Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 18 of 18

Thread: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?




  1. #11
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    United States
    Posts
    10

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    psu looks ok but is a little overkill imo,you want between a 650w-750w,the seasonic and xfx (made by seasonic) are a good choice,i have no issues with mine,its also rare for a cpu to be faulty its more likely the psu and or another component or bios setting

    in ibt i got 106 gflops but that was at 4.5ghz,you will see alot higher with hyperthreading disabled its just the way ibt calculates gflops,i always have it enabled as it improves speeds in other programs ect

    Gigabyte z77x up4 th & z77x up5 th Overclock/Settings Guide

    Alrighty, thanks mate. I'm going to give a new PSU a go and swap around the motherboards a bit, and I should know from there. At least one of my components is the problem, I think, since I've tested just about everything in BIOS settings. I know that the PSU I selected is overkill, but I also have 5 hard drives that have yet to be added to the system, the overhead will be nice, and the price is right (I can drop down a few watts but I only save single-digit dollars). I'll report back to this thread either way, if only to update anyone who has read this and taken an interest, or to hopefully help out someone in the future with a similar problem, who has gone through similar troubleshooting steps and such.

    Thanks again.
    Last edited by user_1; 12-03-2012 at 03:20 AM.

  2. #12
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    United States
    Posts
    10

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    This has got me in a funk. Here are my findings after more testing:


    G540 + z77 + GPU = stable
    G540 + h61 + GPU = stable
    3770k + h61 + no GPU = stable
    3770k + h61 + gpu = does not POST, beeps indicate "no VGA device detected"
    i7-3770k + z77 = unstable, with or without GPU
    Also, based on a few PassMark tests and my GFlop rating in IBT, the 3770k seems to be underperforming under all circumstances.


    Does this seem like a PSU issue to you guys?

  3. #13
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    could be a psu compatibility issue
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. #14
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    United States
    Posts
    10

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    Update: I bought a new 850W PSU to give myself more headroom (I had a bunch of hard drives I hadn't put in the build yet). The system is still unstable with the new PSU. Here's a recap of my findings thus far:
    • 3770k + no GPU + H61 = stable
    • 3770k + GPU + H61 (old PSU) = did not boot, motherboard error code indicates GPU does not have enough power (have not tested this config with new PSU yet)
    • G540 + GPU + Z77 = stable
    • 3770k + GPU or no GPU + Z77 (both old PSU and new PSU) = unstable

    My current game plan is to RMA the motherboard, unless you guys have some other suggestions. What a headache!

  5. #15
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    i dont know what else to suggest,you have tested without the crucial m4? their previous firmware caused alot of freezing/crashing issues 000f and the latest fw is more reliable,other than that i think your best to rma and see how it goes with a replacement board
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. #16
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    United States
    Posts
    10

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    i dont know what else to suggest,you have tested without the crucial m4? their previous firmware caused alot of freezing/crashing issues 000f and the latest fw is more reliable,other than that i think your best to rma and see how it goes with a replacement board
    I haven't tested without the M4, although I did just update the firmware which didn't affect stability (still unstable under load). I'll give it a shot without the SSD, and if that doesn't change anything, I'll just RMA the board. Thanks for your help thus far.

  7. #17
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    you can post your bios screens if you get the time,usb stick and f12 to take screenshot of each page and upload to image host site like tinypic.com or photobucket,

    you have the ssd installed on the intel sata3 port? not on the marvell port?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. #18
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    United States
    Posts
    10

    Default Re: New i7-3770k - Oddly low temps, poor performance, and unstable at stock settings?

    Quote Originally Posted by wazza300 View Post
    you can post your bios screens if you get the time,usb stick and f12 to take screenshot of each page and upload to image host site like tinypic.com or photobucket,

    you have the ssd installed on the intel sata3 port? not on the marvell port?
    All of the BIOS settings are the same as before (stock). Here's the album with the stock settings: http://imgur.com/a/AlOlv I did tweak just about everything and tweak it back to no avail. I have the SSD on the 1st (0th) sata 3 port, and the system is stable with the SSD while using the G540 processor in either motherboard, so I don't think the SSD is the issue. I think I'm just going to fill out the RMA form tonight and send the board out. If that doesn't fix the issue, the only other possible problem I can see is with the CPU.
    Last edited by user_1; 12-08-2012 at 07:51 AM.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •