter or PageUp/PageDown keys you don't see other options?
    1.325-1.375 means a value between those numbers, whichever boots and stable.
    when i press enter i have options:auto, normal, and manualy choose voltage i chose normal like you said

  7. #17
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    Choose a manual voltage above 1.325v and up to 1.4v for vcore. Nt all the way up at once, try a notch or 2 each time.
    For the ram choose manual voltage 1.5v and up to 1.575.

    If the computer does multi boots go back to BIOS M.I.T and you should get a warning about failed overclock. Make changes and try again.
    Also make sure the settings took with CPU-Z.

  8. #18
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    novi sad
    Posts
    41

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    is it bad if i leave vcore and ram on normal or auto? and one more question, do i lose something if my ram is runnin on 1066 instead 1333 or is it better in my case? it's late here now and i have to go to work in the morning i will probably do this tomorow, i will post my progress

  9. #19
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    Normal may not be enough, LinX will tell if it is, auto may over volt, So either Normal if it's enough or manual settings if it's not.
    Ram frequency make very little change in real world use, we will get to ram later when everything else is sorted.
    I am going to have a sleep myself.

  10. #20
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    novi sad
    Posts
    41

    Default Re: Need help OC q6600 on gigabyte mobo P41T-ES3G

    hello chike :) here is linX report, everything looks good, highest temperature was 70 during this test, and tonight i will do overnight test on prime 95
    Attached Files Attached Files

Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •