Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 4 of 4

Thread: Pcie M.2 NVMe (1100mb/s as storage, 400mb/s in os)




  1. #1
    yabay is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Pcie M.2 NVMe (1100mb/s as storage, 400mb/s in os) (found problem: X4 slot work X1)

    Hi guys, I'bought a M.2 NVMe ssd to use in my oldy gigabyte Z68 (GA-Z68PDS3) Board. With the help of Stasio and Lost_N_BIOS (tweaktown and win-raid forums) I succesfully update my non uefi award bios to UEFI one, Z68PDS3.F9 > Z68PDS3M.U1A


    Before my uefi upgrade, my m.2 in storage mode, i have abour 1150mb/s in bench results. (atto, crystal, as ssd), With a try of 3 different versions of win10 , as a bootable device , my avarage is 400mb/s.
    Tried all posssible combinations in uefi, checked all drivers, policies, trim etc. in Os. Tere is a slight restrictioın.

    Also i've tried advance mode in mobo To check if any restrictions No chance (CTRL+F1, ALT+F1)...

    Do any one have an idea?

    GIGABYTE GA-Z68P-DS43 rev.1 (2x PCIE 16 slot, 1= GTX 580 , 2 M.2 Other pci and pcie slots are emty.)
    I5 2500K
    2x4G Corsair ddr3
    1x KINGSPEC 128gb M.2 NVME
    3x various ssd , 2x various drives

    Pcie M.2 NVMe (1100mb/s as storage, 400mb/s in os)-screenshot_2-jpg
    Last edited by yabay; 01-22-2019 at 01:07 PM.

  2. #2
    yabay is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: Pcie M.2 NVMe (1100mb/s as storage, 400mb/s in os)

    With my 2X Corsair force LS ssd Raid0 config:

    Clean install Win10:

    Crystal: 995mb/s
    Atto: 1050mb/s
    As Ssd:890mb/s

    Win10 + updates +settings +programmes:

    Crystal:700mb/s
    Atto: 1050mb/s
    As Ssd: 750mb/s


    With my Kingspec M.2 NVMe PCIe:

    Using as a sotrage disk in OS:

    Crystal: 1100mb/s
    Atto:1190mb/s

    When using as from M.2

    Crystal: 352mb/s
    Atto: 401mb/s
    As Ssd: 340mb/s

  3. #3
    yabay is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: Pcie M.2 NVMe (1100mb/s as storage, 400mb/s in os)


  4. #4
    yabay is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Turkey
    Posts
    11

    Default Re: Pcie M.2 NVMe (1100mb/s as storage, 400mb/s in os)

    Ok the problem reveald.

    My second PCI-e 16 X4 slot wants to work at X1 speed. Tried several X4 items, the results remains same.



    This problem comes with upgrade from legacy to uefi... Any one have an idea?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •