Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: 5850 crossfire issues




  1. #1
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    turkey
    Posts
    4

    Thumbs down 5850 crossfire issues

    I HAVE PROBLEMS INSTALING TWO SAPHIRE 5850 XTREME VIDEO CARDS ON ASROCK M3A770DE AMD770+SB710 CHIPSET, the first one is recognised imediatly, and works fine, but the second one cannot be recognised at all. It just shows unknown device in control panel.I tried it on win 7, win xp sp2.

    Help please!!!!

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: 5850 crossfire issues

    Have you tried installing only the second unrecognized card in the first video slot?
    Are there any crossfire settings in your mobo's bios?
    Does the video card software require that crossfire needs to be enabled or configured?
    Doing a web search on how to set up crossfire might help solve the problem.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    turkey
    Posts
    4

    Default Re: 5850 crossfire issues


    Have you tried installing only the second unrecognized card in the first video slot?


    Yes....i have 10 5850, 10 mobo M3A770DE whit all gpu and mobos in all possible combinations, same results(as u can imagine that took ages to be done ).


    Are there any crossfire settings in your mobo's bios?

    None


    Does the video card software require that crossfire needs to be enabled or configured?


    Windows device manager is showing only one installed 5850 in display adapters, other one is detected as unknown device when i try to update driver from driver cd or any other way wizard tells me it can`t be done.
    ATI catalyst doesn't offer any crossfire options since it can`t communicate whit 2nd 5850 card.


    Doing a web search on how to set up crossfire might help solve the problem.

    doing it for a few days...all regular set up instructions failed me....iv tried older versions of ATI catalyst, updated bios to latest version, other os - xp sp2, win7 i will run it on ubuntu 10.04 , 11.04 tomorrow...actually i don`t need crossfire, only thing i need is 2 gpu 5850 identified in display adapters device manager setting.

    thanks for replaying...

    p.s.

    I'm not alone...
    Dual 5850's not detected. Need some help. - Overclock.net - Overclocking.net

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: 5850 crossfire issues

    Sapphire recommends a 600 watt psu for dual cards (500 watt minimum).
    Have you connected 2 6-pin power cables to each of the video cards?
    What brand/model power supply are you using?
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #5
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    turkey
    Posts
    4

    Default Re: 5850 crossfire issues

    psu is chieftec 750w all conectors are conected well...we tried even putting psu on other mobos whit 5850 an it works(2nd card is visible)...psu is solid it supports overclocking of 5850 on other mobos...but whit M3A770DE 2nd card is dead...this mobo is killing me....

    thanks for replaying :)
    Last edited by djurodrezga; 06-06-2011 at 06:47 PM.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 5850 crossfire issues

    Did you add one card/install drivers/reboot,install second card/re install drivers/reboot
    Crossfire should be detected then
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    4

    Default Re: 5850 crossfire issues

    Make sure you only use 1 crossfire bridge. Make sure you do a clean install of everything, and are using the correct application profiles. Make sure that you have the correct, or a sufficient power supply.
    Test each card in a working PC. Try using Radeon Pro. Ignore 3d mark results, esp 3d mark 11, use unigine heaven instead when testing.

    Make sure you have the same card model, you dont want a 1gb and a 2gb or a 512mb running together, sometimes these are difference cards that have been re-branded. Check in device manager for any conflicts. Reset your BIOS to default, and then go and loof for any possible PCI-e setting that you might need to change.

    Disable then re-enable your sound card, this sounds weird but it's worked for me before, you have to boot into your OS each time, then change the card's setting. Esp if you card is on-board, this has something to do with the audio encoding of AVIVO. Try drivers with and without AVIVO, also try reinstalling your AMD chipset drivers.

    __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________

    tecstories
    __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________

  8. #8
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    The Netherlands
    Posts
    7

    Default Re: 5850 crossfire issues

    Hello everyone,

    I know this is an old thread but I thought starting a new one would be unnecessary since I'm stuck with a similar problem.
    Using the M3A770DE motherboard I'm trying to crossfire two Sapphire Radeon HD 6870 1GB cards. I've tried every trick found on the internet and in this thread but to no avail. The second card (the one in the orange PCIE-X4 slot) simply doesn't get detected at all. When booting the system the fan on this card spins up to full speed and stays at full speed but doesn't give a signal to a second screen connected to the card. The first card works fine, get's recognised and self-regulates the fan speed. I've tried switching the cards but the same thing happens, the top card works fine but the bottom one (in the orange slot) doesn't. I've uninstalled/reinstalled the drivers almost 50 times now and it's driving me nuts so I was hoping someone on this forum would hold the answer to my problem.

    Thanks in advance!;)
    Last edited by TheFatherOfSongs; 11-22-2011 at 07:07 AM.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 5850 crossfire issues

    using latest mb bios?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    The Netherlands
    Posts
    7

    Default Re: 5850 crossfire issues

    Thanks for your reply,

    I am using BIOS version 1.80 downloaded from ASRock's website.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •