Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 9 of 9

Thread: IDE drive not reconised




  1. #1

    Default IDE drive not reconised

    Hello everyone,
    I have just installed a 40GB IBM deskstar hdd into my computer. I hooked up all IDE cables and have plugged in the power for the drive. The problem is, windows does not see the drive. I have the xp installation on my current 250GB SATA drive. Anybody know why windows wont see the drive? I went into device manager and see no sign of the drive, just my current one.
    My System:
    -AMD Athlon 64 3200+ Manchester Em4 Revision
    -Abit KN8-ULTRA
    -X800GTO2 @ X850XT PE (16 pipelines)
    -1024MB PQI TURBO DDR 400 @ (2x512) Dual Channel
    -450W Heavy Duty Rosewill Powersupply
    -Samsung Syncmaster 940BF>>>NEW
    -Seagate 250GB 16MB cache (perpendicular recording) with NCQ...

  2. #2
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Texas, USA
    Posts
    4,825

    Default Re: IDE drive not reconised

    Could be a couple of reasons, but the most likely is that you did not set the jumper on the drive properly. Since your primary drive is SATA, you will want to set the IBM as a Master or Cable Select, depending on the mainboard. If cable select and it is the only drive on that IDE channel, make sure to plug the drive into the last port on the IDE ribbon cable.

    Alternatively, the drive could be dead. Check it on another system if necessary. After all, those drives weren't called "DeathStar" for nothing!
    Old age and treachery will overcome youth and skill
    My Toys

  3. #3

    Default Re: IDE drive not reconised

    Thanks for the info Darth. I had the drive plugged in on the Last plug on the IDE cable and Messed with the jumpers. The thing I dont understand is on the front of the drive it tells you where the jumpers go, It has two diffrent lines of combinations, one for 15 heads and one for 16. I tried all of them and still the bios does not see my drive. I tried my old 30GB drive and still did not see it. I'm not messing with it anymore, I was hoping to have a dual boot system with vista RC2 till whenever it expires in March. In the meantime I cleaned up my cable routing:)
    My System:
    -AMD Athlon 64 3200+ Manchester Em4 Revision
    -Abit KN8-ULTRA
    -X800GTO2 @ X850XT PE (16 pipelines)
    -1024MB PQI TURBO DDR 400 @ (2x512) Dual Channel
    -450W Heavy Duty Rosewill Powersupply
    -Samsung Syncmaster 940BF>>>NEW
    -Seagate 250GB 16MB cache (perpendicular recording) with NCQ...

  4. #4
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1

    Default Re: IDE drive not reconised

    Hi! I suspect it needs the drivers for the IDE supplied with the motherboard. It usually is the case with Abit SATA motherboards!
    Good luck!

  5. #5
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Texas, USA
    Posts
    4,825

    Default Re: IDE drive not reconised

    Those drivers are installed by default when installing the chipset drivers. If the optical drives are working properly, they have been installed.
    Old age and treachery will overcome youth and skill
    My Toys

  6. #6

    Default Re: IDE drive not reconised

    Yes I have all drivers installed, it has something to do with the jumpers but I already tried all the diffrent combinations to no conclusion.
    My System:
    -AMD Athlon 64 3200+ Manchester Em4 Revision
    -Abit KN8-ULTRA
    -X800GTO2 @ X850XT PE (16 pipelines)
    -1024MB PQI TURBO DDR 400 @ (2x512) Dual Channel
    -450W Heavy Duty Rosewill Powersupply
    -Samsung Syncmaster 940BF>>>NEW
    -Seagate 250GB 16MB cache (perpendicular recording) with NCQ...

  7. #7

    Default Re: IDE drive not reconised

    Quote Originally Posted by TRIGGER View Post
    I tried my old 30GB drive and still did not see it
    If i tried two different drives and couldn't see either, then I begin to suspect the cable.
    As mentioned earlier, have you tried the drive in another computer?
    AMD XP 2600+
    SOYO Dragon 400
    1 gig 3200 DDR
    Phillips CD/RW
    Pioneer DVD -/+ RW
    2-60 gig HD in RAID, 1 60 gig backup
    XP Pro

  8. #8

    Default Re: IDE drive not reconised

    Yep, it turned out to be the cable, or the type of jumper I was using. I had used a jumper with a flat closed top. Is there diffrent types of jumpers. I think it was the cable though. Thanks for your help guys. P.S How can I get vista to dual boot with one IDE drive(Vista) and a SATA drive(WinXP)?
    My System:
    -AMD Athlon 64 3200+ Manchester Em4 Revision
    -Abit KN8-ULTRA
    -X800GTO2 @ X850XT PE (16 pipelines)
    -1024MB PQI TURBO DDR 400 @ (2x512) Dual Channel
    -450W Heavy Duty Rosewill Powersupply
    -Samsung Syncmaster 940BF>>>NEW
    -Seagate 250GB 16MB cache (perpendicular recording) with NCQ...

  9. #9
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Minnesota, United States
    Posts
    4,543

    Default Re: IDE drive not reconised

    Set the SATA drive as the boot device. Install XP. Install Vista.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •